Wanita M4ut, Basikal Ditvnggang Dirempvh Lori

Foto: Siakap Keli

PUTRAJAYA, 19 Dis (Bernama) — Seorang wanita m4ut apabila basikal yang ditvngganginya dirempvh sebuah lori dari arah belakang di atas jambatan berdekatan Kelab Tasik Putrajaya, Presint 8 di sini pada kira-kira 9.40 pagi.

Saksi kejadian, Mohd Shukri@Budiman Hassan, 43, berkata ketika kejad1an itu berlaku, kenderaannya berada di belakang lori terbabit yang dibawa perlahan.

“Tiba-Tiba lori berkenaan terb4bas dan naik di atas penghadang jalan dan saya nampak ada benda terg0lek. Saya bunyikan hon berulang kali supaya lori berkenaan berhenti.
Gambar: Facebook

“Bila saya turun, rupanya objek yang saya mulanya sangka terjatvh itu adalah basikal,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.Mohd Shukri berkata beliau kemudian mendek4ti mangsa serta memeriksa nadinya dan mendapati nadi wanita itu amat lem4h sebelum menghubungi talian kecem4san.“Ambulans tiba kira-kira 10 minit kemudian dan selepas menjalankan pemer1ksaan, pegawai perubatan menges4hkan wanita berkenaan sudah mninggal dunia,” katanya.

Gambar: Facebook

Foto : Shukri hassan

Timbalan Ketua Polis Daerah Putrajaya Superintenden S.Vijaya Rao ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan kejadian tersebut.

Beliau berkata m4yat mangsa yang berusia 34 tahun itu telah dihantar ke Hospital Putrajaya untuk bed4h si4sat.

“Kita telah men4han pemandu lori dan lori tersebut untuk sias4tan dan kes tersebut disi4sat di bawah kes4lahan trafik mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987,” katanya.

PDRM rek0d 137 kes kemal4ngan aktiviti berbasikal

653 kes kemalangan babitkan basikal - Utusan Digital

Sekadar info, Polis Diraja Malaysia (PDRM) baru baru ini melaporkan sebanyak 137 kes kemal4ngan membabitkan aktiviti berbasikal di jalan raya, sejak Januari sehingga Oktober tahun ini.

Pengarah Jabatan Sias4tan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Datuk Azisman Alias berkata, daripada jumlah itu, sebanyak 56 kes kem4tian, 18 ced3ra p4rah dan 63 ced3ra r1ngan.

Menurutnya, sepanjang tahun lalu PDRM merek0dkan 201 kes kemal4ngan dengan 107 kem4tian, 35 ced3ra p4rah dan 59 ced3ra r1ngan.

Katanya, aktiviti berbasikal menjadi trend baharu rakyat Malaysia sehingga menimbulkan pelbagai reaksi dan mendatangkan bah4ya kepada penunggang serta pengguna jalan raya lain.

“Aktiviti berbasikal di jalan raya boleh mengg4nggu kelancaran perjalanan kerana kenderaan lain turut menggunakan laluan sama setiap masa yang boleh mengvndang r1siko kemal4ngan.

“Pemandu kenderaan seperti lori, bas, kereta, motosikal dan seumpamanya turut diingatkan supaya bertimbang rasa serta berhati-hati ke atas penunggang basikal kerana mereka lebih terded4h kepada b4haya,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata, individu yang menjalankan aktiviti berbasikal dinasihatkan memilih lokasi dan masa sesuai seperti di kawasan kvrang kenderaan serta bukan waktu puncak iaitu ketika pergi dan balik kerja.

Katanya, pemilik perlu memastikan peralatan dan basikal digunakan mempunyai ciri kesel4matan termasuk menggunakan ‘Roof Rack Carrier’ pada kenderaan untuk mengangkut basikal.

“Penunggang basikal yang melakukan kes4lahan boleh diambil t1ndakan mengikut S3ksyen 54(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana menvnggang secara melvlu, S3ksyen 79(2) akta sama kerana g4gal mematuhi papan tanda lalu lintas dan S3ksyen 112(3) akta sama kerana melakukan mana-mana kes4lahan berbasikal.

“Selain itu, penvnggang basikal juga boleh diambil tindakan mengikut Kaedah 35 Kaedah-Kaedah Lalu Lintas 1959 kerana tidak memasang lampu pada basikal dan Kaedah 42 kerana tiada ciri kesel4matan,” katanya.

Azisman berkata, walaupun tiada lar4ngan aktiviti berbasikal di jalan raya namun penunggang dinasihatkan patuh kepada peraturan dan undang-undang jalan raya demi menjam1n kesel4matan diri serta pengguna lain.

 

Sumber: BERNAMA, HMetro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! MH Network

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

 

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*