Netizan Banding Kompaun Neelofa, peniaga burger. Sekali Najib Bagi Komen

KERAJAAN sepatutnya memperbetul dan menyelarasakn jumlah kompaun pelanggaran prosedur operasi standard (SOP) antara selebriti terkenal Noor Neelofa Mohd Noor dan peniaga burger.

Menurut Najib jumlah denda RM60,000 yang dikenakan terhadap Neelofa dan keluarganya kerana melanggar SOP hanya mengundang kemarahan orang ramai.

Tambahan menurut beliau, kemarahan orang ramai menjadi bertambah setelah terdapat berita seorang peniaga burger dikompaun RM50,000 semalam.

“Secara peribadi, saya kagum dengan bakat dan kejayaan keusahawanan Neelofa.

“Tapi jumlah denda RM60,000 dikeluarkan kerajaan pada Neelofa dan keluarganya sebab langgar SOP hanya akan mengundang kemarahan pada ketika ramai tengah kemurungan sebab kerajaan tidak berjaya kawal Covid dengan Darurat dan akibatnya tidak membenarkan orang ramai rentas negeri untuk balik Raya.

“Kemarahan juga bertambah setelah berita peniaga burger dikompaun RM50,000 terkeluar semalam,” katanya.

 

Neelofa yang merupakan seorang usahawan dikompaun RM20,000 kerana tidak mematuhi standard operasi piawai (SOP) bagi mengekang Covid-19.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi ACP Mohamad Zainal Abdullah berkata usahawan itu dikompaun kerana tidak memastikan penjarakan fizikal sewaktu majlis akad nikahnya di sebuah hotel di ibu negara pada 27 April.

Neelofa juga didapati bersalah melanggar tujuan rentas negeri yang dibenarkan.

Semalam masyarakat turut digemparkan dengan keluhan seorang peniaga burger Wan Mohd Faisal Wan Kadir, 38, kerana dikenakan kompaun RM50,000 oleh pihak polis bagi kesalahan berniaga melebihi waktu ditetapkan.

Wan Mohd Faisal yang menjalankan perniagaan itu di hadapan rumahnya di Kampung Rambutan Rendang, Kota Bharu memaklumkan dia didatangi beberapa anggota polis ketika sedang menyiapkan tempahan pelanggan jam 11.10 malam.

Polis kemudian mengeluarkan kompaun RM50,000 bagi kesalahan berniaga melebihi had masa dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Berikut pula reaksi dari netizan

 

Hari ini  Usahawan dan selebriti terkenal, Noor Neelofa Mohd Noor dan suaminya, Haris Ismail masing-masing dikenakan kompaun RM20,000 dan RM10,000 kerana melanggar prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Tindakan mengenakan kompaun yang tidak dibenarkan diskaun terhadap Neelofa kerana melakukan dua kesalahan, manakala Haris atau dikenali PU Riz hanya satu kesalahan.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Mohamad Zainal Abdullah, berkata kesalahan pertama Neelofa selaku penganjur gagal mematuhi arahan Ketua Pengarah Kesihatan mengenai pematuhan SOP penganjuran majlis sosial apabila gagal memastikan wujud penjarakan fizikal sekurang-kurangnya satu meter sewaktu majlis akad nikah mereka berlangsung.

Katanya, pasangan suami isteri itu juga melanggar kebenaran untuk tujuan merentas negeri yang diberikan oleh pegawai diberi kuasa di bawah subperaturan 4 (2) (d) Peraturan-Peraturan sama, memandangkan ada antara aktiviti itu berada di luar skop kebenaran diberikan polis.

Neelofa dikenakan kompaun RM20,000 kerana melanggar SOP majlis sosial dan kebenaran tujuan rentas negeri. Sementara, suaminya, Muhammad Harris dikenakan kompaun RM10,000 sahaja kerana langgar kebenaran rentas negeri

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*