(Video) Pengarah Kontr0versi Namewee Buat Pendedahan Selepas Banyak Laporan Polis Terhadap Filemnya B4BI

Nama Namewee tidak dapat dipisahkan lagi dengan kisah kontr0versi bermula dari lahirnya lagu Negarakuku dan beberapa lagi video yang mencetvskan perdeb4tan dan pertikaian terutamanya masyarakat Melayu.

Malah baru-baru ini, filemnya yang berjudul B4BI telah mendapat perhatian daripada pelbagai pihak. Untuk pengetahuan, filem berkenaan tidak akan ditayangkan di sini (Malaysia). Namun api kem4rahan terhadap filem berkenaan bagaikan tidak tertahan-tahan.

Image may contain: one or more people

Puncanya apabila poster filem berkenaan yang tidak din4fikan agak kontr0versi dengan ada tulisan Melayu B4bi. Dalam pendedahan terbaru oleh Namewee sendiri melalui Facebook, bangsa Cina dan India turut sama dilibatkan dalam poster tersebut.

Tindakan beberapa pihak membuat laporan polis tanpa menonton atau meneliti dahulu isi filem berkenaan bagaikan tidak berasas.

Selain itu, Namewee turut mel4hirkan rasa tidak puas hatinya terhadap Malaysia di dalam kebebasan berkarya di atas dasar demokrasi.

Men4fikan d4kwaan dirinya bersikap perk4uman, Namewee menyatakan jika benar dia sedemikian, sudah tentu dia tidak akan mengambil pelakon Melayu dan lain-lain k4um serta tidak akan meletakkan sari kata bahasa Melayu dalam filemnya.

Menurut pengarah ini lagi, filem berkenaan tidak akan ditayangkan di Malaysia namun akan menjengah di beberapa festival filem. Malah tambahnya, dia tidak akan memohon kepada mana-mana pertubuhan bertanggungjawab di Malaysia untuk menayangkan filem berkenaan.

Filem B4BI yang mendapat kec4man tervk ini walaupun dit0lak keras disini dikhabarkan telah tercalon dalam empat festival filem antarabangsa, iaitu Open World Toronto Film Festival (kategori pengarah terbaik dan pelakon terbaik), Around International Film Festival Berlin (Best Feature Film), International Thai Film Festival 2020 dan Taipei Golden Horse Film Festival (Best Original Film Song).

Filem B4BI Tercalon Dalam 4 Anugerah Antarabangsa, Laporan Polis Dibuat Terhadap Namewee

Terdahulu, namanya sering terpal1t dengan kontr0versi, terbaru filem B4bi arahan penyanyi rap Namewee atau nama sebenar Wee Meng Chee tercalon dalam empat anugerah filem antarabangsa.

Meskipun berjaya di peringkat antarabangsa, namun filem ini tidak mendapat sokongan yang sama di Malaysia.

Malah, lebih menjadi bualan ramai apabila poster filemnya itu did4kwa menyentuh sensitiviti k4um kerana mengandungi perkataan ‘Melayu B0doh’, ‘India Kel1ng’ dan ‘Cina B4bi’.

Susulan itu, satu laporan polis dibuat hari ini oleh Pemuda Perikatan Nasional Wilayah Persekutuan terhadap penyanyi rap itu.

Ahli Unit Penerangan Pemuda Perikatan Nasional Wilayah Persekutuan Mohammad Azwan Azmi berkata tindakan Namawee itu merupakan satu pengh1naan dan berniat bvruk untuk mencetvskan kem4rahan k4um.

Hentikan kebiadaban Namewee, ekstradisi segera dari Taiwan - Pemuda PN

“Sudah banyak kali dah dia buat hal. Kenapa perkataan Melayu letak di tengah-tengah poster dan bangsa lain di tepi-tepi saja? Adakah dia nak membuat prov0kasi terhadap orang Melayu?

“Di dalam poster tersebut juga tertera ayat h1naan ‘India Kel1ng’ dan ‘Cina B4bi’ yang saya risau boleh menimbulkan keteg4ngan k4um dan bangsa di Malaysia,” katanya.

Azwan turut meminta pihak polis menyi4sat Namewee di bawah Sksyen 298A K4nun Kes3ksaan dan S3ksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan membawa balik Namewee dari Taiwan.

Dalam pada itu, Azwan turut menyeru Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) menyek4t secara keseluruhan akaun media sosial Namewee dan kandungan berkaitan filem tersebut daripada di4kses oleh rakyat Malaysia.

‘B4bi’ telah tercalon dalam empat festival filem antarabangsa, iaitu Open World Toronto Film Festival (kategori pengarah terbaik dan pelakon terbaik), Around International Film Festival Berlin (Best Feature Film), International Thai Film Festival 2020 dan Taipei Golden Horse Film Festival (Best Original Film Song).

Filem tersebut mengisahkan tentang kejadian sebenar keg4nasan dan rvsuhan k4um yang berlaku di sebuah sekolah menengah terletak di selatan Malaysia pada tahun 2000.

Menurut Namaweee, skrip sudah ditulis sejak tujuh tahun lalu namun tidak dihasilkan kerana tiada yang mahu melabur dalam filem yang dih4ramkan dan tidak mengvntungkan.

 

Sumber: Gulapop

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! MH Network

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*