Polis Siasat Pembaca Berita TV Tular. Ini kata2 Dari Ketua Polis Negara

KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) sudah membuka kertas s.iasatan terhadap k.es pembaca berita sebuah stesen televisyen yang mengeluarkan kenyataan berbaur f.itnah.

Kertas s.iasatan k.es berkenaan dibuka di bawah S.eksyen 504 K.anun Kes.eksaan iaitu dengan sengaja menga.ibkan dengan niat hendak membangkitkan p.ecah keamanan sehingga boleh dikenakan h.ukuman pe.njara sehingga dua tahun atau d.enda atau kedua-duanya sekali.

Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani, berkata tin.dakan pembaca berita itu telah menimbulkan f.itnah dan keben.cian masyarakat terhadap pihak penguat k.uasa terutama pasukan PDRM.

“Ini kerana t.indakan yang dilakukan PDRM itu adalah berlandaskan peruntukan undang-undang yang sedia ada bagi tujuan mengekang pandemik C0VID 19,” katanya kepada di Bukit Aman, semalam.

Acryl Sani mengulas in.siden seorang pembaca berita yang mengeluarkan kenyataan berb.aur f.itnah ketika membaca lap.oran berita. Hingga kini k.es berkenaan masih dalam s.iasatan polis.

L.aporan berkenaan adalah berhubung kejad.ian seorang peniaga burger di Kelantan dikenakan k.ompaun RM 50,000 kerana didapati melang.gar prosedur o.perasi standard (SOP) ditetapkan.

Selain S.eksyen 504 K.anun Kese.ksaan, si.asatan turut dijalankan mengikut S.eksyen 233 Ak.ta Komu.nikasi dan Multimedia 1998 (Penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian) yang boleh dikenakan h.ukuman d.enda tidak melebihi RM 50,000 atau pe.njara tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya sekali.

Dalam perkembangan lain, Acryl berharap segelintir pihak di negara ini untuk tidak menimbulkan i.su f.itnah dan kebe.ncian terhadap pihak berkuasa khususnya melalui media sosial.

T.indakan sedemikian sebenarnya akan menyebabkan keharmonian antara agensi penguat kuasa terutama pasukan polis dan masyarakat terh.akis.

Katanya, masyarakat diminta untuk menghayati kembali prinsip Rukun Negara yang kelima iaitu Kesopanan dan Kesusilaan yang dipelajari sejak dari bangku persekolahan.

“Kita berharap supaya masyarakat di luar sana untuk tidak menyebarkan sebarang kenyataan yang tidak berasas di media sosial sehingga boleh menghakis keharmonian antara masyarakat dan ag.ensi penguat k.uasa.

“Saranan saya, sekiranya mana-mana pihak tidak berp.uas hati dengan apa juga ti.ndakan yang diambil oleh agensi penguat kuasa, sila majukan sebarang perm.asalahan yang dihadapi menggunakan saluran yang betul,” katanya.

Polis dan masyarakat adalah saling memerlukan antara satu sama lain dan budaya menularkan perkara-perkara yang tidak berasas berhubung ketidakp.uashatian terhadap agensi penguatk.uasa semakin hari semakin membi.mbangkan.

“Saya perhatikan perkara ini seolah-olah menjadi satu tr.ending dan sekiranya tidak diatasi maka kita bimbang ia akan menghakis kepercayaan dan keyakinan masyarakat kepada pihak polis.

“Justeru saya minta kepada semua pihak untuk menggunakan saluran yang betul dan tidak cuba menyebarkan sesuatu perkara tidak berasas atau yang belum diketahui lagi asas kebenaran dan kes.ahihan maklumatnya,” katanya.

Kredit : BHOnline

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*