Anak 4utisme kena der4 dengan cikgu tapi tiada tindakan diambil pihak sekolah, ibu luah rasa sebak raih simpati ramai

BARU sahaja beberapa hari lalu negara ini digem.parkan dengan vide0 memaparkan kanak-kanak perempuan berusia empat tahun menjadi man.gsa pende.raan ibu angkatnya.

Terbaru, tul.ar pula kisah seumpamanya namun kali ini mang.sanya adalah seorang kanak-kanak perempuan berusia tujuh tahun yang meng.hidap aut.isme.

Dalam satu hantaran di Face.book, ibu kepada kanak-kanak berkenaan menda.kwa anaknya did.era di sekolah oleh seorang guru Pr0gram Pendidikan Khas Inte.grasi (PPKI) sehingga menin.ggalkan ke.san leb.am ter.uk pada kedua-dua belah telinganya.

“Guru berkenaan bukan merupakan guru kelas dan guru subjek anak saya, cuma guru PPKI sekolah sahaja. Dan ini merupakan insi.den kedua dilakukan oleh guru berkenaan terhadap anak saya.

P0sting yang dikongsikan di laman Fac.ebook Aut.isme Malaysia.

“Guru berkenaan menyatakan tindakan beliau disebabkan anak saya aktif dan PPKI tidak cukup staf untuk mengurus murid-murid PPKI pada hari berkenaan.

“Adakah masalah tidak cukup staf oleh pihak sekolah patut sehingga anak saya dijadikan ma.ngsa pend.eraan beliau?” tulisnya pada hantaran tersebut.

Wanita berkenaan turut memuat naik dua keping gambar menunjukkan telinga anaknya yang berwarna kebiru-biruan sebagai bu.kti dak.waannya.

Dak.wanya lagi, selepas membuat pemeriksaan, d0ktor meng.esahkan bahawa kes.an leb.am pada telinga anaknya berp.unca daripada pend.eraan.

Menurut wanita itu lagi, sepanjang lima bulan anaknya mengikuti PPKI di sekolah berkenaan, hasil ‘foll0w up’ bersama guru setiap minggu setakat ini mendapati tiada lagi ad.uan berkenaan tingkah laku agr.esif kanak-kanak tersebut.

Malah ujarnya, sebelum memasuki darjah satu PPKI, anaknya telah mengikuti sesi pembelajaran khas termasuk kelas berenang dan kelas membaca selama tiga tahun.

Anak saya dijadikan man.gsa keadaan untuk pihak sekolah menutup ke.s bagi menjaga nama sekolah dan menjaga guru berkenaan daripada kena tind.akan.

“Tiada sebarang rep0rt memaklumkan anak saya berm.asalah tingkah laku membah.ayakan orang (agr.esif) dan setiap hari selepas waktu persekolah anak saya ke transit, tiada sebarang masalah tingkah laku dimaklumkan oleh pihak transit.

“Selepas kejadian ini, tiba-tiba pihak sekolah memaklumkan anak saya mempunyai mas.alah dan mengh.ina kami sebagai parent.

“Maklumkan segala usaha kami bertahun-tahun hantar anak kami ke beberapa kelas si.a-si.a, anak saya makin berma.salah dan menyatakan kelas-kelas berkenaan berbayar sebab itu tiada ad.uan.

“Kenapa selepas ke.s ini berlaku baru memperti.kaikan segala usaha parent?PPKI tempat kebajikan untuk anak-anak OKU did.era oleh guru? Guru-guru PPKI tiada bayaran gaji ke?” lua.hnya lagi.

Apa yang membuatkan wanita tersebut terki.lan, anaknya dijadikan ma.ngsa keadaan kerana tidak boleh bertutur untuk bercerita mengenai kejadian sebenar yang berlaku.

Selain turut menzahirkan sim.pati, net.izen juga menyarankan wanita berkenaan membuat lap0ran p0lis agar sia.satan dapat dijalankan.

“Kejadian tersebut juga tiada sa.ksi disebabkan oleh waktu rehat. Anak saya dijadikan man.gsa keadaan untuk pihak sekolah menutup k.es bagi menjaga nama sekolah dan menjaga guru berkenaan daripada kena tind.akan.

“Inilah nasib anak-anak 0KU, tiada pembel.aan dan sim.pati apa berlaku,” lua.hnya lagi.

Lua.han wanita tersebut turut dikongsikan di laman Face.book Aut.isme Malaysia.

Ribuan k0men membanjiri perkongsian tersebut, dengan rata-ratanya melua.hkan rasa simp.ati terhadap kej.adian yang meni.mpa kanak-kanak ma.lang berkenaan.

Namun sebahagian besar daripada warga ma.ya menyarankan agar wanita tersebut membawa k.es berkenaan untuk perhatian pihak berku.asa agar sias.atan dapat dilakukan.

Sumber: mstar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Jangan lupa like di bawah atau follow page kami. Terima Kasih

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*