5 tahun tunggu, diperli gemvk pvnca sukar h4mil… akhirnya impian terk4bul di usia 36 tahun

WANITA mana yang tidak gembira apabila penantian untuk menimang zur1at sejak bertahun-tahun lamanya, akhirnya dimakbvlkan Tuhan.

Begitu jugalah kisahnya dengan wanita bernama Hasni Farlina Mohd Sani apabila dia dikvrniakan cahaya mata pertama selepas lima tahun menunggu.Bergelar ibu pada usia 36 tahun, Hasni Farlina menganggap anugerah tersebut adalah g4njaran di atas doa usahanya yang tidak pernah mengenal erti putus asa.

“Di usia 36 tahun tahun baru Kakyong jadi seorang ibu, satu ke4jaiban. Satu perkara yang tidak dis4ngka-s4ngka. Tapi ianya satu perkara yang tak pernah pvtus asa, doa. Dan satu perkara yang Kakyong yakin Allah akan bagi bila tiba masanya,” tulisnya pada satu perk0ngsian di Facebook.

Berkongsi cerita dengan mStar, Hasni Farlina berkata dia terger4k untuk membuat perk0ngsian di laman Facebook kerana mahu menggunakan medium tersebut bagi berk0ngsi pengalaman bersama kenalan serta pengikutnya.

“Sebagai pemilik sebuah restoran, saya banyak kawan-kawan, kenalan dan customer yang ada mas4lah zur1at. Jadi, pada saya, Facebook paling sesuai jadi tempat untuk saya menulis dan share pengalaman,” katanya kepada mStar.

Men1mang cahaya mata yang diberi nama Mateen Uwais Muhammad Haziq Firdaus pada Oktober lalu, wanita ini mengakui dia juga tidak terkecvali menerima soalan ‘m4ut’ berkaitan zur1at daripada orang sekeliling.

Perk0ngsian Hasni Farlina mengenai isu zur1at di laman Facebook.

“Tiap kali hari raya atau ke kenduri kahwin mesti ada yang bertanya, ‘bila lagi nak ada anak?’. Dan lebih memer1tkan bila orang terdekat mengatakan ‘g3muk sangat sebab tu tak boleh dapat anak’. Ya, saya seorang yang 0bes.

“Selepas perkahwinan pertama g4gal, saya perbaiki apa kelem4han saya. Wujudkan sebuah keluarga yang harmoni, happy, tiada str3s dan tiada tek3nan,” cerita pemilik restoran Kelapa Leleh Kampor Original yang terletak di Kampar, Perak ini.

Namun bak kata pepatah, di mana ada kemahuan, di situ ada jalan, wanita ini tidak pernah berhenti berikhtiar untuk dianugerahkan zur1at sebagai peng1kat kasih sayang bersama suami.

“Saya ada pergi berurvt kesvburan dan mendapatkan r4watan kesvburan di pakar sebab saya ada mas4lah ha1d. Selepas berub4t, haid d4tang lancar. Dan atas nasihat doktor, saya kvrangkan berat badan sebanyak 10 kilogram.

Siapa yang tak terh4ru, penantian lama dan saya menvtup mulut-mulut orang yang mengatakan g3muk tak boleh meng4ndung.

HASNI FARLINA MOHD SANI

IBU

“Selain itu, jangan str3s. Cukupkan rehat. Saya akui, sebagai owner bisnes, saya sangat sibuk. Untuk dapatkan zur1at, semua ni tak boleh. Minda dan badan kita perlu relaks dan tidak str3s.

“Selain itu, jangan pvtus d0a. Niat di hati perlu ada. apa yang di katakan dalam hati, akan menjadi satu d0a. Pada saya, kebahagiaan rumah tangga juga main peranan untuk mendapatkan zur1at,” ujarnya.

Berkat sabar dengan uj1an, wanita ini disahkan h4mil pada Mac lalu selepas lima tahun penantian.

“Mulanya rasa tak sedap badan, rasa nak tidur je, makan tak lalu. Dan saya acuh tak acuh je check UPT, sebab t4kut kec3wa. Tapi tengok-tengok naik double line. Syvkur tak terkata.

“Malam tu juga saya call mak dan yang terdekat beritahu saya h4mil. Siapa yang tak terharu, penantian lama dan saya menvtup mulut-mulut orang yang mengatakan g3muk tak boleh meng4ndung,” ceritanya lagi.

Hasni Farlina turut berk0ngsi tip buat pasangan yang sedang menantikan cahaya mata, berdasarkan pengalamannya sendiri. Gambar hiasan

Memahami betapa perit bagi setiap pasangan yang berdepan dengan mas4lah zur1at, Hasni Farlina turut menitipkan kata-kata semangat agar mereka tidak berputus asa dan percaya kepada rezeki Allah.

“Penantian itu satu uj1an. Sabar, usaha dan d0a. Betulkan diri kita, bebaskan diri kita dari str3s dan bahagiakan diri kita. Sediakan diri kita untuk menanti zur1at. Bila kita dapat pada masa yang tepat, kita akan betul-betul menghargai.

“Usaha berub4t. Kedua-dua suami isteri buat r4watan. Jangan s4lah meny4lah.

“Individu luar, hentikan menuding jari pada wanita, isteri atau menantu sekiranya tak ada zur1at. Kita perlu tahu zur1at adalah anugerah Allah. Kita perlu p0sitif dan bukan beri tek4nan atau gelaran seperti m4ndul. Kita patut buang sikap neg4tif,” katanya lagi.

 

Sumber: mStar

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! MH Network

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

Be the first to comment on "5 tahun tunggu, diperli gemvk pvnca sukar h4mil… akhirnya impian terk4bul di usia 36 tahun"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*