Tempatan

Vide0 : Jururawat ini Dihentam Teruk Kerana Mendedahkan “Spende” dan CoIi Pesakit yg Koyak dan Buruk

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap bagi artikel ini. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah.

Tindakan seorang jururawat wanita berkongsi video pesanan kepada orang ramai di media sosial TikToknya baru-baru ini mengundang kecaman netizen.

Menerusi video berkenaan, jururawat tersebut menasihati agar orang ramai.

Perlu sentiasa bersiap sedia berdepan detik kecemasan dan tidak memalukan diri sendiri dengan memakai pakaian dalam yang lusuh dan compang-camping.

“Okey kat sini akak nak bagi nasihat sikit dekat korang kat luar sana, lepas ni stop pakai spender yang koyak, yang tali dia dah nak putus, yang talinya dah kendur.

“Sebabnya kalau berlaku accident, kecemasan sekali orang bukak dekat dalam tu orang tengok spendernya berlubang, spendernya koyak, tali branya kendur, penuh dengan taik lalat. Ha, buat malu je.

“Tengok luaran bukan main.

Kalahkan artis kalahkan top model.

So lepas ni stop pakai ya. Beli baru. Tak semestinya yang mahal, yang murah pun takpe janji benda tu elok. Ok?” katanya.

Bagaimanapun, video berunsur nasihat itu mendapat kecaman netizen dengan menyifatkan wanita berkenaan telah melanggar sumpah untuk menjaga maruah pesakit.

“Tak perlu expose! Tu aib pesakit! Kita semua dah angkat sumpah untuk jaga maruah pesakit,” tulis seorang pengguna.

“Motif? Apa kena mengena jika berlaku kemalangan, kecemasan sempat pula nak teliti tali bra kendur, spender bertahi lalat, koyak, kendur?

Ada kaitan menyukarkan proses operate ke apa?” komen individu lain.

“Banyak-banyak benda, spender juga kau nak buat content. Eksiden kan biasa tak banyak bunyi, gunting je,” pesan individu lain pula.

Bagaimanapun, video terbabit difahamkan telah dipadamkan dari akaun media sosialnya.

Rakaman Video ada di Bawah Sekali.

Komen warganet:

Wawa: Walau ape pun tetap x baik membuka aib org..nurse buat aje kerja awak untuk merawat, bukan menceritakan peribadi pesakit. Mungkin pakaian itu lah kemampuan dia, mana kita tau. Bagaimana si pemandi mayat di tuntut merahsiakan sebarang aib mayat, begitu jugalah tugas nurse. Sila hadham.

Suti: Nasihat da bagus tp bila dia post kat tiktok, faham2 lah klu nk buat content gitu… Lg org kecam, lg org tgk vdeo dia.. Bnyk dpt view, bnyk like.. Follower pun bertambah…

Fasa: Mak pun jenis pesan pakai pakaian yg elok. Dalaman, luaran. So bila apa2 kejadian takdelah terasa segan org tgk kita. Kira cerminan diri la berpakaian yg baik2 n elok2. Kalau tak jaga, nampak la kekemasan n kebersihan tak berjaga

Rasah: Dia just bagi nasihat je utk peringatan org ramai . Kita tak tahu macam mana nasib kita , betul dia ckap . Kalau kita berlaku kemalangan , smpai hospital , mestilah ditanggalkan semua . Habis , tak malu ke . Maksud dia luar mcam artis tu , luar jer terjaga , sepatutnya jaga dari dalam jgk . Hadehhhh , dia dah bg nasihat pon dah kira bersyukur dah . Tu jgk melibatkan aib kita . Hadehhh

Bukan semua org mampu nak pakai yg baru saja… Lagi pun tak ada org yg tahu spender org tu buruk ada tahi lalat melain kan org yg nampak mencerita kan pada org lain… Kita jaga aib org Allah akan jaga Aib kita….

Nampaknya nasihat tuuu.bukan nk aibkan pesakit…cuma ada setengah pesakit yg suka membuka aib sendiri.lainlh kalau dia bgi tahu nama org tu.itu baru dinamakan buka aibnya.

Betul jgk kata nurse tu..apa nak sentap..dia bagi nasihat je…bkn tunjuk muka tuan punya sluar dlm @ bra yg bertahi lalat n nak putus tu pun..

Dia tak buka aib pun,cuma nasihat shj…sbb malu yg luar cantik yg dlm compang camping mcm roti kirai.
Saya pun selalu pesan kt anak nk keluar pakai la yg elok2 sikit.
Kalau kat rumah tak apa…munkin itu shj yg ada…munkin dia selesa dgn yg bolong2 kendur2 tu…hehe…masuk angin..sepatutnya dh teruk gitu buang shj la beli baru yg mur2 pun bnyk…
Ni asal boleh shj…
Begitulah…dont judge a book by its cover…luar cantik tak semestinya dlm tip top . Kita sendiri yg fhm tentang diri kita

“Amendelah judge spentot pesakit”

Malangnya video yang dimuat naik oleh wanita ini telah mendapat kecaman dari netizen yang menganggap jururawat ini telah membuka aib pesakitnya.

Malah, ada yang meminta agar Kementerian Kesihatan Malaysia mengambil tindakan ke atas jururawat tersebut.

Untuk pengetahuan korang, video tersebut telah pun dipadamkan dari akaun jururawat tersebut.

Mungkin niat dia hanya nak nasihatkan orang supaya tak malu kalau berlaku apa-apa kot, bukannya nak buka aib pesakit.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *