Info Tempatan Viral

Terbesar Dalam Sejarah, Maritim Malaysia r4mpas RM105.9 juta d*dah di laut

GEORGE TOWN – Maritim Malaysia negeri berjaya menvmpaskan satu s1ndiket penyelvdupan dd4h terbesar dalam sejarah negara bernilai RM105.9 juta selepas men4han seorang keldai ddah di kedudukan 5.3 batu nautika selatan Pulau Kendi, Teluk Kumbar di sini Rabu lalu.

Svspek lelaki tempatan berusia 26 tahun tersebut diberkas selepas bot pemancing yang dikemudinya itu terserempak dengan anggota pasukan terbabit semasa membuat rondaan Ops Pertiwi kira-kira pukul 11.30 pagi.

Mohd Zubil Mat Som News | Mohd Zubil Mat Som

Ketua Pengarah Maritim Malaysia, Laksamana Maritim Datuk Mohd. Zubil Mat Som berkata, pihaknya berjaya mengesan svspek sejurus mendapati bot terbabit berada dalam keadaan mencurigakan dari Sungai Juru, Seberang Perai Tengah.

Katanya, Maritim Malaysia mengesan pergerakan bot berkenaan dalam keadaan mencvrigakan pada jam 11.30 pagi sebelum mengarahkannya berhenti.

Bagaimanapun, jurumudi bot itu bert1ndak memecvt dengan laju sebelum nek4d terjvn ke laut selepas dikej4r anggota Maritim Malaysia selama 30 minit.

Jenayah Archives - Utusan Digital

“Sebelum itu, berlaku aksi kej4r mengej4r bot svspek kurang setengah jam dan svspek membiarkan bot tersebut terus melvncur laju.

“Anggota berjaya menarik svspek naik ke atas sebelum memberhentikan bot berkenaan di lokasi berhampiran,”

“Lelaki itu kemudiannya berjaya dit4han di kedudukan 5.3 batu nautika selatan Pulau Kendi, manakala bot yang bergerak tanpa pengemudi itu turut dihentikan.

“Pemeriksaan dalam bot terbabit menemui 130 guni berisi 1,998 paket bungkusan teh Cina mengandungi hablur kristal dipercayai methamphetamine,” katanya dalam sidang media, di sini, hari ini.

Mohd Zubil (kiri) menunjukkan antara dadah yang dirampas ketika sidang media di Maritim Malaysia Pulau Pinang, hari ini. - NSTP/Danial Saad Mohd Zubil (kiri) menunjukkan antara dd4h yang dir4mpas ketika sidang media di Maritim Malaysia Pulau Pinang, hari ini. – NSTP/Danial Saad

Mohd Zubil berkata, sias4tan mendapati svspek bergerak dari Sungai Juru menaiki bot kosong ke Pulau Kendi dan menukarkannya dengan bot berisi dd4h sebelum kembali ke Sungai Juru.

Katanya, ini adalah kali ketiga svspek membawa bekalan dd4h selepas Oktober dan November lalu dengan upah sebanyak RM5,000 bagi setiap penghantaran 500 kg.

“Bagi penghantaran terakhir ini, suspek diberi upah sebanyak RM10,000 dan bekalan dipercayai dibawa dari Indonesia.

“Kita sedang menyi4sat bagaimana bot berisi bekalan dd4h itu boleh masuk ke negara ini.

“Selain kemungkinan kejadian ini mempunyai kaitan dengan r4mpasan dd4h bernilai RM10.53 juta di 3.0 batu nautika barat daya Pulau Betong, di sini, pada 3 Disember lalu,” katanya.

Katanya, bot rekreasi bersama dua enjin sangkut bernilai RM150,000 yang digunakan svspek dir4mpas, manakala svspek direm4n selama tujuh hari bermula 10 Disember dan disi4sat di bawah S3ksyen 39(b) Akta Dd4h Berb4haya 1952.

 

Sumber: K! ONLINE, BH Online

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! MH Network

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *