Individu Cuba Rent4s Negeri Sambvt Ramadan Akan Dis4man, Tiada Nasihat Lagi – PDRM

MELAKA – T1ndakan s4man akan dikenakan terhadap individu yang dikes4n cuba merent4s negeri untuk balik ke kampung bagi menyambut hari pertama Ramadan, kata Pengarah Jabatan Penceg4han Jnayah dan Kesel4matan K0muniti (JPJKK) Bukit Aman, Datuk Zainal Abidin Kasim.

Beliau berkata, pemer1ksaan ket4t di semua sek4tan jalan raya (SJR) di sempadan negeri akan dipert1ngkatkan dan hanya mereka yang mempunyai d0kumen kebenaran rent4s negeri yang lengkap dan diluluskan dibenar meneruskan perjalanan.

Pemer1ksaan ket4t di semua sek4tan jalan raya (SJR) di sempadan negeri akan dipert1ngkatkan dan hanya mereka yang mempunyai d0kumen kebenaran rent4s negeri yang lengkap dan dilvluskan dibenar meneruskan perjalanan.

“Saya percaya hujung minggu ini akan terdapat pen1ngkatan perger4kan di jalan atau lebvh raya untuk pvlang ke kampung bagi mer4ikan hari pertama Ramadan memandangkan tahun lepas mereka tidak dapat pulang kerana Per1ntah K4walan Pergerakan.

“Sekiranya anggota atau pegawai polis menges4n individu cuba merent4s negeri untuk balik ke kampung, tiada nasihat lagi… ambil t1ndakan terus,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Pelancaran Program Satu Taman Satu Polis Dan Fokus Polis Diraja Malaysia Kontinjen Melaka 2021, di sini pada Isnin.

Mengulas lanjut, Zainal Abidin berkata, pertambahan jumlah SJR juga akan dilakukan bergantvng kepada jumlah harian kes p0sitif C0v-19 yang dilap0rkan dan setakat ini sebanyak 30 hingga 35 SJR dilaksanakan di setiap pintu keluar dan masuk serta semp4dan negeri di seluruh negara.

“Sekiranya jumlah kes p0sitif C0v-19 men1ngkat, kita akan tambah SJR dalam usaha mem1nimumkan pergerakan individu atau kenderaan agar penvlaran C0v-19 dapat dikek4ng,” katanya.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata, Program Satu Taman Satu Polis akan diperluaskan di seluruh negara khususnya di kawasan luar bandar dalam usaha memberikan perkhidmatan berkualiti dan meningkatkan kel3starian tahap kesel4matan di kawasan taman terlibat.

Program itu, katanya, dijangka dapat memberi impak p0sitif dalam aspek kesel4matan komuniti sekali gus menvrunkan kadar jnayah di kawasan terlibat.

Sementara itu, Ketua Polis Melaka, Datuk Abdul Majid Mohd Ali berkata, Program Satu Taman Satu Polis bagi fasa pertama melibatkan tujuh taman iaitu tiga di daerah Melaka Tengah dan masing-masing dua taman di Alor Gajah dan Jasin.

Beliau berkata, bagi daerah Melaka Tengah, taman terlibat ialah Taman Cempaka, Taman Merdeka Jaya dan Taman Bukit Katil Damai 2 manakala di daerah Alor Gajah pula ialah Taman Samarinda dan Taman Bandar Baru Masjid Tanah sementara di Jasin ialah Taman Asia Selatan Jasin serta Taman Seri Sempang Merlimau.

“Kajian 1mpak program ini akan dilakukan dalam temp0h tiga bulan selepas ia dilaksanakan dan sekiranya ia dilihat memberi 1mpak p0sitif, fasa kedua akan dilaksanakan melibatkan 20 lagi taman perumahan di sekitar negeri ini,” katanya.

Sumber: Bernama

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Coretan Ummi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*