Sering Bergurau Ingin Kahwin Dua, Satu Hari Azmi Caliph Buskers Terdiam Bila Isteri…

Selepas 10 tahun menanti, Azmi Caliph Busker akhirnya bakal menjadi seorang ayah apabila isteri disahkan hamil. Difahamkan, kandungan isteri kini sudah memasuki usia empat bulan.

Terbaru, Azmi menerusi perkongsian di Facebook berkata pada lima tahun pertama perkahwinan dia sering ‘bergurau’ mengenai hajat ingin berkahwin dua. Isteri pada awalnya hanya melayan sahaja gurauan siap mencabar kehendak Azmi itu.

Dulu, waktu 5 tahun awal perkahwinan saya dan isteri, , dia tak marah langsung kalau saya bergurau fasal nak kahwin lain. Kononnya nak carikan dia kawanlah, kasihan dia penat buat kerja seorang-seoranglah, nak bagi dia merasa ada payung emaslah. Bukan setakat tak marah, malah dia boleh mencabar saya lagi sebab dia tahu saya memang tak berani. Sembang saja kuat.

Namun, apabila memasuki tahun keenam perkahwinan, isteri tidak lagi memberikan respon yang sama. Isteri lebih banyak berdiam diri membuatkan Azmi mengurangkan gurauan sebegitu.

Pada tahun ke lapan perkahwinan, dia hamil tapi tak sampai 2 bulan kandungannya gugur. Mulai dari saat itu, dia selalu termenung bila baru lepas bermain dengan budak kecil, sedih bila terbaca ucapan Selamat Hari Ibu, rasa kecil bila kawan-kawan bersembang fasal anak masing-masing. Apa lagi bila berjumpa dengan saudara-mara yang tak pandai jaga mulut persoalkan bila nak dapat anak. Akan basahlah baju saya dengan airmatanya. Dia juga selalu sangat bertanya pada saya, “Yang, kalau saya tak dapat beri awak anak, awak akan kahwin lain tak?”

Menyedari pedih hati isteri yang bimbang akan ditinggalkan kerana belum hamil, Azmi menghiburkan hati isteri dengan membawanya bercuti ke hotel.

Apa sahaja dilakukan Azmi untuk mengelakkan isteri kesunyian. Jelas Azmi lagi, dia mahu membuktikan hidup tanpa anak juga mampu bahagia.

Alhamdulillah rasanya hiburan yang saya beri menjadi. Sampai masuk tahun 2021 iaitu tahun ke sepuluh perkahwinan, kami sepakat untuk lupakan fasal anak. Kita cari kebahagiaan berdua sahaja. Segala puji bagi Allah. Dialah yang maha mengetahui dan Dialah yang merancang segalanya. Berkat doa yang tak putus-putus dari Emak, keluarga dan orang sekeliling, tak lama lepas kami sepakat begitu, isteri kata dia rasa tak selera makan, selalu rasa nak mvntah.

Selepas redha dengan ketentuan Allah SWT, mereka dikejutkan dengan hadiah terbesar iaitu kehamilan isteri yang sudah mencecah usia 4 bulan. Meluahkan rasa syukur yang tidak terhingga, Azmi memohon rakan-rakan mendoakan semoga semuanya selamat.

Isi Kandungan nya :

Dulu, waktu 5 tahun awal perkahwinan saya dan isteri, , dia tk m4rah langsung kalau saya bergv.rau fasal nak kahwin lain.

Kon0nnya nak carikan dia kawanlah, kasihan dia pnat buat kerja seorang-se0ranglah, nak bagi dia merasa ada payvng emaslah.

Bukan setakat tak m4rah, malah dia boleh mencbar saya lagi sebab dia tahu saya memang tak brani. Semb.ang saja kvat.

Lepas 5 tahun, kalau saya bergvrau hal seperti itu, resp0nd dia dah tk seperti biasa. Selalunya dia akan terdlam. Tak ada lagi kata-kata menc4.bar apa lagi gelak tawa.

Bila perasan begitu, saya cuba kvrangkan gvrauan-gvrauan seperti itu sebab tahu dia tk suka. Tapi, kadang-kadang terlepas juga.

Pada tahun ke lapan perkahwinan, dia hamll tapi tak sampai 2 bulan kandungannya gvg0r. Mulai dari saat itu, dia selalu termnung bila baru lepas bermain dengan budak kecil, sedih bila terbaca ucapan Selamat Hari Ibu, rasa kcil bila kawan-kawan bersembang fasal anak masing-masing. Apa lagi bila berjumpa dengan saudara-mara yang tk pandai jaga mulut persoalkan bila nak dapat anak. Akan basahlah baju saya dengan alrmatanya.

Dia juga selalu sangat bertanya pada saya, “Yang, kalau saya tk dapat beri awak anak, awak akan kahwin lain tk?”

Barulah saya tahu, rupanya dia tk suka gvrauan-gvrauan seperti itu sebab dia takt saya gunakan alsan anak untuk kahwin lain. Sejak dari itu, saya tk mahu lagi bergv.rau nak kahwin lagi. Selagi dia hidup, cuma dia seorang isteri saya walau apa pun yang terjadi.

Saya cuba hiburkan dia supaya dia tdak kesvnyian. Pantang ada masa lapang, pasti saya akan bawa dia bercuti ke hotel-hotel. Saya nak dia tahu, hidup suami isteri tnpa anak juga seronok. Malah mungkin lebih seronok dari orang lain yang ada anak.

Alhamdulillah rasanya hiburan yang saya beri menjadi. Sampai masuk tahun 2021 iaitu tahun ke sepuluh perkahwinan, kami sepakat untuk lvpakan fasal anak. Kita cari kebahagiaan berdua sahaja.

Segala puji bagi Allah. Dialah yang maha mengetahui dan Dialah yang merancang segalanya. Berkat doa yang tak putvs-pvtus dari Emak, keluarga dan orang sekeliling, tak lama lepas kami sepakat begitu, isteri kata dia rasa tak selera makan, selalu rasa nak muntah.

Bila kami pergi buat raw4.tan, rupanya isteri saya h4.mil. Sekarang sudah hampir 4 Bulan.

Jujurnya, waktu awal-awal kami dapat berita kehamilan itu, kami tak pun terus gembira. Mungkin sebab dah mula rasa seronok hidup berdua. Bila dah balik rumah, barulah gembira itu datang. Mulalah mencaritahu apa yang perlu untuk orang mengandung dan bersalin.

Saya mohon doa dari kawan-kawan semua, semoga kandungannya sihat, isteri saya sihat dan anak yang lahir nanti akan jadi anak yang soleh.

Saya doakan kepada sesiapa sahaja yang sedang berusaha untuk memperoleh cahaya mata supaya diberikan kesabaran, kekuatan untuk mengharungi apa sahaja uj.ian sebagai pasangan suami isteri.

Sama-samalah kita bersyukur dengan apa sahaja yang tuhan beri. Banyakkan beristighfar memohon keampunan atas segala d0sa, pasti Allah akan tunaikan setiap doa kita.

Mudah-mudahan Allah selalu menyematkan rasa bahagia dalam hati-hati kita walau bagaimana pun keadaan kita.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : http://trendingkini.pw/

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*