Ayah Nak Makan Nasi Goreng Tapi Ditngking Anak Suruh Makan Roti Canai Je…

Kasih ibu bawa ke syurga, kasih ayah sepanjang masa. Ia kedengaran biasa namun jika diteliti dengan mendalam, ia membawa maksud yang sangat besar. Dunia semakin maju, namun masih ada segelintir masyarakat hari ini yang kurang peka dengan sensitiviti perasaan ibu bapa.

Seorang gadis yang bekerja di sebuah kedai makan telah menceritakan pengalamannya berdepan situasi sed1h sebuah keluarga ini. Sis ni keja kedai makan. Cite dia ari ni berkisahkan satu family ni. Diorang datang beramai-ramai.

Si ayah order nasi goreng. Si kakak marah suruh makan roti canai je 

Ayah Lapar, Cuma Minta Nasi Goreng & Teh O Panas Je.. Tapi Ini Respon Kakak 3

Ade kakak ade adik ade suami anak buah segala bagai. So sebagai tukang oder, sis tanya la nak minum apa, nak makan apa. Si ayah oder la nasi goreng cili pada. Yang si kakak ( mungkin yang nak belanje makan) mar.ah-ma.rah ayah dia.

Suruh makan roti canai je sebab kakak dia takde bajet. Duit tak cukup la apela semua. Gara-gara sedang berbajet, seorang anak yang dige.lar sebagai kakak terus memarahi bapanya yang menginginkan nasi goreng. Perasaan ayah mana yang tidak sedih bila diperlakukan anak sebegini di hadapan orang luar?

Gadis yang mengambil pesanan makanan ini perasan akan perubahan air muka bapa tersebut dengan mata yang sedikit berkaca. Mungkin sebab terlalu lapar, si bapa tetap memesan nasi goreng berserta teh o panas. Namun, ini yang dilakukan bapanya selepas makanan itu sampai.

Ayah dia bayar sendiri dia makan.. nampak mata dia merah2 keluar duit

Ayah Lapar, Cuma Minta Nasi Goreng & Teh O Panas Je.. Tapi Ini Respon Kakak 5

Bila sampai ayah dia bayar sendiri dia makan. Ayah dia malu sangat weii. Nampak muka ayah dia berubah. Mata macam tetibe berkaca. Aku pun sentap. Agak-agak la nak ma.rah ayah kau. Depan aku wei. Tu kan bapak kau.

Dia nak makan, biar la. Tapi ayah dia tetap oder jugak nasik goreng tu. Mungkin ayah dia lapar. Bertambah la mar.ah akak tu. Siap cakap ari ni tak niaga takde duit, nanti nak belanja semua, pastu nak bayar macam-macam. Allahuakhbar.

oh..roti canai - ll ιηѕαη вιαѕα ll

Depan orang luar macam aku kau cakap camtu kat ayah kau. Ayah dia oder teh o panas dengan nasi goreng cili padi. Bile sampai ayah dia bayar sendiri wei dia makan. Tapi aku nampak mata dia merah-merah kuar duit. Tak sampai RM10 pun. RM6 je!

Tak sampai RM10 pun. RM6 je!

Ayah Lapar, Cuma Minta Nasi Goreng & Teh O Panas Je.. Tapi Ini Respon Kakak 7

Apela guna anak ramai-ramai kalau sorang pun tak boleh nak bayarkan makanan ayah dia. Tak sampai rm10 pun . Rm6 jerr. Rm6!. Kalau orang lain kau nak berkira aku paham la. Ni bapak kau sendiri. Orang yang jaga kau masa kau kecil. Ehh tah la.

Tak paham la sis. Katenya berniaga,macam mana nak murah rezeki kalau nak belanja makan tapi berkira? Murah rezeki tau belanja orang makan ni.So ,sis think positive la,maybe betul la dia takde duit. Kita husnuzon je. Bersangka baik kan.

Ayah Lapar, Cuma Minta Nasi Goreng & Teh O Panas Je.. Tapi Ini Respon Kakak - Kisah Dunia

Dia bagi RM5… bapak dia tolak. Sedih sis tengok. Then family tu pun nak balik. Kakak dia la yang bayar semua. Pastu acah-acah tanya pakcik tu dah bayar eh? Air dia makan dia. Pastu dia bagi rm5 kat bapak dia. Bapak dia tolak.

Pastu bapak dia trus bangun gi tandas. Sedih wei tengok. Sampainya hati anak. Ya Allah jauhkan la sikap anak-anak sis daripada sikap-sikap macam ni. Takutnya rasa bile pikir. Dah tua nanti macam tu ke anak-anak layan. Semoga semuanya baik-baik sahaja.

Ayah Lapar, Cuma Minta Nasi Goreng & Teh O Panas Je.. Tapi Ini Respon Kakak 8

Dsa besar drhaka kepada ibu bapa. Derhka pada kedua ibu bapa merupakan do.sa besar yang selalu tidak pernah lepas dalam pembahasan khutbah, agama dan sebagainya. Sebaliknya di saat ini, banyak orang tua khususnya ibu yang menyakiti hati anak-anak mereka.

“Redha Allah pada redha orang tua dan mu.rka Allah pada mur.ka orang tua.” (HR. Al Baihaqi). Kita memhon kepda Allah semoga membimbing kita untuk mendapat keredhaanNya dan menjauhkan kita dari sikap derhaka kepadanya. Sesungguhnya Dia Maha Pemurah, Maha Mulia, Maha Penyayang, lagi Maha Pengasih. Semoga bermanfaat dan beri pengajaran kepada kita.

 

Sumber: Twitter niknurainhamid, kisahdunia

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! MH Network

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment on "Ayah Nak Makan Nasi Goreng Tapi Ditngking Anak Suruh Makan Roti Canai Je…"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*