Deputi Komisioner disy4ki bersek0ngkol dengan Addy Kanna

Shah Alam: Deputi Komisioner antara 29 pegawai dan anggota polis sedang disi4sat dipercayai terbabit dengan sind1ket did4langi Addy Kanna.

Tular Rakaman 'Macau Scam', Pekerja Berani Jamin Addy Kana Akan Keluar Kerana Pegawai Yang Menjaganya – Cheras Daily

Pengarah Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) Bukit Aman, Datuk Zamri Yahya berkata, salah seorang termasuk pegawai berpangkat Inspektor yang dipercayai memiliki wang simpanan dalam akaun berjumlah RM1 juta.

Bukit Aman: Full report on illegal activities in Sg Buloh submitted to IGP | The Star Pengarah Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) Bukit Aman, Datuk Zamri Yahya

“Pada permulaan, empat anggota polis kemudian kita kenal pasti lebih ramai nama ditimbulkan dalam pembabitan dengan Addy Kanna.

“Kita akan buat susulan dengan Suruhanjaya Penceg4han Rasvah Malaysia (SPRM) bagi menyi4sat pembabitan dengan sind1ket ini, berkaitan isu aset dia, pergerakan dia dan sebagainya.

“Setakat ini 29 nama yang dit1mbulkan disi4sat (mungkin lebih ramai lagi yang akan disi4sat) dan akan majukan kertas sias4tan kepada pihak atasan untuk rujukan hvkuman, kita berharap Januari boleh diselesaikan.

“Berhubung Inspektor polis yang memiliki simpanan RM1 juta, kita akan minta penjelasan lanjut dan si4sat secara mendalam dari mana wang itu diperolehi sebab dia ada beritahu itu pemberian bapanya,” katanya.

Arjunaidi dilantik Pemangku Ketua Polis Selangor Foto: Malaysia Gazette

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas Majlis Serah Terima Tugas Ketua Polis Selangor, Datuk Noor Azam Jamaludin kepada pemangku Ketua Polis Selangor, Datuk Arjunaidi Mohamed di Dewan Utama, Ibu Pejabat Polis Kontinjen Selangor, di sini, hari ini.

Zamri berkata, JIPS akan menjalankan sias4tan dari segi dis1plin, perkhidmatan pegawai dan anggota polis dengan sind1ket itu, gaya hidup, pemilikan harta luar biasa, percutian ke luar negara tanpa kebenaran serta pergerakan mereka.

“JIPS akan mendalami sias4tan dari pelbagai sudut termasuk ada harta berlebihan yang tidak setara dengan jawatan mereka, kita akan sem4k dan minta penjelasan.

“Sias4tan ini dijalankan mengikut Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993,” katanya.

Beliau berkata, secara keseluruhannya sebanyak kira-kira 3,000 aduan membabitkan pegawai dan anggota polis diterima setahun.

“Kertas sias4tan dibuka kira-kira 300 kes atau 10 peratus dari keseluruhan yang diterima, kes4lahan paling tinggi membabitkan s4lah laku, diikuti tidak hadir bertugas, hubungan intim di luar perkahwinan yang tidak dibenarkan serta isu yang menyebabkan prestasi terjej4s,” katanya.

Katanya, tahun ini JIPS mengecilkan kes itu daripada 1,000 kes aduan sa4ah laku, dengan mensasarkan 200 hingga 300 kes untuk diselesaikan tahun ini.

“Ada yang sampai dibvang kerja dan juga ramai yang dit4matkan perkhidmatan akibat s4lah laku atau s4lah guna dd4h. Tiada kompromi lagi, itu kes4lahan ser1us. Ada ramai kes s4lah guna dd4h yang dit4ngkap akan did4kwa di mahk4mah selain mem3cat mereka dari perkhidmatan,” katanya.

Addy Kanna (kiri) dan Alvin Goh (kanan)

Sebelum ini, media melaporkan Goh dan Addy Kanna dit4han pada 2 dan 3 Okt lepas oleh Suruhanjaya Penceg4han Rasvah Malaysia (SPRM) selepas didapati menjalankan aktiviti pen1puan M4cau Sc4m dan jvdi dalam talian yang menyasarkan m4ngsa di China selain bekerjasama dengan kart3l pen1puan di luar negara.

