“Nah, marshal sangat kan…” Operator kilang ditahan halang laluan jentera bomba

Anda pasti pernah melihat s.ituasi di mana ada ambulans sedang membawa orang s.akit atau c.edera ke hospital. Siren akan dibunyikan dan sebagai seorang yang p.rihatin, anda pasti memberikan laluan bagi melancarkan perjalanan ambulans itu.

Kita sendiri juga di ajar dan sedar bahawa jika ada bunyi siren ambulans, kereta polis atau bomba, kita harus memberikan laluan kepada mereka. Tetapi adakalanya kerana terlalu g.ementar kita lupa untuk melihat sisi cermin kanan dan kiri sebelum kita memberikan laluan kepada kenderaan ini.

Harus difahami walaupun kita perlulah memberikan laluan kepada kenderaan ini tetapi kita juga harus melihat dan memastikan keadaan kanan dan kiri kenderaan kita selamat.

Keadaan lalu lintas di Malaysia kebiasaannya di celah-celah antara kenderaan adalah motorsikal. Manakala kanan dan kiri adalah kenderaan, samada kereta, bus, van, lori atau lain-lain. Pentingnya kita sentiasa a.lert dengan keadaan lalu lintas di sekeliling kita dan pentingnya juga t.indakan luar jangka kita yang tidak meng.gelabah atau c.emas.

Bagaimana pula bagi sesetengah pemandu yang mengambil peluang menumpang untuk melang.gar lampu merah bagi memberi laluan sedangkan kenderaan kecemasan seperti bomba, ambulans atau polis di belakang mereka seterusnya berlaku kema.langan.

Inilah yang menjadi persoalan pada satu rakaman video yang dikongsi di laman facebook dashcam malaysia di mana seorang pemandu tidak memberikan laluan malah berada di hadapan bomba buatkan ramai netizen m.arah.

Kenapa Buat Macam Tu Abang

Reaksi Netizen

Dia lupa lah tu dia ingat dia yg e.scort jap lg keluar kenyataan saya ni ada m.asalah hilang ingatan.

Pasang siren depa ketegaq, lain kali pasang bar ja kt depan tu, terus s0dok ja mana yg ketegaq tu.

Dia nk memb.antu sambil sambil mengambil kesempatan lang.gar lampu merah. Bijak.

Nampak macam nak t0long, hm no c.omment la. Harap tuan badan dapat b.ela diri.

Nak jadi m.arshall ape pulak…bila dia ada laluan terus dia pecut tinggalkan kereta bomba tu tersangkut.

 

Operator kilang ditahan halang laluan jentera bomba pada 2019

Johor Bahru: Seorang pemandu Proton Wira yang menghalang laluan jentera bomba dan penyelamat yang sedang menjalankan tugas kece.masan pada 2019, ditahan di Taman Munsyi Ibrahim di sini, semalam selepas rakaman video perbuatannya itu tular di laman sosial.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan Asisten Komisioner Mohd Padzli Mohd Zain berkata, sus.pek yang juga lelaki ditahan anggota Bahagian Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik IPD Johor Bahru Selatan, jam 9.30 malam.

“Suspek berumur 33 tahun dan bekerja sebagai operator kilang. Kami turut merampas Proton Wira milik sus.pek seperti yang tular di laman sosial.

“Hasil siasatan awal, kejadian berlaku pada 27 April 2019 dan tular di media sosial pada 27 Mac lalu,” katanya pada kenyataan, hari ini.

Menurut Mohd Padzli, berdasarkan rakaman video yang tular di laman sosial, Proton Wira terbabit menghalang jentera bomba di persimpangan lampu isyarat Jalan Bakar Batu di sini.

Katanya, sus.pek mengambil kesempatan dengan memandu di hadapan jentera bomba serta mengeluarkan isyarat tangan terhadap kenderaan lain untuk membuka laluan tanpa kuasa yang sah.

“Dalam video itu, jentera bomba berada di belakang kereta dipandu sus.pek, ia sekali gus membah.ayakan dirinya serta pengguna jalan raya yang lain dengan melanggar lampu merah.

“Kami mohon kerjasama pengguna jalan raya untuk sentiasa peka dengan keadaan sekeliling terutama dalam memberi laluan kepada kenderaan bomba dan ambulans yang terbabit dalam hal kecemasan,” katanya.

Kes disiasat mengikut Seksyen 186 Kanun Kesek.saan kerana menghalang tugas penjawat awam.

Rakaman video berdurasi satu minit enam saat yang tular di aplikasi TikTok itu mendapat lebih 6,000 komen netizen.

Sumber: harianmetro

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*