Kisah Masyarakat Tempatan Viral

Selepas Dengar Anaknya Dibebaskan Dengan Ikat Jamin, Bapa ‘Luah’ Sesuatu Untuk Syed Iqmal

Umum sudah mengetahui bahawa Penceramah bebas dan juga penyanyi, Da’i Syed telah dilep4skan dengan ik4t jam1n di kedua-dua Mahk4mah Shah Alam dan Petaling Jaya, semalam.

Da’i Syed atau nama sebenarnya, Syed Shah Iqmal Syed Mohammad Shaiful diik4t jam1n sebanyak RM35,000 setelah menjalani t4hanan rem4n selama 19 hari.

Dia yang ditemui media melvahkan rasa syukur kerana dibeb4skan dan memberitahu bahawa dia kini berada dalam keadaan baik dan sihat sejahtera.

“Saya nak makan dengan mak, lepaskan rindu” – Syed Shah Iqmal

“Saya nak makan dulu dengan mak dan ahli keluarga, nak duduk rehat dulu, bertenang, lepaskan rindu dengan keluarga dahulu.”

Demikian kata-kata pertama pend4kwah selebriti Syed Shah Iqmal Syed Mohammad Shaiful sejurus dilepaskan selepas lima hari di Pusat Tah4nan Rem4n Sementara, Beranang.

Syed Shah Iqmal (kiri) berjalan keluar selepas diikat jamin di Kompleks Mahk4mah Petaling Jaya di sini, hari ini. – Foto FARIZ RUSADIO

Syed Shah Iqmal ketika ditemui sebentar tadi berkata, dia memerlukan ruang untuk menenangkan diri selepas melalui pelbagai keadaan sejak dit4han rem4n sehingga ditvduh di mahk4mah.

Katanya, sepanjang dit4han dia sering termenung dan sentiasa bertanya atas dugaan yang diberikan namun tetap reda dengan ketentuan Allah.

“Saya hanya berdoa semoga dipermudahkan urusan, sebaik-baik manusia adalah orang yang meminta maaf manakala yang terbaik pula yang memaafkan. Saya memaafkan mereka mengvtuk, Saya reda dengan ketentuan uj1an, inilah penutupan tahun 2020,”

“Saya nak ucapkan terima kasih kepada peminat dan mereka yang mend0akan kebaikan untuk saya, kalau tak ada mereka saya pun tiada semangat.

“Cuma buat masa ini saya perlu sedikit ruang untuk pul1hkan j1wa dan ment4l… saya akvi sed1h dan cuma mampu berd0a,” katanya kepada mStar pada Selasa.

Syed Iqmal bersama pengurusnya, Aizat (kiri) dan peguam Syed Amirul (kanan).

Ditanya mengenai gelaran Da’i yang dimenangi menerusi satu program realiti televisyen swasta, Syed Shah Iqmal berkata, ia adalah sekadar gelaran sahaja dan tidak menjadi masalah sekiranya gelaran itu dilvcutkan.

Ikat jamin RM35,000

Terdahulu, Syed Shah Iqmal hadir di dua mahk4mah iaitu Shah Alam dan Petaling Jaya bagi proses jam1nan termasuk dihadiri kedua-dua penjaminnya. Semalam kedua-dua penjamin itu telah selesai membayar kesemua wang ikat jamin RM35,000. Turut peguam yang mewakilinya Syed Amirul Syed Edros.

Dai Syed sebelum ini terpaksa ‘menginap’ di pusat tah4nan rem4n sementara yang terletak di Beranang selama lima hari. Hal ini disebabkan wang ikat jamin g4gal dijelaskan sebelum pejabat tvtup.

Namun, pembayaran ikat jam1n pertvduhan cabvl sebanyak RM5,000, bagi pertvduhan s3ks luar tab11 RM20,000 manakala bagi r0gol RM10,000 akhirnya telah dib4yar oleh abang dan pengurus Dai Syed. Perkara itu disahkan sendiri oleh peguam Dai Syed iaitu Syed Amirul Syed Edros.

Menurut sumber, Dai Syed juga diwajibkan untuk melakukan uj1an sar1ngan C0vid-19. Selain itu, menetapkan syarat tambahan supaya tertvduh tidak mengg4nggu m4ngsa.

Da’i Syed sempat beri tazk1rah kepada penghuni pusat tah4nan – “Duduk dalam pun seronok juga, solat dengan b4nduan”

Dalam pada itu, menurut laporan mStar menerusi pertemuan singkat sejurus dilepaskan, Syed Shah Iqmal atau Da’i Syed berkongsi pengalamannya ketika menjalani tah4nan rem4n di l0kap.

Malah pengalaman ketika dit4han di Pusat Tah4nan Reman Sementara, Beranang sejak Khamis lalu turut diceritakan secara eksklusif untuk pembaca dan penonton mStar.

Ikuti temubual ringkas dibawah.

Terkini, sebaik menerima berita anaknya sudah dibebaskan dengan ikat jamin, bapa pendakwah selebriti tersebut telah memuat naik ‘status’ ini dimana ia difikirkan dituju kepada anaknya. Seakan-akan menyucapkan syukur atas berita itu, dia juga memberi kata-kata semangat dan memohon kepada yang maha esa untuk agar iman anaknya akan terus utuh untuk menghadapi ujian yang hebat ini.

Terima Kasih Wahai Rabb..

Imannya Tak Luntur.

Tambahkan Lagi Keimanannya..

Sollualannabiy..

Antara komen2 netizen di facebook beliau

Alhamdulilah syukur.

Masih ada doa dari seorang bapa, nampak Seif Jamalullail sayang pada anaknya walaupun dicemuah bertubi-tubi di dalam alam maya. Masya’Allah.Semoga dipermudahkan segala urusan Tuan Seif sekeluarga.Aamiin99x ya’Allah ya’Mujib

Alhamdulillah.. semoga Allah permudahkan hendaknya..Allah bersama org yg benar

Allahuakbar. Amin… Orang baik ramai org syg.. disebalik kec4man masyarakat x lupa kebaikan yg pernah dilakukannya dalam d4kwah.

Aminn.Alhamdulillah.Org yg baik Allah uji untuk memberikan tegvran kepada kita yg kurang baik…

Bukan untuk dihkum, bukan untuk dic4ci atau dicemuri.Org baik ramai org syg.Subhanallah begitu mulia hatinya dalam berdakwah Semoga Allah permudahkan segala urusan beliau.. Aminn

Alhamdulillah ya rabbi.ramai mendoakan.walaupun ramai mengeji…dicemvh.dih2ina dim4ki…..semoga kebenaran berada dipihak tuan.alhamdulillah.

 

Sumber: K! ONLINE, mStar, apaceritatv

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! MH Network

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *