“Perlu ke tebang pokok durian musang king tu..” Netizen persoal tindakan kerajaan, ini cadangan yg mereka beri

Baru-baru ini tular mengenai durian Musang King yang telah ditanam secara haram di kawasan seluas 101 hektar dekat Hutan Simpan Batu Talam. Pihak Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP) telah bertindak dengan menebang kesemua pokok durian Musang King tersebut.

Tetapi, kebanyakan netizen mempersoalkan tindakan yang diambil oleh Pihak Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP) untuk menebang pokok yang sedang berbuah lebat itu.

Kata mereka, tidak bolehkah letakkan saja di bawah anak syarikat kerajaan negeri untuk diuruskan selepas ᴅɪʀᴀᴍᴘᴀs dan diwartakan sebagai hak kerajaan.

Lagipun, sejak 20 tahun yang lepas, 20 pekebun tersebut telah mengusahakan kawasan tersebut dan untuk menebang pokok ketika buahnya hampir luruh amatlah mnyedihkan.

Salah seorang pengguna Facebook Kori Ariff berkata:

“Apabila kerajaan negeri mengambil balik tanah itu dan memang pun hak kerajaan negeri, maka ia menjadi milik kerajaan negeri yang bererti milik rakyat, khususnya rakyat negeri Pahang.

“Sekurang-kurangnya, semua orang boleh merasai kelazatan Musang King jika dihadiahkan kepada rakyat Pahang B40 dan M40 yang mana tidak mampu untuk membeli buah berkenaan.”

Seorang lagi pengguna Facebook Mamat Sut turut berkata:

“Pokok Musang King tidak perlulah ditebang tetapi sebaiknya, Pihak berkuasa Negeri Pahang perlu mewartakan tapak ini sebagai tapak pertanian yang dikawal selia oleh Pejabat Pertanian Negeri Pahang.

.“Selepas itu, hasil buahan boleh dijual kepada seluruh rakyat Malaysia khususnya rakyat Pahang dengan harga yang paling minimum. Malah, segala hasil jualan pula boleh lah dimasukkan sebagai satu sumber hasil pendapatan negeri Pahang.”

Tetapi, mungkinkah ada sebab tertentu Jabatan Perhutanan lebih cenderung untuk memusnahkan semuanya daripada menyimpannya.

Ahli Parlimen Raub, Tengku Zulpuri Raja Puji berkata, keseluruhnya sebanyak 200 pokok berumur antara 17 hingg 18 tahun telah ditebang.

Ahli Parlimen Raub, Tengku Zulpuri Raja Puji

Katanya, kerajaan negeri bersama dengan agensi-agensi terbabit sepatutnya duduk berunding bagi menyelesaikan masalah tersebut secara baik.

“Minta Menteri Besar Pahang supaya ada tolak ansur selesaikan masalah rakyat. Ini sudah 20 tahun. Kalau ditebang ketika usia satu tahun mungkin orang boleh terima”

Kebun Musang King di HSK: Ini cerita pertahan hak anak cucu – Exco Pahang

KUANTAN: Operasi penguatkuasaan memusnahkan kebun haram durian Musang King dalam Hutan Simpan Kekal (HSK) Batu Talam di Raub dekat sini, bukan berkaitan politik dan perkauman.

Sebaliknya, Pengerusi Jawatankuasa Perpaduan, Kebajikan, Pembangunan Wanita dan Keluarga negeri, Datuk Seri Shahaniza Shamsuddin berkata, operasi itu yang menyaksikan 18 orang disyaki pekebun haram durian Musang King ditahan semalam, adalah bagi mempertahan hutan simpan kekal.

Katanya, ia juga mengenai mengembalikan hak anak cucu pewaris generasi akan datang.

“Untuk rekod, mereka ini ditahan pihak berkuasa semalam kerana menghalang penjawat awam melaksanakan tugas.

“Harap isu kuat kuasa tanah Hutan Simpan Kekal Batu Talam ini tidak dipolitikkan.

“Ini bukan cerita politik. Bukan juga cerita perkauman. Ini cerita mempertahankan hutan simpan kekal. Ini cerita mengembalikan hak anak cucu pewaris generasi akan datang,” katanya dalam hantaran di Facebook beliau hari ini.

