Dah Berpuluh Tahun Makan Hasil, Sekali Pekebun Kata Mereka Dh Insaf Dan Minta Jgn Tebang Dulu

Sejak beberapa hari ini heb0h di mdia sosiaI berhubung op.erasi Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP) yang bertindak memvsnahkan kebun durian Musang King di Raub, Pahang.

Serentak dengan itu juga, 18 individu ditah4n kerana memasuki kwasan Hutan Simpan Kekal (HSK) Batu TaIam, Raub tanpa kebnaran pada Ahad lalu direma.n dua hari bagi membantu s1asatan

Sebelum itu kesemua mereka turut terbabit dalam meIakukan prov0-kasi terhadap pasukan penguat kuasa yang menjalankan ope.rasi tersebut.

Sementara semalam, bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mendedahkan bahawa isu penerokaan tanah secara hram di Pahang bermula sejak tahun 1970-an lagi.

Kata Najib, perkara itu berlaku apabila kerajaan melaksanakan Rancangan Buku Hijau untuk menggalakkan pertanian tanah terbiar terutama bagi penghuni Kampung Baru yang ditubuhkan.

” Durian mula ditanam di sana pada tahun 1990-an. Banyak tanah bertukar menjadi kebun durian.

” Susulan kejayaan penanaman durian, ada pekebun yang mula cero.boh tanah bukan milik mereka pada tahun 2000 an” kata Najib.

Memetik kenyataan Najib itu, ini bermaksud pencerob.ohan tanah bagi tujuan penanaman durian secara hram di Pahang bermula sekitar 20 tahun yang lalu.

Pekebun insaf, rayu tangguh ope.rasi untuk berbincang

Terbaru, pekebun durian musang king di Hutan Simpan Kekal (HSK) Batu Talam, Raub merayu pihak berkuasa menangguhkan ope.rasi menebang pokok yang ditanam secara hram itu.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Baharu (JKKKB) Tras, Lim Teck Hoe berkata, penangguhan itu bertujuan memberi peluang kepada pekebun berbincang dengan kerajaan Pahang dan Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP).

” Saya bertanggungjawab membantu menyampaikan hasrat penduduk Kampung Baru Tras termasuk pekebun durian.

” Mereka mahu berbincang dan mencari penyelesaian secara ‘menang-menang’ dengan kerajaan dan JPNP.

” Pekebun yang terlibat telah insaf dengan perbuatan mereka.

” Mereka juga merayu kerajaan dapat mempertimbangkan menangguhkan ope.rasi penguatkuasaan ini sehingga kedua-dua pihak dapat mencapai kata sepakat yang dibenarkan mengikut lunas-lunas undng-undng,” katanya ketika dihubungi pada Selasa.

Pada Ahad, JPNP menah.an 18 pekebun hram durian musang king dalam ope.rasi penguatkuasaan di Hutan Simpan Kekal (HSK) Batu Talam di Raub.

Jabatan itu dalam kenyataannya memaklumkan, sepanjang ope.rasi itu dijalankan, mereka berdepan dengan prov0-kasi pekebun hram termasuk membuat halangan kepada kenderaan untuk keluar dan masuk ke kawasan berkenaan.

Difahamkan lebih 200 pokok durian telah dimvsnahkan dalam ope.rasi penguatkuasaan itu.

Pada Isnin, Mahkamah Majistret Raub membenarkan 18 pekebun durian musang king terbabit direman dan pada Selasa mereka dibebaskan dengan jaminan poIis.

Mengulas mengenai insiden itu, Teck Hoe meminta agar semua pekebun bertenang dan tidak melakukan sebarang tndakan yang meInggar undng-undng dan Akta Perhutanan Negara 1984.

Jelasnya, ini kerana ope.rasi penguatkuasaan JPNP mengikut perundngan sedia ada.

Sementara itu, Penasihat Save Musang King (Samka), Chow Yu Hui berkata, semua pekebun durian sedia berbincang dengan pihak kerajaan untuk menyelesaikan isu ini.

” Pekebun akan memberi kerjasama bagi memastikan satu keputusan menang-menang dapat dicapai,” katanya.

Sementara itu berdasarkan semakan, pendapatan pekebun durian musang king dianggarkan sekitar RM100 ribu semusim bagi setiap satu ekar tanah.

Jika diambil kiraan 2 Ekar bersamaan dengan 0,8094 Hektar, justeru tidak hairanlah sekiranya pekebun meraih jutaan ringgit kerana laporan menyebut durian di Raub di tanam di keluasan lebih 100 hektar.

Jadi anda boleh ambil kalkulator dan kirakan sendiri berapa anggaran pendapatan kasar pekebun durian musang king.

MB kata ope.rasi tidak lnggar undng-undng

Dalam pada itu, ope.rasi penguatkuasaan di Hutan Simpan Kekal Batu Talam, Raub tidak meInggar perintah Mahkamah Rayuan seperti yang didkwa.

Menurut Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail (gambar kecil atas) sebaliknya, kerja-kerja penguatkuasaan tersebut dilakukan di luar kawasan kebun yang dimiliki Royal Pahang Durian Resources PKPP Sdn Bhd.

” Ope.rasi dan kawasan penguatkuasaan yang dilakukan ini telah mendapat pandangan perundngan daripada Pejabat Penasihat Undng-Undng (LA) negeri yang sebelum itu telah merujuk kembali perkara terbabit ke Mahkamah Rayuan.

” Ini adalah ope.rasi penguatkuasaan biasa tetapi mendapat tntangan serta prov0-kasi dengan kata-kata k3sat dikeluarkan ke arah pegawai-pegawai dan kakitangan penguat kuasa.

” Jadi, saya berharap ia tidak dijadikan isu perk4uman kerana sebelum ini kerja-kerja penguatkuasaan turut dilakukan di Sungai Ichat (pekebun lndia) dan Lembah Bertam (pekebun Ciina) di Cameron Highlands; serta di Kechau, Lipis (pelombong emas MeIayu),” katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

Beliau berkata, tndakan bersepadu membabitkan Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP) dan Unit Penguatkuasa Negeri Pahang (UPNP) mendapat kerjasama PoIis Diraja Malaysia (PDRM).

Katanya, tempoh kerja-kerja penguatkuasaan bermula pada Sabtu dan dijangka sehingga 2 Ogos depan membabitkan kebun-kebun hram termasuk durian musang king dalam Hutan Simpan Kekal Batu Talam yang berkeluasan 101.17 hektar.

Tambah Wan Rosdy, tndakan akan diambil termasuk menah.an mana-mana individu atau pekebun yang memasuki kawasan hutan simpan berkenaan tanpa kebenaran, malah apa juga barangan dan kenderaan akan dis1ta.

Sumber:sinarharian

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*