‘Hanya tingg4lkan RM100’- 30 peratus ahli KWSP keluarkan hampir semua simpanan Akaun 1

KUALA LUMPUR: Hampir 30 peratus daripada ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah mengeluarkan wang simpanan persaraan mereka di dalam Akaun 1 ketika p4ndemik C0V-19 melanda negara sejak Mac tahun lalu.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Tunku Alizakri Alias memaklumkan ini di sebalik kejayaan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) memberikan dividen yang agak tinggi kepada ahli-ahlinya meskipun berdepan pelbagai cabaran pada tahun 2020.

“Kita dapati banyak simpanan ahli telah menurun, kita percaya lebih kurang 30 peratus daripada mereka telah keluarkan hampir kesemua wang persaraan mereka di dalam Akaun 1. Mereka cuma terpaksa tinggalkan RM100 di dalam akaun sebagai syarat.

“Kita jangka 60 peratus ahli pula akan menggunakan wang daripada Akaun 2. Akaun ini adalah untuk memudahkan ahli untuk membeli rumah, bil perubatan dan pendidikan serta meningkatkan skil mereka.

“KWSP agak b1mbang berkenaan perkara ini, kita akan terus melakukan lebih banyak aktiviti serta kempen kesed4ran betapa pentingnya simpanan untuk hari tua,” katanya dalam Laporan Kewangan KWSP bagi tahun 2020 pada Sabtu.

Sementara itu, KWSP turut memaklumkan sebanyak RM18.1 bilion simpanan telah dikeluarkan oleh 5.16 juta ahlinya menerusi Skim Pengeluaran Akaun 2 i-Lestari yang dilancarkan sebelum ini.

Selain itu, KWSP juga turut membenarkan ahli mengurangkan caruman wajib daripada 11 peratus kepada 7 peratus berkuatkuasa April 2020 sehingga Disember 2020.

Ia bagi membantu meringankan bebanan mereka yang terjejas akibat pandemik COVID-19.

KWSP hari ini mengumumkan dividen 5.20 peratus bagi simpanan Konvensional bagi tahun 2020 manakala 4.90 peratus untuk simpanan Shariah.

KWSP umum dividen 2020, 5.2 peratus konvensional dan 4.9 peratus shariah

Dalam pada itu, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mengumumkan pemberian d1viden sebanyak 5.2 peratus dan jumlah agihan sebanyak RM42.88 bilion untuk Simpanan Konvensional, dan 4.9 peratus untuk Simpanan Shariah dengan agihan RM4.76 bilion.

Jumlah agihan dividen bagi tahun 2020 pula adalah sebanyak RM47.64 bilion.

Angka itu sedikit rendah berbanding 5.45 peratus untuk Simpanan Konvensional dan 5 peratus untuk Simpanan Shariah pada tahun lalu.

Dalam satu kenyataan, KWSP berkata, pihaknya telah melebihi sasaran strategik dengan pengisytiharan purata dividen sebenar tidak kurang daripada 2 peratus dalam tempoh lima tahun berturut-turut.

Ia selepas mengambil kira purata lima tahun dividen sebenar pada kadar 4.62 peratus untuk Simpanan Konvensional dan 4.32 peratus bagi Simpanan Shariah selepas diselaraskan untuk inflasi.

“KWSP telah berjaya mencatatkan prestasi yang memberangsangkan untuk tahun 2020 walaupun mengharungi situasi yang tidak terjangka iaitu p4ndemik C0vid-19, dan dalam persekitaran unik yang menyaksikan dunia berhadapan dengan krisis berkembar iaitu krisis kesihatan dan ekonomi,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Aset pelaburan keseluruhan KWSP meningkat 7.9 peratus kepada RM998 bilion, dengan nilai pasaran mencecah RM1.02 trilion pada hujung tahun lalu, manakala jumlah ahli KWSP turut meningkat sebanyak 2 peratus kepada 14.89 juta, sementara majikan yang berdaftar dengan KWSP adalah sebanyak 534,398.

“KWSP kini memerlukan RM8.25 bilion untuk membayar setiap 1 peratus dividen untuk Simpanan Konvensional dan RM972 juta untuk membayar setiap 1 peratus dividen untuk Simpanan Shariah bagi tahun 2020,” katanya.

 

Sumber: K! ONLINE, Wowberita

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*