T4ngisan PiIu… Jn4zah Pemb4ntu Rumah Syafiq Ahmad Sel4mat Tiba Di Jakarta

JAKARTA: Jen4zah pembantu rumah w4rga Indonesia, Titik Sukamti yang m4ut dalam satu kemal4ngan j4lan raya trag1s membab1tkan penyer4ng Harim4u Malaya, Muhammad Syafiq Ahmad dan ahli keluarganya, sel4mat tiba di Jakarta.

Lapor Kompas.com, ket1baan jen4zah di rumah Titik yang terletak di Kampung Nambuhan, Wilayah Gr0bogan, Jawa Tengah dis4mbut dengan tang1san ahli keluarga.

“Maklumat yang kami terima adalah kereta itu terb4bas dan mel4nggar pemb4hagi j4lan,” kata kakak Titik, Masrukin.

JEN4ZAH Titik Sukamti yang m4ut dalam satu kem4langan j4lan raya trag1s di Pulau Pinang, dis4mbut dengan tang1san ahli keluarga. – Kompas.com

Pada 6 Disember lalu, Syafiq, 25, yang mem4ndu kenderaan pelbagai guna (MPV) jenis Toyota Vellfire dalam perj4lanan membawa isterinya, Nur Amalina Nur Ain, 25, yang sedang berpant4ng ke kampung mentu4nya di Pendang, Kedah terbab1t dalam kemal4ngan j4lan raya.

Penyerang JDT Syafiq Ahmad kemalangan, anak terkorban | BOLA SEPAK News | Stadium Astro

Kenderaan Syafiq terb4bas dan mel4nggar pemb4hagi j4lan di Lebvhraya Utara Selatan (PLUS) Sungai Bakap, Pulau Pinang sehingga meragvt ny4wa ibu mertvanya, anaknya yang baru berusia dua bulan dan Titik, sementara beliau, isteri dan anak svlungnya ced3ra p4rah.

Masrukin mend4kwa, ketika kejad1an, jen4zah Titik ditemvkan dalam keadaan memelvk erat b4yi maj1kannya.

“Ketika itu, Titik sedang memelvk dan memeg4ng er4t b4yi Syafiq yang juga m4ut dalam kem4langan itu. Mereka dvduk di bel4kang kenderaan itu,” katanya.

Dalam pada itu, Masrukin meng4kui kemat1an adiknya men1nggalkan kesan yang s4ngat mend4lam ke atas mereka sekeluarga.

Katanya, ini kerana Titik yang bekerja sebagai pemb4ntu rumah selama 11 tahun mervpakan pencari n4fkah tvnggal keluarganya sejak dia bercer4i dengan suaminya.

Tangis pecah saat jenazah Titik Sukamti (46), tenaga kerja wanita (TKW) yang tewas dalam kecelakaan maut di Malaysia tiba di rumah duka di Dusun Kuripan, Desa Nambuhan, Kecamatan Purwodadi, Kabupaten Grobogan, Jawa Tengah, Jumat (25/12/2020) siang. Tang1san ahli keluarga s4at jen4zah Titik Sukamti (46), pemb4ntu rumah Syafiq Ahmad yang m4ut dalam kecel4kaan tiba di rumahnya di Dusun Kuripan, Desa Nambuhan, Kec4matan Purw0dadi, Kabupaten Gr0bogan, Jawa Tengah, Jumaat (25/12/2020)

“Demi meny4ra keluarganya, Titik bekerja sebagai pekerja baw4han di Singapura selama lima tahun dan kemudian berp1ndah ke Malaysia menjadi pemb4ntu rumah selama enam tahun.

“Titik mervpakan seorang ibu yang am4t meny4yangi anak-anaknya, setiap bulan dia mengh4ntar wang dan ker4p menghvbungi keluarganya. Kes1an kedua-dua anaknya, dit1nggalkan pada usia yang muda,” katanya.

Masrukin berkata, Titik juga pernah memaklumkan mahu pvlang ke Indonesia pada April depan bagi perk4hwinan anaknya.

Syafiq Ahmad Bern1at Bi4yai Umr4h Pemb4ntu Rumahnya.

Ebit Lew Ziarah Shafiq Ahmad, Isteri Serta Keluarga – Satu Johor

Menurut Kompas.com lagi, kakak Titik Sukamti iaitu Masrukin (66), mengatakan, Syafiq merupakan seorang maj1kan yang sangat bertanggvngjawab dan ser1ng menelefon mereka sekeluarga di Indonesia terutama dengan anak-anak arw4h Titik Sukamti.

“Pak Syafiq orang yang bertanggvngjawab. Sering teleponan dengan kami terutama dengan anak-anak Sukamti. Dia sangat bersed1h. Dia pun menjam1n dan akan p4sang badan jika ada pihak-pihak yang meminta uang us4i kepvlangan jen4zah Sukamti,” kata Masrukin saat dihvbungi Kompas.com.

“Pak Syafiq sudah bern1at akan mengumr4hkan ketiga k0rban dalam kecelak4an tersebut. “Pak Syafiq akan mengumr4hkan Sukamti, mertua dan anaknya yang b4yi. Istilahnya b4dal umr4h atau h4ji.”

Kami sen4ng karena berib4dah ke Mekkah adalah ke1nginan Sukamti juga saat masih h1dup,” kata Masrukin.

 

Sumber: Utusan Online, Kompas.com

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! MH Network

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*