Bagi pencarvm keluar RM10k tanpa syarat, kata Presiden Umno kepada KWSP

KUALA LUMPUR: Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi mahu Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) memudahkan pencarvm mengeluarkan wang simpanan mereka secara sekali bayar berjumlah RM10,000 tanpa sebarang syarat.

Beliau berkata, pada saat rakyat sedang dih1mpit kesemp1tan kerana berdepan p4ndem1k C0vid-19, amat wajar institusi itu memudah dan menyantuni keperluan mereka.

Saya akan umumkan banyak perkara malam ini - Zahid Hamidi | Astro Awani

“Saya mendengar serta membaca semua kelvhan dan suara hati rakyat yang kec3wa dengan syarat-syarat dikenakan KWSP berkenaan pengeluaran i-Sinar Akaun 1 KWSP.

“Ternyata nada pengurusan KWSP amat berbeza dengan harapan positif yang diberikan Menteri Kewangan (Tengku Zafrul Abdul Aziz) ketika sesi penggvlungan peringkat d4sar Belanjawan 2021 tempoh hari,” katanya dalam kenyataan hari ini.

I-Sinar KWSP Dibuka Kepada 8 Juta Ahli, Suara BN Didengari

Zahid berkata, Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) dan Umno, termasuk sayap Pemuda serta Puteri, sejak awal berpendirian teg4s memperjvangankan isu tvntutan pengeluaran wang Akaun 1 KWSP yang dibangk1tkan rakyat.

Asyraf Wajdi, Zahida Zarik ketua Pemuda, Puteri baru Umno , Berita Dunia - BeritaHarian.sg

KWSP tidak ‘tvtup pintu’, CEO KWSP tampil jernihkan keadaan berkenaan i-Sinar

Bagaimanapun, menurut CEO Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) meneg4skan kr1teria-kr1teria yang diletakkan dalam i-Sinar bukan bertujuan untuk ‘menvtup pintu’ kepada lapan juta pencarvm yang layak memohon kemudahan tersebut.

Sebaliknya, Ketua Pegawainya, Alizakri Alias berkata, pert1mbangan akan diberikan kepada semua ahli dengan mengambil kira situasi un1k yang dihadapi setiap ahli KWSP.

Menurut beliau, mana-mana ahli yang terjej4s boleh membuat permohonan mengikut Kategori 1 dan Kategori 2 seperti yang diumumkan KWSP pada Rabu.

Tidak ‘tvtup pintu’ bagi yang tak lep4s

“Setiap ahli yang terjej4s ini (mempunyai situasi yang) unik (bergantvng) kepada individu tersebut.

“Kita tidak boleh menggunakan f0rmula sama sebagai penyelesaian kepada semua individu. Jadi, kita hendak memastikan setiap individu yang mempunyai isu-isu dan cab4ran-cab4ran yang tersendiri, kita akan memberi peluang kepada mereka untuk membuat permohonan di Kategori 2.

“Kita tidak mahu menvtup apa-apa pintu kepada ahli-ahli untuk mendapatkan wang bagi men0long mereka bert4han (kesan C0VID-19). Jadi, untuk Kategori 2, kita menyarankan kepada ahli-ahli untuk menyiapkan dokumen yang boleh menunjukkan kes4n (pendapatan) terjej4s dan hantar kepada KWSP bermula 11 Januari 2021.

“Kita akan membuat pert1mbangan untuk setiap orang kerana setiap orang (mempunyai) isu yang un1k,” katanya menerusi temu bual eksklusif dalam program Agenda AWANI pada Khamis.

i-Sinar KWSP: Permohonan Pengeluaran RM10,000 Akaun 1 KWSP

Menerusi Kategori 1, kr1teria yang ditetapkan termasuk kepada ahli yang t1ada carvman dengan KWSP sekurang-kurangnya dua bulan berturut-turut; atau ahli yang masih bekerja tetapi telah mengalami pengvrangan gaji p0kok sebanyak 30 peratus dan ke atas selepas Mac 2020.

Bagi kategori tersebut, tiada dokumen s0kongan diperlukan dan kelulusan secara automatik akan diberikan berdasarkan data dalaman KWSP.

Tak lepas Kategori 1, boleh mohon buat di Kategori 2

Mengulas lanjut, Alizakri berkata, mana-mana ahli yang tidak memenuhi kriteria Kategori 1, masih mempunyai peluang untuk membuat permohonan di Kategori 2.

Alizakri menambah, pihaknya menyed4ri bahawa terdapat k3s-k3s tertentu di mana ahli tidak terl1bat dengan pengvrangan gaji p0kok sebanyak 30 peratus berikutan data yang dimiliki KWSP hanya mengambil kira gaji p0kok sahaja.

“Tetapi kita tahu ramai ahli kita yang mendapat pendapatan dari elaun atau kerja lebih masa, yang mana jumlah itu kita tidak mempunyai rekod. Jadi, kalau kita tengok p0tongan gaji p0kok, secara automatik kita nak mudahkan, cepatkan dan memastikan kesel4matan pencarvm ahli kita.

“(Justeru) saya hendak mengatakan kepada ahli kita, jangan risau. Kalau Kategori 1 tidak dapat masuk, kita ada pintu kedua (Kategori 2). Melalui pintu kedua, ahli hanya s1apkan dokumen untuk menges4hkan dan menolong KWSP untuk menolong ahli kita yang terjej4s,” jelas beliau.

Buka kaunter khas daftar i-Akaun KWSP | Harian Metro

Sementara itu, mana-mana ahli yang tidak memiliki dokumen s0kongan pula, Alizakri berkata, KWSP terbuka untuk mengadakan perb1ncangan dan meneliti situasi pemohon berkenaan.

“Sebab setiap orang berlainan, jadi datanglah kalau betul-betul memerlukan pert0longan dan tiada dokumen, datang berjumpa dengan pegawai kita.

“Tetapi ia mungkin mel4mbatkan sed1kit sebab kita mahu memastikan (wang tersebut) dapat dikeluarkan secepat mungkin,” katanya.

 

Sumber: FMT, Awani

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! MH Network

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*