SPRM turut men4han serta menyoal si4sat beberapa selebriti terkenal, pegawai dan anggota polis yang melindungi sind1ket terbabit.

Pada awal bulan ini, Addy Kanna dan Alvin Goh serta dua anggota polis dikenakan per1ntah t4hanan selama dua tahun mengikut Akta Penceg4han Jen4yah (POCA).

Kesemua mereka ditempatkan di Pusat Pemulihan Khas (PPK) Simpang Renggam, Johor; PPK Pokok Sena di Kedah dan PPK Bentong, Pahang.

Arjunaidi dilantik Pemangku Ketua Polis Selangor mulai esok

Arjunaidi pangku Ketua Polis Selangor mulai esok Foto: BH

Dalam pada itu, Deputi Komisioner Datuk Arjunaidi Mohamed diangkat sebagai pemangku Ketua Polis Selangor berkuatkuasa serta merta.

Beliau selaku Timbalan Ketua Polis Selangor akan memangku sementara jawatan itu yang ‘ditinggalkan’ oleh penyandangnya, Datuk Noor Azam Jamaluddin yang bersara wajib bermula esok.

Majlis serah terima tugas itu disempurnakan oleh Pengarah Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard Bukit Aman, Komisioner Datuk Zamri Yahya di Dewan Utama Ibu Pejabat Kontinjen Selangor hari ini.

Zamri berkata, setakat ini pengurusan Bukit Aman belum memvtuskan tempoh sebenar  jawatan yang dipangku Arjunaidi.

“Namun saya berharap jawatan Ketua Polis Selangor akan terus dipegang beliau (Arjunaidi) untuk menerajui kontinjen negeri ini.

“Pengalaman luas beliau terutama ketika memegang jawatan Ketua Polis Daerah Petaling Jaya selama enam tahun boleh membantu merancakkan lagi pentadbiran negeri,” katanya dalam sidang media selepas majlis tersebut.

Ditanya mengenai pelantikan itu, Arjunaidi menegaskan, beliau menyerahkan sepenuhnya kepada pucuk pimpinan di Bukit Aman untuk membuat keputusan itu.

“Saya tak tahu pelan khas yang hendak dilaksana selaku pemangku sebab tak pasti berapa lama akan memangku jawatan itu, seminggu ke, dua minggu ke atau tiga minggu lagi.. biar pengurusan tertinggi uruskannya,” kata beliau.

Sementara itu, Noor Azam meletakkan harapan tinggi kepada kepimpinan baharu meneruskan kesinambungan memerangi jen4yah di Selangor.

MGF14122020_SERAH-TERIMA-TUGAS_08
Bekas Ketua Polis Selangor, Datuk Noor Azam Jamaludin bersama isterinya, Datin Roshafiza Abd Halim melambaikan tangan kepada anggota dan pegawai polis semasa diarak menaiki sebuah kenderaan pada Majlis Serah Terima Tugas Jawatan Ketua Polis Selangor di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor. Foto SYAFIQ AMBAK, 14 DISEMBER 2020.

“Saya amat menghargai kerjasama jitu semua pegawai kontinjen jabatan negeri sejak saya mengetuai kontinjen bermula Februari tahun lalu.

“Kalau tanya pasal jawatan mana kegemaran dan menyerlah, sukar untuk saya perincikan. Semua jawatan yang saya pegang selama ini melakukan yang terbaik termasuk di Perak dan Bukit Aman sebelum ini tanpa kek3cewaan dan saya sangat puas hati sepanjang 31 tahun perkhidmatan dalam pasukan ini.

“Nasihat saya supaya semua ikut arahan yang ditetapkan untuk meletakkan kita di landasan yang betul dan jangan malas berkhidmat, integriti ini kita sudah mewarisi sejak dahulu lagi dalam Polis Diraja Malaysia,” ujarnya.

 

Sumber: BERNAMA, HMetro, MalaysiaGazette

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! MH Network

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*