Kata Dig4ntung Sementara Jer, Sekali Status Terbaru HitzFM Sarawak Ini Buat Ramai Tak Puas Hati Pula

Terbaru, selepas teruk dikec.am neti.zen susulan video mentert.awakan cara sebutan bahasa lnggeris seorang guru wanita, penyampai radiio Hitz FM Sarawak, Muhammad Yusuf Shukri akhirnya meletak jawatan berkuat kuasa 22 Februari (semalam).

Perkara tersebut diumumkan stesen berkenaan dalam satu kenyataan rasmi yang dikeluarkan semalam.

Pengurusan Hitz FM sebelum ini membuat siasatan dalaman berhubung kontr.oversi yang berlaku pada minggu lalu.

Menerusi kenyataan ringkas tersebut, Hitz FM memaklumkan pihaknya menerima keputusan peletakan jawatan Yusuf yang berkuat kuasa semalam.

” Berikutan siasatan dalaman mengenai kontr.oversi membabitkan salah seorang penyampai kami baru-baru ini, pihak kami sudah menerima peletakkan jawatannya berkuat kuasa 22 Februari 2021.

” Hitz FM akan kekal komited untuk menyalurkan segala maklumak dan hiburan kepada rakyat Malaysia,” memetik kenyataan Hitz FM.

Reaksi warganet

Bagaimanapun, menerusi ruangan komen segelintir mempertikaikan ti.ndakan diambil oleh pihak HitzFM berhubung perletakan jawatan Yusuf itu.

Ada meninggalkan komen mengatakan penyampai radiio itu sudah meminta ma.af dan ti.ndakan digantung sementara dari tugas sepatutnya sudah memadai.

” Dia telah melakukan kesilapan dan pasti dia belajar dari kesilapan tersebut. Tapi itu tidak bermakna menghancurkan karier seseorang adalah ti.ndakan yang betul. Dua kesilapan tidak akan membetulkan keadaan”, tulis Crist.

” Ya dia dah buat silap, tapi semua orang lakukan kesilapan, tidak seharusnya berakhir dengan cara ini. Tidak rasa bersalah ke dengan dia apatah lagi menyebabkan dia hilang kerja ketika pndemik ini” tulis Gaby.

Kosmo 19 Februari lalu melaporkan Yusuf menerima kec.aman hebat daripada net.izen selepas memuat naik sebuah video yang didakwa memperse.ndakan seorang guru subjek Sains bertutur bahasa lnggeris dalam saluran DidikTV Kementerian Pendidikan.

Pada hari yang sama juga, Hitz FM memaklumkan Yusuf telah digantung tugas sebagai penyampai radiio.

Malah, Yusuf juga telah memuat baik video permohonan ma.af secara terbuka dan menyesali perbu.atannya itu

Dia juga meminta bantuan n.etizen agar diberikan laluan untuk berhubung dengan guru terbabit bagi membolehkannya memohon ma.af atas kebiad.apan yang dilakukan.

” Perkara pertama adalah saya dengan seikhlas hati memohon ma.af kerana mempers.enda guru terbabit. Perkara itu langsung tidak lucu dan saya tak boleh menjadikan ini sebagai alasan untuk membenarkan sesuatu sikap buruk.

” Itu satu sikap saya yang amat biad.ab dan untuk itu saya mahu memohon ma.af secara peribadi kepada dia dan keluarganya. Saya juga ingin memohon ma.af kepada semua guru-guru yang tersin.ggung selepas menonton video yang saya hasilkan,” katanya.

Terdahulu, ti.ndakan Yusuf memuat naik video sebagai respons terhadap sebutan bahasa lnggeris guru wanita sambil memaparkan reaksinya keta.wa berdekah-dekah mencetuskan kemar.ahan ne.tizen yang turut mendes.ak stesen radiio Hitz FM Sarawak mem.ecatnya.

Susulan itu, Yusof digantung sementara tugasnya secara serta-merta menerusi kenyataan dikeluarkan wakil pengurusan stesen radiio berkenaan.

Pengurus Besar Astro Radio Malaysia Timur, Hafiz Nizamuddin, berkata syarikat memohon ma.af dan meluahkan rasa kesal di atas perlakuan DJ Yusuf.

” Dengan rasa rendah diri, Hitz FM memohon ma.af di atas keterlanjuran tingkah laku salah seorang penyampai kami menerusi video yang tular, baru-baru ini.

” Kami memandang serius perkara ini. Pihak pengurusan akan menjalankan siasatan dalaman,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Sumber:k0smo

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*