Tempatan

Viral Rakaman Remaja Padah Dihentak Dengan Helmet Kuning Gara-gara Cabar Netizen Bertumbuk Di SocMed

VIRAL di sosial media video seorang remaja lelaki diᴘᴜᴋᴜʟ beramai-ramai gara-gara menᴄᴀʙᴀʀ warga maya berᴛᴜᴍʙᴜᴋ dengannya dalam video yang dimuat naiknya sebelum ini.

Dalam kejadian yang berlaku di Taman Sukma, Kuching, Sarawak, remaja terbabit dikatakan mengeluarkan kenyataan ᴋᴏɴᴛʀᴏᴠᴇʀꜱɪ terhadap netizen yang tidak berpuas hati dengan pandangannya mengenai ᴋᴏɴꜰʟɪᴋ diantara ᴘᴀʟᴇꜱᴛɪɴ dan ɪꜱʀᴀᴇʟ. Video tersebut dirakam pada sekitar jam 1 pagi, 17 Mei 2021.

“Jadi aku dah luahkan pandangan pada pihak mana yang saya sokong dalam ᴋᴏɴꜰʟɪᴋ antara ɪꜱʀᴀᴇʟ dan ᴘᴀʟᴇꜱᴛɪɴ. Sebelum korang nak serang, ᴋᴇᴄᴀᴍ dan menilai aku, pastikan korang dah tengok cerita dari kedua-dua belah pihak, bukannya dari sebelah pihak sahaja.

“Pastikan korang juga tahu ᴋᴏɴꜰʟɪᴋ itu tentang apa dari mana ianya bermula. Dan kalau korang nak jual nama agama (sambil menunjukkan kitab Al-Qᴜʀᴀɴ) untuk meraih simpati dengan point ʙᴏᴅᴏʜ korang tu, make sure korang dah kaji dari first page sampai hujung, barulah korang buka mulut dan luahkan pandangan korang guna ilmu dengan aku.

“Kalau otak korang masih kosong, jangan datang dekat buka mulut dan luahkan pandangan ʙᴏᴅᴏʜ korang. Kalau korang tak nak mulut korang hilang esok hari, jangan datang buat benda ʙᴏᴅᴏʜ. Make sure otak berisi sebelum bercakap.

“By the way, kata-kata ini ditujukan kepada semua yang menonton video ini, dan yang terasa. Yeah, ini ditujukan kepada korang yang double ᴍᴏᴛʜᴇʀꜰ****rs.

“Daripada korang terasa, apa kata korang tengok cermin? Kalau korang rasa ilmu korang tentang kedua-dua pihak itu belum cukup enuff, tak perlu sibuk nak beri pandangan. Pandangan ʙᴏᴅᴏʜ korang tak relevan. Berhentilah jadi ʜɪᴘᴏᴋʀɪᴛ ꜱᴏɴ ᴏꜰ ᴀ b**ch.

“Kalau ada sesiapa di sini yang rasa tak puas hati dengan apa-apa yang aku dah katakan tadi, esok hari pergi Sukma, Lorong 1B, (kita) berᴛᴜᴍʙᴜᴋ.

“Kepada sesiapa yang bersetuju dengan pandangan saya, tak kiralah sama ada pandangan sebelum ini.. tetapi pada penghujung video aku serang hampir semua orang.. Untuk pertama kali dan terakhirnya, saya dengan ikhlasnya memohon maaf. Tapi kalau korang menyebelahi aku, bagus. Kepada yang tidak menyokong aku itu, ꜰ**ᴋ you people,” katanya.

VIDEO

Akibat dari kata-katanya itu, sekumpulan lelaki datang menyerbu kediaman remaja terbabit untuk menuntut penjelasan. Bagaimanapun keadaan menjadi huru hara apabila ada yang bertindak menarik rambut sebelum mengʜᴇɴᴛᴀᴋ kepala remaja berkenaan menggunakan helmet kuning.

Remaja itu bernasib baik kerana tampil seorang wanita yang dipercayai kekasihnya, bertindak melindungi remaja itu daripada terus diᴘᴜᴋᴜʟ dan dibawa ke dalam rumah.

Difahamkan, remaja itu telah dibawa ke balai ᴘᴏʟɪꜱ untuk tindakan lanjut.

Sementara itu, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dilaporkan sedang memantau semua platform media sosial bagi mengesan mana-mana individu atau pihak yang mengeluarkan kenyataan atau pandangan yang dianggap berat sebelah dalam melindungi ᴋᴇɢᴀɴᴀꜱᴀɴ ɪꜱʀᴀᴇʟ ᴛᴇʀʜᴀᴅᴀᴘ ᴘᴀʟᴇꜱᴛɪɴ.

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Saifuddin Abdullah menᴅᴇꜱᴀᴋ semua penyedia perkhidmatan telekomunikasi dan platform baik di peringkat tempatan dan antarabangsa bekerjasama untuk memastikan penyebaran maklumat yang sahih, adil dan tepat.

Reaksi warga maya

 

 

 

 

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *