(Video) Tular Video Parodi H1na Lagu Indonesia Raya, Ntizen Indonesia Luah Rasa Ber4ng

Media sosial di Indonesia sejak malam tadi ‘panas’ gara-gara sebuah video tular yang memperlihatkan lagu kebangsaan mereka iaitu Indonesia Raya disunt1ng liriknya oleh individu tidak bertanggungjawab yang dipercayai dengan niat mengh1na dan memperlekeh negara berkenaan.

Lebih menjel1kkan apabila visual pada video tersebut turut dilihat sengaja men1mbulkan kontr0versi dengan mengh1na lambang negara mereka, Panc4sila serta G4ruda apabila di kaitkan ayam selain 1lustrasi dua anak kecil sedang membvang air kecil.

 

Menerusi laporan Detik, video pr0vokasi tersebut yang diberi tajuk ‘Indonesia Raya Instrumental (Par0dy+Lyrics Video)’ itu pada mulanya dimuat naik sebuah laman Youtube bernama My Asean yang mengunakan gambar pr0fil bendera Malaysia.

Namun hanya dalam masa beberapa jam video pr0vokatif tersebut mula tular di beberapa platform media sosial di sana juga di aplikasi perbualan seperti Whatsapp sehingga men1mbulkan kem4rahan ntizen Indonesia.

Ntizen mereka yang tidak berpuas hati kemudian bert1ndak membuat laporan mengenai video berkenaan sehingga ianya tidak lagi dapat diakses.

Carian kami kemudian mendapati video berkenaan sudahpun di ubah tetapannya kepada private.

Tidak sepatutnya

Dilihat menerusi laman sosial, ramai ntizen disana melu4hkan rasa ber4ng mereka dan mem0hon agar si pel4ku dikenakan t1ndakan undang-udang.

Meskipun identiti individu terbabit masih belum diketahui, namun dapat dilihat rata-rata ntizen dan media di sana kini mend4kwa akaun tersebut sememangnya milik seorang individu dari Malaysia.

Malahan menurut mereka, ini merupakan ins1den kedua yang berlaku melibatkan channel tersebut. Tidak kurang juga yang ber4nggapan ianya sebagai resp0n balas terhadap t1ndakan sebuah laman Youtube yang mengh1na lagu negaraku dua bulan yang lalu

 

T4ngkap si pel4ku

Kini dalam sias4tan pihak polis

Memetik Bernama, Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta menerusi satu kenyataan pada malam tadi menegaskan video tersebut kini dalam sias4tan pihak berkuasa Malaysia.

“Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta mengambil maklum akan sebuah video yang did4kwa dimuat naik oleh warganegara Malaysia dan did4kwa memperl3kehkan dan mengh1na Indonesia.

“Sekiranya video itu didapati dimuat naik oleh warganegara Malaysia, tindakan teg4s akan dikenakan berl4ndaskan undang-undang sedia ada,” katanya dipetik dari laman rasmi Instagram mereka.

Kenyataan sama turut dikeluarkan jurucakap Kementerian Luar Negeri Republik Indonesia, Teuku Faizasyah .

“Berdasarkan laporan Kedutaan Besar Republik Indonesia (KBRI) Kuala Lumpur, pihak Polis Malaysia sedang melakukan si4satan” katanya kepada portal Detik

Apa-apa pun kami merasakan prov0kasi sebegini tidak seharusnya dilakukan mana-mana pihak. Ini kerana t1ndakan sebegini hanya akan mengervhkan hubungan di antara.

Justeru walau siapa pun pel4kunya, kedua-dua pel4ku tersebut harus di kenakan t1ndakan undang-undang.

 

Sumber: BERNAMA DETIK IG, Buzzkini

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! MH Network

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*