Ini Kata Kata Padu Datuk Hattan Dekat Penerbit AJL Lepas Tular Ada Menyanyi Tak Betul

Kuala Lumpur: Penyanyi Datuk Hattan mem.inta p.enerbit Anugerah Juara Lagu (AJL) mengambil s.erius kr.edibiliti pert.andingan berpr.estij terb.abit yang kini berusia 35 tahun.

Ia berikutan, agak meng.ecewakan apabila masih ada peserta yang g.agal menyanyi dengan baik sehingga menjadi tular pada kalangan peminat di media sosial.

“AJL adalah satu pentas yang besar dan negara tetangga kita iaitu I.ndonesia pun turut menontonnya. Boleh dikata, AJL secara langsung itu ibarat membawa Malaysia untuk ditonton oleh orang luar.

“AJL bukan pentas untuk m.ain-m.ain kerana m.aruah i.ndustri seni kita terletak pada tangan barisan f.inalis dipilih, meski kita sudah jauh ditinggalkan oleh negara jiran.

“Cuba f.ikir dan h.adamkan betul-betul. Kalau tak bersedia, jangan cuba-cuba. Lihat saja I.ndonesian Idol dan The V.oice, mereka mel.ahirkan bakat yang berk.ualiti tinggi,” katanya.

Penyanyi lagu p.opular Biso Bonar ini turut men.asihatkan mana-mana peserta pertandingan di pentas besar sebegini agar bers.ikap terbuka dan mengakui ke.lemahan yang ada.

“Rakaman s.tudio dan persembahan live adalah dua perkara berbeza. Kita ada guru-guru vokal yang hebat seperti Datuk Syafinaz, Cikgu Siti Hajar dan Cikgu Shafi, pergilah belajar.

“Pergi berg.uru sampai kh.atam dan selepas itu, baru betul- betul melangkah. Belajar v.okal kena sekurang-kurangnya tiga tahun dan bukan tiga bulan.

“M.asalahnya sekarang semua orang boleh jadi penyanyi. Semua pihak sama ada p.enerbit pr.ogram dan s.yarikat rakaman perlu cari mereka yang berbakat untuk diketengahkan dan bukan setakat nilai mereka dari peng.aruh di media sosial,” katanya.

Hattan berkata dia juga m.alu apabila nyanyian penyanyi berkenaan din.ilai oleh seorang YouTuber Indonesia.

“I.baratnya kalau nak pergi berp.erang, kena buat persediaan betul-betul. Kena ada ilmu dan keb.eranian.

“Kalau perasaan .takut datang mengga.nggu, carilah jalan untuk atasi. Jumpalah orang lama, dapatkan tip. Ini tidak, jumpa orang lama tak bertegur.

“Inilah beza buat s.ingle dengan album. Buat album, kita kena p.raktis sampai k.hatam barulah boleh masuk studio rakaman,” katanya.

Hattan turut memper.tikaikan ti.ndakan penyanyi g.enerasi baru masa kini yang gemar memuat naik segala i.su termasuk kele.mahan mereka di YouTube semata-mata untuk m.enarik tontonan yang tinggi.

Sumber : HarianMetro

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*