Jangan Pentingkan Diri Boleh Tak? DegiI Buat Kendvri Anak Kahwin, Tuan Rumah Dik0mpaun

KEPALA BATAS- Seorang lelaki dikenakan k0mpaun RM2,000 kerana mengadakan majlis perkahwinan anak lelakinya di sebuah rumah di Butterworth pada tengahari Jumaat.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Utara, Asisten Komisioner Noorzainy Mohd Noor berkata, selain lelaki selaku tuan rumah itu, jurugambar perkahwinan dan pengantin lelaki turut dik0mpaun RM2,000 kerana menghadiri majlis tersebut.

Menurutnya, polis menerima maklumat daripada orang awam mengenai penganjuran majlis perkahwinan itu lalu melakukan pemer1ksaan ke atas kediaman tersebut.

“Tindakan itu meIanggar S0P berikutan majlis perkahwinan adalah aktiviti yang tidak dibenarkan pada ketika ini.

“Justeru, penganjur majlis (tuan rumah) dan jurugambar masing-masing dik0mpaun RM2,000 atas kesaIahan berkenaan,” katanya dalam kenyataan, di sini, hari ini.

Tuan rumah, jurugambar kena kompaun anjur majlis kahwin Tiga lelaki dik0mpaun termasuk pengantin lelaki kerana mengadakan majlis perkahwinan ketika pelaksanaan PKP 3.0.

Difahamkan, majlis itu diadakan bagi mer4ikan anak lelaki penganjur bagaimanapun ia tidak bersesuaian diadakan dalam keadaan semasa negara berdepan penuIaran w4bak C0vid-19 dan dalam Per1ntah KawaIan Pergerakan (PKP).

“Pemeriksaan mendapati 19 ahli keluarga lelaki berkenaan termasuk kanak-kanak berada dalam majlis tersebut.

Oleh kerana majlis perkahwinan tidak dibenarkan ketika pelaksanaan Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP), maka penganjur majlis, pengantin lelaki dan jurvgambar perkahwinan telah dik0mpaun.

“Saya terkiIan kerana masih ada yang g4gal mematuhi pr0sedur 0perasi standard (S0P) dengan menganjurkan majlis perkahwinan yang tidak dibenarkan.

“Sikap seperti ini hanya mement1ngkan diri sendiri tanpa mengh1raukan sitvasi semasa. Saya tidak akan berk0mpromi dengan mana- mana pihak atau individu dalam memastikan S0P PKP 3.0 terus dipatuhi,” katanya ketika dihubungi pada Sabtu.

Katanya, setakat Jumaat, 41 k0mpaun dikeluarkan melibatkan 37 lelaki dan empat wanita kerana tidak mematvhi S0P PKP 3.0.

Tambahnya, daripada jumlah itu, sembilan individu dik0mpaun kerana kesaIahan merent4s negeri dan daerah.

 

Sumber: Sinar Harian

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*