Sementara itu, Pengerusi Majlis Belia Felda Pahang, Ahmad Faizal Sulaiman berkata, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) itu menyatakan sokongan penuh kepada kerajaan negeri dalam ketegasan membuat tangkapan kepada individu yang menceroboh tanah dalam negeri Pahang.

Jelasnya, tindakan bersepadu perlu terus dilakukan untuk mengekang fenomena penerokaan dan pencerobohan tanah haram.

“Majlis Belia Felda Pahang sentiasa menyokong penuh penguatkuasaan ini demi kepentingan dan masa depan rakyat negeri ini,” katanya.

Pengerusi Persatuan Belia Pamah Ramas Ulu Dong (PBPRUD), Nur Amin Nor Azahar pula berkata, NGO itu berharap isu pencerobohan tanah haram di negeri ini dapat diselesaikan segera terutama di daerah Raub.

Menurutnya, PBPRUD berharap kerajaan negeri terus konsisten di atas ketegasan itu dan tidak berganjak ke belakang walau setapak atas segala tekanan dan provokasi melampau pihak berkaitan.

“Kita mengingatkan kepada penceroboh atau mana-mana individu atau kumpulan penceroboh supaya tidak menghalang tugas penjawat awam yang menguatkuasakan undang-undang,” katanya.

 

Konon Tayar B0cor, Rupanya Ia Hanya HeIah Untuk MeIengahkan Operasi. Sekali Pihak PoIis Lagi Bijak

Beberapa hari lalu, Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP) bertndak tgas dengan memvsnahkan kebun durian Musang King seluas 101 hektar yang ditanam secara hram dalam Hutan Simpan Batu Talam, Raub.

Menurut Pengarah JPNP, Datuk Mohd Hizamri Mohd Yasin, ope.rasi bersepadu selama sebulan bermula semalam hingga bulan depan itu membabitkan pelbagai agensi dan tertumpu dalam kawasan Hutan Simpan Batu Talam.

Tambahnya, dalam ope.rasi semalam tumpuan diberikan kepada aktiviti rondaan dan tngkapan individu yang memasuki hutan simpan tanpa kebenaran.

” Unit penguat kuasa JPNP dibahagikan kepada beberapa kumpulan, mereka melakukan rondaan dan tngkapan selain turut menjalankan kerja penandaan zon kawasan tebangan yang bermula hari ini.

” Kita perlu bertndak tgas dalam memastikan aktiviti mencroboh Hutan Simpan Batu Talam tidak terus berlaku pada masa akan datang,” katanya, di sini hari ini.

Mohd Hizamri berkata, dalam ope.rasi semalam, seramai empat individu masing-masing membabitkan dua pekerja wrga asing dan tempatan ditah4n kerana mencroboh hutan simpan.

Katanya, mereka akan didkwa mengikut Akta Perhutanan Negara 1984.

” Kami turut menyita masing-masing sebuah motosikal, kenderaan pacuan empat roda jenis Toyota Hilux dan Land Rover,” katanya.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Tras, Chow Yu Hui yang hadir bersama beberapa pekebun ke kawasan sekatan semalam mendkwa pekebun sudah mendapat kebenaran mhkamah sebelum ini untuk masuk ke kebun berkenaan.

Katanya, kira-kira 20 pekebun yang mengusahakan kawasan berkenaan sejak kira-kira 10 tahun lalu mengalami kervgian apabila buah durian Musang King yang mula gugur tidak dapat dijual.

Katanya, pekebun juga sudah membuat laporan poIis terhadap larangan mereka memasuki kawasan kebun durian bagi mengutip hasil.

Guna helah untuk haIang laluan masuk

Sementara itu, semalam, empat jambatan simen dirobohkan dipercayai dilakukan pekebun durian Musang King terbabit.

Tndakan itu menyebabkan ope.rasi pihak berkuasa untuk memvsnahkan kebun berkenaan terhenti apabila anggota penguat kuasa terpaksa mengambil masa panjang untuk membaiki jambatan berkenaan.

Sebelum itu, sebuah pacuan empat roda dipercayai milik pekebun menghaIang laluan selepas dikatakan tayarnya bocor

Sebelum itu, sebuah pacuan empat roda dipercayai milik pekebun menghaIang laluan selepas dikatakan tayarnya bocor, namun itu dikatakan helah untuk melengahkan ope.rasi.

