Peniaga burger ini dik0mpaun RM50,000 kerana operasi lebih waktu

Seorang peniaga burger, yang menjalankan perniagaannya di hadapan rumah melahirkan rasa terkejut apabila dikompaun RM50,000 oleh pihak polis gara-gara beroperasi melebihi had masa ditetapkan.

Wan Mohd Faisal Wan Kadir, 38, berkata, dalam kejadian kira-kira jam 11.10 malam tadi dia didatangi beberapa anggota polis ketika sedang menyiapkan pesanan pelanggan di hadapan rumahnya di Kampung Rambutan Rendang, Kota Bharu.

Katanya, pihak polis kemudiannya bertindak mengeluarkan kompaun RM50,000 atas kesalahan berniaga melebihi had masa dalam tempoh perintah kawalan pergerakan (PKP).

“Ketika itu tiada seorang pelanggan pun di gerai, saya sedang siapkan pesanan pelanggan iaitu golongan pekerja kilang. Biasanya pesanan itu saya akan hantar (COD) di kilang mereka bekerja.

“Saya terkejut kerana dikompaun dengan nilai setinggi itu. Dengan keadaan PKP dan tempoh niaga yang begitu terhad ini.

“Memang saya belum tutup kedai, tapi dah tak niaga ketika itu. Cuma siapkan tempahan untuk dihantar. Meja pun saya tak buka,” katanya ketika dihubungi Malaysiakini, hari ini.

Tambah Faisal, anggota polis berkenaan memberitahu ada pihak lain yang membuat laporan menyata kedainya beroperasi melebih waktu ditetapkan.

Malah katanya, kompaun ke atasnya itu merupakan kes berulang selepas kali pertana ketika PKP sebelum ini dan dikompaun RM1,000.

“Sejak PKP tahun lalu saya cuma berniaga di rumah dan ini merupakan satu-satunya mata pencarian saya.

“Saya merayu agar kompaun ini dipertimbangkan semula, jumlah ini memang terlalu jauh daripada kemampuan saya,” katanya.

Sebagai rekod operasi premis kedai makan atau restoran di Kelantan dihadkan sehingga jam 10 malam sahaja sepanjang tempoh PKP yang sedang dikuatkuasakan.

Sementara itu Ketua Polis Daerah Kota Bharu ACP Abdul Rahim Daud berkata, inidvidu tersebut boleh mengemukakan rayuan kepada Kementerian Kesihatan Malaysia berhubung kompaun berkenaan.

Katanya, kompaun yang dinyatakan itu merupakan jumlah maksimum denda bagi kesalahan berniaga melebihi masa

“Pada buku saman ditulis RM50,000 iaitu jumlah maksimum. Bagi kesalahan individu akan ditulis jumlah maksimum RM10, 000.

“Beliau boleh buat rayuan kepada KKM,” katanya ketika dihubungi.

Rata-rata netizan melahirkan rasa simpati dan sepatutnya ada budi bicara dalam kes-kes seperti ini

“Kesian sungguh nasib peniaga2 kecil tempatan yg semakin terhimpit demi mencari rezeki pada Zaman Sekarang yg dilihat semakin menekan kehidupan

” Setakat Jual burger kompaun macam gitu sekali cuba beri kompaun pada anggota keluarga sendiri apa perasaan moga bole dipertimbangkan.atau beri kan surat warning hingga 3 kali baru kompaun tapi jangan laa berlebihan RM50K beliau pun ada anak istri untuk ditanggung ..cuba fikir sblum bertindak…dari Anak Temasek

“Apa bendala..zaman kobit jgk macam2 kena. Hrga bRg Naik satu hal.hrga myk petrol naik.saman pulak byk2.
Dgn org survival nk teruskan kehidupan.
Org bergaji Hari macam2 pikir cara nk Cari duit. Dengan ramai yg dh niaga..perlu bersaing. Cubala letak diri pd mereka. Org kerajaan lgsung xterkesan..xkena buang kerja..kesian betoi keadaanla.

Apa kata anda? Kongsikan bersama kami

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*