TERKINI: KWSP tidak ‘tvtup pintu’, CEO KWSP tampil jernihkan keadaan berkenaan i-Sinar

KUALA LUMPUR: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) meneg4skan kr1teria-kr1teria yang diletakkan dalam i-Sinar bukan bertujuan untuk ‘menvtup pintu’ kepada lapan juta pencarvm yang layak memohon kemudahan tersebut.

Don't compare EPF dividends with 10 years ago, says chief | Malaysia | Malay Mail

Sebaliknya, Ketua Pegawainya, Alizakri Alias berkata, pert1mbangan akan diberikan kepada semua ahli dengan mengambil kira situasi un1k yang dihadapi setiap ahli KWSP.

Menurut beliau, mana-mana ahli yang terjej4s boleh membuat permohonan mengikut Kategori 1 dan Kategori 2 seperti yang diumumkan KWSP pada Rabu.

Tidak ‘tvtup pintu’ bagi yang tak lep4s

“Setiap ahli yang terjej4s ini (mempunyai situasi yang) unik (bergantvng) kepada individu tersebut.

“Kita tidak boleh menggunakan f0rmula sama sebagai penyelesaian kepada semua individu. Jadi, kita hendak memastikan setiap individu yang mempunyai isu-isu dan cab4ran-cab4ran yang tersendiri, kita akan memberi peluang kepada mereka untuk membuat permohonan di Kategori 2.

“Kita tidak mahu menvtup apa-apa pintu kepada ahli-ahli untuk mendapatkan wang bagi men0long mereka bert4han (kesan C0VID-19). Jadi, untuk Kategori 2, kita menyarankan kepada ahli-ahli untuk menyiapkan dokumen yang boleh menunjukkan kes4n (pendapatan) terjej4s dan hantar kepada KWSP bermula 11 Januari 2021.

“Kita akan membuat pert1mbangan untuk setiap orang kerana setiap orang (mempunyai) isu yang un1k,” katanya menerusi temu bual eksklusif dalam program Agenda AWANI pada Khamis.

KWSP umum kategori, kriteria pengeluaran i-Sinar

 

Menerusi Kategori 1, kr1teria yang ditetapkan termasuk kepada ahli yang t1ada carvman dengan KWSP sekurang-kurangnya dua bulan berturut-turut; atau ahli yang masih bekerja tetapi telah mengalami pengvrangan gaji p0kok sebanyak 30 peratus dan ke atas selepas Mac 2020.

Bagi kategori tersebut, tiada dokumen s0kongan diperlukan dan kelulusan secara automatik akan diberikan berdasarkan data dalaman KWSP.

Tak lepas Kategori 1, boleh mohon buat di Kategori 2

Mengulas lanjut, Alizakri berkata, mana-mana ahli yang tidak memenuhi kriteria Kategori 1, masih mempunyai peluang untuk membuat permohonan di Kategori 2.

Alizakri menambah, pihaknya menyed4ri bahawa terdapat k3s-k3s tertentu di mana ahli tidak terl1bat dengan pengvrangan gaji p0kok sebanyak 30 peratus berikutan data yang dimiliki KWSP hanya mengambil kira gaji p0kok sahaja.

“Tetapi kita tahu ramai ahli kita yang mendapat pendapatan dari elaun atau kerja lebih masa, yang mana jumlah itu kita tidak mempunyai rekod. Jadi, kalau kita tengok p0tongan gaji p0kok, secara automatik kita nak mudahkan, cepatkan dan memastikan kesel4matan pencarvm ahli kita.

“(Justeru) saya hendak mengatakan kepada ahli kita, jangan risau. Kalau Kategori 1 tidak dapat masuk, kita ada pintu kedua (Kategori 2). Melalui pintu kedua, ahli hanya s1apkan dokumen untuk menges4hkan dan menolong KWSP untuk menolong ahli kita yang terjej4s,” jelas beliau.

Buka kaunter khas daftar i-Akaun KWSP | Harian Metro

Sementara itu, mana-mana ahli yang tidak memiliki dokumen s0kongan pula, Alizakri berkata, KWSP terbuka untuk mengadakan perb1ncangan dan meneliti situasi pemohon berkenaan.

“Sebab setiap orang berlainan, jadi datanglah kalau betul-betul memerlukan pert0longan dan tiada dokumen, datang berjumpa dengan pegawai kita.

“Tetapi ia mungkin mel4mbatkan sed1kit sebab kita mahu memastikan (wang tersebut) dapat dikeluarkan secepat mungkin,” katanya.

KWSP Kongsikan Senario-Senario Sebagai Contoh Ahli Yang Layak Mohon i-Sinar

Terbaru, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) melalui laman Twitter rasmi mereka ada berkongsikan beberapa senario-senario sebagai contoh bagi ahli yang layak memohon i-Sinar.

