‘Tidak goyang’, Caprice dedah rahsia dia tenang masa berdebat dgn influencer Isr4el

SIKAP tenang penyanyi rap Caprice berdepan dengan dua ‘influencer’ wanita warganegara Isr4el ketika sesi perbincangan live IG berhubung isu Pal3stin pada malam Khamis mendapat pujian netizen.

Rata-rata netizen kagum cara Caprice atau nama sebenarnya, Ariz Ramli, 33, mengawal em0si apabila berhujah dengan dua wanita yang dikenali sebagai Shiraz dan Orin dalam pelbagai isu melibatkan perg0lakan dua negara itu.

Malah, siaran langsung itu menerima lebih 200,000 pelayar media sosial Instagram daripada pelbagai negara terutamanya rakyat Malaysia.

“Salute Caprice, semoga ke4manan berpihak pada dunia dan terus sebarkan kasih sayang.

“Salute kepada Caprice yang kekal sabar dan tenang sepanjang sesi live ini berlangsung.

“Aku yang perempuan ini pun rasa macam pen4t dengar dia punya bebel benda yang sama,” tulis netizen.

Menerusi siaran video itu, Shiraz dan Orin dilihat tidak dapat menjawab soalan yang diutarakan oleh Caprice berdasarkan fakta yang dikemukakan oleh penyanyi tersebut.

Malah mereka seolah-olah ‘k0yak’ sehingga mendakwa Pal3stin bukan merupakan sebuah negara yang diiktiraf.

Apa perasaan awak apabila jiran datang dan ketuk rumah dan kemudian claim rumah yang didiami awak itu merupakan milik mereka sekarang?

“Itu bukan tanah Pal3stin, tak pernah ada nama negara Pal3stin,” kata Orin.

Caprice kemudiannya memberikan gambaran jika rumah mereka didatangi jiran sebelah yang kemudiannya mengh4lau dan mengambil rumah berkenaan.

“Apa perasaan awak apabila jiran datang dan ketuk rumah dan kemudian claim rumah yang didiami awak itu merupakan milik mereka sekarang?” tanya Caprice.

“Perkara ini sama sekali berlainan dengan isu yang sedang melanda Pal3stin dan Isr4el,” jawab Orin yang kelihatan ‘beng4ng’ dengan pertanyaan yang dikeluarkan Caprice tanpa menjawab soalan itu berdasarkan hujah yang jelas dan betul.

Netizen kec4m influencer Isr4el yang ‘k0yak’ dengan hujah Caprice.

Dalam pada itu, Caprice berkata, dia akan meneruskan usaha untuk berbahas dengan selebriti atau influencer di negara itu sehingga misi utamanya tercapai.

Dia juga berharap apa yang cuba disampaikan dalam perbincangan itu sedikit sebanyak memberi kesedaran kepada rakyat negara Isr4el.

“Terima kasih kepada semua yang join live tadi… Saya harap selepas ini artis atau influencers dekat sana akan lagi kenal kita sebab saya akan sentiasa DM mereka ajak sembang sampai kerajaan mereka kenal kita siapa,” kata Caprice.

Sementara itu, laporan terkini pejuang Ham4s dan tente.ra Isr4el bersetuju untuk mengadakan genc4tan senj4ta berkuatkuasa awal pagi Jumaat, sekaligus menyaksikan perte.mpuran yang berlangsung sejak 11 hari lalu berakhir.

Ser4ngan dilancarkan oleh reji.m Zi0nis pada 10 Mei lalu ketika umat Islam Pal3stin sedang menunaikan ibadah berpuasa di bulan Ramadan.

Serangan yang dimulakan Isr4el menimbulkan reaksi kem4rahan umat Islam seluruh dunia termasuk Malaysia.

Menurut Kementerian Kesihatan Gaza, sekurang-kurangnya 232 rakyat Pal3stin, termasuk 65 kanak-kanak terk0rban.

Angka k0rban di Israel pula disahkan setakat ini seramai 12 orang dengan ratusan dilaporkan c3dera.

Berdeb4t dengan influencer Isr4el sambil zikir pegang tasbih

BERMULA daripada mimpi mainan tidur, penyanyi rap Caprice akhirnya nekad menjejaki beberapa personaliti media sosial warga Isr4el untuk menyampaikan mesej dan ilmu berkaitan Pal3stin.

Ujar Caprice atau nama sebenarnya Ariz Ramli, 33, sebagai selebriti dan orang yang berpengaruh di media sosial, dia mempunyai tanggungjawab untuk memberi kesedaran kepada orang ramai.

“Strategi saya ialah… daripada nak tunggu orang-orang politik bertindak dan bersuara, ia kurang memberikan impak.

“Influncer perlu memainkan peranan… orang Y4hudi pun buat benda sama, jadi kita juga ada peranan, ” katanya kepada mStar.

Dalam pada itu Caprice berkata dia terpaksa mengawal em0si ketika berhujah dengan dua individu dikenali sebagai Shiraz dan Orin.

“Kalau anda sedar tangan saya sentiasa di bawah masa live… sebenarnya saya sedang berzikir dengan t4sbih.

“Kena sabar takut ternaik suara, ” katanya.

Sumber: mstar via trendingkini

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*