Ketua Penolong Pengarah (Penguatkuasa), Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP) Nor Azirim Ahmad berkata, dua haIangan dibuat pihak tidak bertnggungjawab itu menyebabkan ope.rasi mvsnah semalam tidak dapat diteruskan seperti dirancang.

Menurutnya, mereka yang terbabit tiba di lokasi agak lewat berikutan terpaksa membaiki jambatan dengan cara mengangkat semula dua lantai simen jambatan yang dijatuhkan ke dalam anak sungai.

Katanya, anggota terbabit terpaksa mengikat menggunakan tali dan mengangkat secara secara beramai-ramai.

” Opera.si turut membabitkan kakitangan Unit Penguatkuasa JPNP Zon Pahang Barat dan Timur, PoIis Diraja Malaysia (PDRM) dari Balai Tranum.

” Saya difahamkan hari ini anggota Pasukan Gerakan Am (PGA), Briged Tenggara Kem Bukit Galing, Kuantan turut akan menyertai ope.rasi mvsnah.

” Kehadiran mereka lebih menjamin keselamatan mereka yang menjalankan tugas,” katanya yang turut sama menyertai ope.rasi berkenaan, semalam.

Difahamkan kebanyakan pokok dewasa kini sedang mengeluarkan hasil yang banyak dan buah sudah mula gugur secara berperingkat.

Tinjauan dalam kawasan Hutan Simpan Batu Talam mendapat aktiviti menebang dilakukan kelmarin membabitkan lebih 200 pokok durian Musang King.

Masih terdapat banyak lagi pokok buah itu yang akan dimvsnahkan.

Adun Tras dan 18 lain ditah4n

Dalam perkembangan lain, 18 individu yang dipercayai pekebun durian ditah4n kerana mencroboh Hutan Simpan Kekal Batu Talam di Raub semalam.

Kesemua mereka itu juga terbabit dalam memprov0-kasi pasukan penguat kuasa Jabatan Perhutanan Pahang yang menjalankan ope.rasi di kawasan itu dan dibawa ke Ibu Pejabat PoIis (IPD) Raub pada 4 petang untuk tndakan lanjut.

Jabatan Perhutanan Negeri Pahang dalam satu kenyataan berkata, mereka didapati memasuki hutan simpan kekal itu tanpa izin dan kelihatan sangat provokatif terhadap kakitangan jabatan itu yang menjalankan ope.rasi penguatkuasaan untuk membersihkan ladang hram.

” Sepanjang ope.rasi, kakitangan jabatan mengalami kesulitan kerana tndakan pekebun terbabit yang melakukan prov0-kasi. Mereka itu cuba menghaIang kenderaan jabatan memasuki dan meninggalkan lokasi ope.rasi.

” Jabatan Perhutanan kemudiannya membuat laporan poIis dan memberikan rakaman video untuk tndakan selanjutnya,” katanya.

Kerja membaiki jambatan yang dirosakan dilakukan pada operasi musnah kebun durian musang king di Hutan Simpan Batu Talam. FOTO MOHD RAFI MAMAT

Jabatan itu mengadakan ope.rasi membersihkan ladang durian hram di hutan simpan kekal terbabit bersama dengan agensi kerajaan dan poIis di kawasan seluas 101 hektar.

” Op.erasi ini dilakukan untuk memvsnahkan pokok durian yang ditanam secara hram dan menahan individu atau pekebun yang memasuki hutan simpan kekal tanpa izin.

” Jabatan akan merampas semua kenderaan dan barang yang ditemukan dalam kawasan hutan simpan,” kata kenyataan itu.

Sementara itu, Save Musang King Alliance (Samka) dalam satu kenyataan mengatakan 18 pekebun termasuk presidennya Wilson Chang ditah4n untuk siasatan semalam.

Kenyataan itu turut mendkwa Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Tras Chow Yu Hui yang ke balai poIis turut ditah4n di pada 10 malam tadi sebelum dia dibebaskan dengan jaminan poIis.

Semalam, Pengarah Jabatan Perhutanan Pahang Datuk Dr Mohd Hizamri Yasin mengesahkan empat individu termasuk dua warga asing ditah4n pada hari kelmarin kerana mencroboh kawasan hutan simpan kekal terbabit.

Oper.asi penguatkuasaan di Hutan Simpan Kekal Batu Talam yang bermula pada kelmarin itu dijadualkan berakhir awal bulan depan.

Sumber:hmetro

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*