Menerusi perkongsian tersebut, KWSP memaklumkan bahawa ada ramai antara anda yang boleh memohon i-Sinar. Antara contoh senario yang diketengahkan oleh KWSP adalah seorang krew filem yang pendapatannya mengikut projek dan merupakan ahli KWSP serta sudah 3 tahun tidak mencarvm, dia l4yak dengan kelulusan secara automatik.

Antara contoh lain iaitu ahli KWSP yang menjadi suri rumah dengan menjual kuih dalam talian dan sudah 8 tahun tidak mencarum, dia juga layan serta dengan kelulusan secara automatik.

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut, ikuti perkongsiannya seperti berikut:

i-Sinar: KWSP umum dua kateg0ri ahli yang lay4k memohon

Terdahulu, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) hari ini mengumumkan dua kateg0ri ahli KWSP yang lay4k mengelvarkan wang simpanan Akaun 1 menerusi skim iSinar.

KWSP dalam satu kenyataan pada Rabu memaklumkan:-

Kateg0ri 1:

Kateg0ri 1 melibatkan mereka yang bekerja di sektor f0rmal, yang bekerja sendiri, yang bekerja di dalam sektor ekonomi gig, sudah lama tidak mencarvm, h1lang pekerjaan, suri rumah atau yang diberi n0tis cuti tanpa gaji.

Pemohon kateg0ri tersebut katanya, boleh mula membuat permohonan secara dalam talian pada 21 Disember ini, dengan pembayaran kepada ahli yang lay4k akan dibuat pada pertengahan Januari 2021.

“Kriteria bagi Kateg0ri 1 adalah ahli yang tiada carvman dengan KWSP sekurang-kurangnya selama 2 bulan bertvrut-tvrut semasa permohonan atau;

Ahli yang masih bekerja tetapi telah mengalami pengvrangan gaji p0kok sebanyak 30 peratus dan ke atas selepas Mac 2020.

“Bagi kateg0ri ini tiada dokumen sok0ngan diperlukan dan Kelulusan secara automatik berdasarkan data dalaman KWSP,” katanya dalam kenyataan tersebut, di sini pada Rabu.

Kateg0ri 2:

Menurut Jabatan Hal Ehwal Korporat KWSP, bagi Kateg0ri 2 pula pemohon boleh membuat permohonan bermula pada 11 Januari 2021.

“Kateg0ri ini adalah untuk ahli yang masih bekerja tetapi mengalami pengvrangan pendapatan keselvruhan sebanyak 30 peratus dan ke atas.

“Ia termasuk pengvrangan gaji dan elaun, atau pem0tongan tvntutan kerja lebih masa selepas Mac 2020, yang mana pengvrangan tersebut hanya boleh dikenalpasti melalui dokumen yang diberikan.

“Untuk melancarkan proses pengesahan, KWSP memerlukan dokumen s0kongan daripada ahli iaitu slip gaji sebelum dan selepas pengvrangan pendapatan.

“N0tis pemberh3ntian atau pem0tongan elaun atau tvntutan kerja lebih masa.

“Jika dokumen tersebut tidak boleh dikemukakan, sebarang dokumen s0kongan lain seperti penyata bank atau surat penges4han majikan akan diberi pertimbangan,” tambah KWSP.

“Bagi kateg0ri ini, ahli boleh mem0hon secara dalam talian melalui isinar.kwsp.gov.my mulai 11 Januari 2021,” kata kenyataan itu.

Status perm0honan dan pembayaran

Menurut KWSP lagi, status perm0honan akan dimaklumkan kepada ahli dalam masa dua hingga tiga minggu selepas permohonan dibuat.

Sementara, pembayaran akan dilaksanakan sebelum akhir bulan berikutnya, selepas kelulusan diberi, kata KWSP.

Jumlah kelay4kan iSinar

Jumlah kelay4kan iSinar tert4kluk kepada baki simpanan Akaun 1 ahli berdasarkan butiran terkini seperti berikut:

a. Ahli yang mempunyai baki RM100,000 dan ke bawah dalam Akaun 1 boleh membuat pengeluaran sehingga jumlah maksimum RM10,000.

Pembayaran akan dibuat secara berperingkat dalam tempoh maksimum enam bulan dengan bayaran pertama sehingga jumlah maksimum RM5,000.

b. Ahli yang mempunyai baki lebih daripada RM100,000 dalam Akaun 1 boleh membuat pengeluaran maksimum 10% atau RM60,000 (yang mana lebih rendah) daripada Akaun 1.

Pembayaran akan dibuat secara berperingkat dalam tempoh maksimum enam (6) bulan dengan bayaran pertama sehingga RM10,000.

Kenyataan media KWSP hari ini.

Sumber: Awani, K! ONLINE, KWSPMalaysia

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! MH Network

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*