Hiburan

Selepas Ramai Meneka Dan Mengta Bvkan Bvkan, Akhirnya PDRM Tampil Berltahu Tvjuan Mereka Ke Langkawi

KUALA LUMPUR: Polis Daerah Brickfields mengesahkan memberi kebenaran kepada selebriti Neelofa dan tiga yang lain untuk bergerak ke Pulau Langkawi atas urusan kerja dan bukan untuk berbulan madu.

Berdasarkan permohonan wakil sebuah syarikat produk minuman di Balai Polis Sri Hartamas di sini, tujuan utama Neelofa dan wakil syarikat terbabit bersama dua yang lain adalah atas urusan kerja bersama pihak Chatime Malaysia.

Timbalan Ketua Polis Daerah Brickfields, Superintendan Basri Sagoni, berkata mengikut permohonan itu, mereka dibenar bergerak ke lokasi tujuan bermula 27 Mac hingga 4 April ini.

“Hasil semakan pada borang Permit Pergerakan P.erintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang ditandatangani oleh Ketua Polis Balai, Balai Polis Sri Hartamas, sebab pergerakan keluar empat individu ini adalah untuk urusan kerja.

“Syarikat terbabit turut mengeluarkan surat memaklumkan nama Neelofa dan tiga yang lain berserta nombor kad pengenalan sebagai mewakili mereka untuk melawat kawasan Chatime yang akan dibuka,” katanya kepada BH, hari ini.

Basri berkata, berdasarkan jadual pergerakan. lokasi yang akan dituju empat penama terbabit termasuk Neelofa atau nama sebenarnya, Noor Neelofa Mohd Noor, adalah Langkawi, Sungai Petani, dan Kangar, Perlis.

“Mereka dijadual tiba di Langkawi pada 29 Mac dan akan berada di sana sehingga 2 April sebelum melawat cawangan Chatime di Sungai Petani dan Kangar pada 3 April.

“Justeru, saya tegaskan kebenaran permohonan yang dikeluarkan oleh Balai Polis Sri Hartamas adalah atas urusan kerja dan bukan untuk tujuan berbulan madu,” katanya.

Beliau berkata, sekiranya terbukti kehadiran Neelofa ke Langkawi untuk tujuan berbulan madu, pihak polis di sana boleh mengambil ti.ndakan kerana melan.ggar Prosedur Operasi Standard (SOP) ditetapkan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Sejak semalam, beberapa gambar memaparkan Neelofa dan suaminya, Haris Ismail, berada di Langkawi tular di media sosial hingga menimbulkan beberapa persepsi, termasuk dakwaan merentas negeri untuk berbulan madu.

Pasangan itu melangsungkan pernikahan pada Sabtu lalu.

Sumber : BHOnline

Ini Kenyataan IsmailSabri Blla Dltanya Apa Yang Dla B0leh Bvat Blla Rkyat Whtsap Gmbar Selebrlti Pergl H0neym0on

Kerajaan tidak akan berk.ompromi dengan mana-mana individu termasuk g.olongan s.elebriti dan orang kenamaan (VIP), yang didapati melang.gar p.rosedur o.perasi standard (SOP).

“Tidak ada sesiapa yang mengatasi u.ndang-u.ndang yang ada dalam negara kita. Semua rakyat tidak kira siapa, VIP ke tak VIP ke.

“Semuanya t.ertakluk kepada u.ndang-u.ndang dan sesiapa yang melang.gar u.ndang-u.ndang, mereka akan dikenakan t.indakan,” katanya pada sidang media harian C0vid 19, petang Selasa.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai keke.cohan sejak kebelakangan ini mengenai g.olongan se.lebriti yang did.akwa berkunjung ke tempat pelancongan memandangkan Kuala Lumpur dan Selangor masih di bawah Pe.rintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), di mana merentas negeri masih tidak dibenarkan.

S.ituasi yang berlaku sekali gus menim.bulkan rasa tidak p.uas hati ramai pihak yang merasakan wujudnya d.ouble standard dalam penguat.kuasaan SOP.

Dalam pada itu, Ismail Sabri mend.edahkan bahawa beliau turut menerima m.aklumat berkaitan pelang.garan SOP.

“Saya menerima setiap hari… gambar-gambar yang dihantar kepada saya mengenai berlaku pelang.garan SOP. Minta saya ta.ngkap mereka ini.

“Saya nak jelaskan bahawa kerajaan menyediakan p.eraturan-pe.raturan, h.ukuman, k.ompaun dan sebagainya berdasarkan kesal.ahan yang dilakukan,” ujarnya.

Beliau bagaimanapun menegaskan bahawa t.indakan penguat.kuasaan terhadap pelang.garan SOP dilakukan oleh pihak polis, Jabatan K.esihatan atau sesiapa yang diberikan kuasa di bawah A.kta 342 (A.kta Penc.egahan dan Pengawalan P.enyakit Berj.angkit 1988).

“Jadi, kalau ada k.es tak kiralah meli.batkan selebriti ke sesiapa saja, kalau kita tahu k.es itu berlaku… lapor kepada polis. Maka polis akan ambil t.indakan.

“Saya pun kadang-kadang apabila dihantar kepada Whats.App saya dengan gambar-gambar yang lengkap, saya akan f.orward juga kepada polis sebab bukan kuasa saya untuk mengambil t.indakan mena.ngkap atau mengh.ukum sesiapa.

“Terserah kepada polis untuk mengambil ti.ndakan atau tidak,” kata Ismail Sabri.

Pada masa ini, rentas negeri hanya dibenarkan menerusi G.elembung Pelancongan Bersasar yang membenarkan pelancong bergerak dari kawasan Pe.rintah K.awalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), merentas negeri PKPP lain.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *