Akak Polis Buat Tiktok Pakai Uniform, Berdepan Tind4kan Tatatertib

TIKTOK dilihat telah berjaya menarik perhatian ramai dengan penghasilan video pendek dengan fungsi penyuntingan yang mudah.

Apatah lagi apabila ada trend ‘c4baran’ atau ‘Challenges’ yang mendorong ramai pengguna untuk menyertai sambil membandingkan kreativiti masing-masing.

Maka tidak hairanlah jika hari ini pengguna TikTok berlumba-lumba untuk menghasilkan video kreatif melalui cabaran-cabaran yang diwujudkan.

Antara cabaran yang semakin trending di TikTok hari ini adalah cabaran lagu ‘Pump It’ yang popular sekitar tahun 2006 nyanyian kumpulan Black Eyed Peas.

Untuk menyertai cabaran lagu tersebut, pengguna hanya perlu menari mengikut rentak muzik dan beats-beats lagu.

Ada yang menggunakan trend cabaran tersebut untuk kegunaan perniagaan, suka-suka dan tak kurang juga yang membuat untuk mengeratkan lagi hubungan sesama keluarga melalui pelbagai versi.

Tidak terkecuali dengan seorang anggota badan beruniform ini yang tidak ketinggalan menghasilkan video trend berkenaan tetapi akhirnya membawa p4dah.

Seorang anggota polis wanita dari Kontinjen Kelantan baru-baru ini terpaksa berdepan tind4kan tatatertib selepas dia memuat naik video aksi tarian ‘pump it challenges’ menerusi aplikasi Tik Tok sewaktu memakai uniform operasi polis.

Ternyata perbuatan wanita tersebut mengundang rasa kurang selesa warganet dan turut mendapat kec4man hebat sekali gus dilihat menc3markan imej polis.

Shafien dilantik Ketua Polis Kelantan yang baharu | Harian Metro

Memetik laporan portal media tempatan, Ketua Polis Kelantan, Deputi Komisioner Shafien Mamat berkata, perbuatan yang kini tular di media sosial itu menj3jaskan imej jabatan dan kod etika Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Katanya, sias4tan telah dijalankan oleh Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) Kelantan bagi membolehkan tindakan tatatertib diambil mengikut Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993.

“Saya memandang serius perlakuan seorang anggota polis yang membuat video yang mempamerkan aksi seperti tarian menerusi aplikasi Tik Tok sewaktu memakai uniform polis.

“Arahan Ketua Polis Negara sangat jelas bahawa terdapat larangan pegawai kanan dan pegawai rendah polis memuat naik serta perkongsian peribadi semasa memakai uniform di platform media sosial,” katanya dalam satu kenyataan.

Menurut Shafien, pihak jabatan tidak akan berkompromi terhadap mana-mana pegawainya yang melakukan pel4nggaran integriti sehingga menc3markan nama baik PDRM.

Awas! Jadikan kejadian ini satu pengajaran buat semua terutama kaki tangan awam. Tak salah untuk menyahut mana-mana cab4ran di aplikasi TikTok, tapi perlu menjaga sensitiviti terutama bagi mereka yang terikat dengan kod dan etika sewaktu bertugas.

Jadilah pengguna yang bijak dan jangan dek kerana terlalu ikut tred semua nak l4nggar!

Berikut reaksi dari netizan

“Bagi ruang pada anggota kelongg4ran mengisi masa lapang………tak perlu ambil tindakan berat sekadar menasihat sahaja atas budi bicara baru ada perhubungan diantara rakan sejawat……tambah pula dalam keadaan sekarang C 0V 1 D 19…… Masih Berkeliaran kita semua kena Fahammmm……

“Benda basic bila ko keje penjawat awam, jgn sskali buat benda yg bukan2 yg mrendah imej penjawat awam, keje swasta yg ada uniform rasmi pn mcm tu la praturannya, klu keje agensi uniform yg sinonim dgn dsiplin dan pride, uniform tu sndri benda yg terhormat, cntoh askr depa mana ada salute bile jumpe pgwai pngkat besar yg pkai baju biasa, tpi bile jumpe yg pkai uniform siap pangkt mmg otomatik akn salute, “salute the rank not the man”

 

Sumber : Sinar Plus Sinar Harian

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! MH Network

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment on "Akak Polis Buat Tiktok Pakai Uniform, Berdepan Tind4kan Tatatertib"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*