Syarat i-Sinar Terlalu Ket4t Dan Tidak AdiI – Pakar Ekonomi

KUALA LUMPUR, 3 Dis — Meskipun program i-Sinar, iaitu pengeluaran caruman daripada Akaun 1 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang baru-baru ini telah diperluaskan kepada lebih ramai ahli yang terjej4s, namun masih banyak rvngutan dan kelvhan yang kedengaran.

Ada yang memperli i-Sinar sebagai ‘i-Sed1h’, ‘i-Mal4p’ dan pelbagai lagi nama ej3kan, berikutan syarat yang dikenakan terlalu ket4t, yang mana satu daripadanya apabila kemudahan itu hanya terpakai kepada mereka yang berhadapan dengan pengvrangan pendapatan sebanyak 30 peratus dan ke atas.

Profesor Kanan Fakulti Ekonomi dan Perniagaan Universiti Malaysia Sarawak Datuk Shazali Abu Mansor. Foto Harian Metro

Pakar Ekonomi yang juga Profesor Kanan Fakulti Ekonomi dan Perniagaan Universiti Malaysia Sarawak Datuk Shazali Abu Mansor, menyifatkan kadar minimum pengvrangan gaji sebanyak 30 peratus itu tidak mvnasabah dan tidak ad1l.

KWSP tidak seharusnya meletakkan syarat peratusan yang terl4mpau ket4t, sebaliknya memudahkan pengelvaran kepada pencarvm yang terdes4k dan memerlukan wang, untuk kelangsvngan kehidupan.

“Jika kvrang gaji 30 peratus baru boleh keluar itu tidak ad1l, mereka yang bergaji kecil dan mengalami pengvrangan gaji sebanyak 20 peratus, tidak l4yak untuk membuat pengelvaran, tetapi mereka yang bergaji besar dan dip0tong gaji 30 peratus, pula l4yak.

“Tidak munasabah cara ini, seharusnya kenalah permudahkan, mereka ini dah jatvh, jatvh lagi dit1mpa tangga apabila tidak l4yak untuk mengelvarkan wang sendiri, kerajaan perlu fikirkan cara yang lebih baik,” katanya kepada Bernama ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau berkata memandangkan syarat ket4t itu bukan dic4pai di Parlimen, maka KWSP tidak perlu meletakkan syarat yang ber4t, sebaliknya membenarkan pengelvaran kepada pencarvm yang mengalami pengvrangan gaji, tanpa mengira berapa pun pemotongan yang dihadapi.

Foto: BERNAMA

“Kalau seseorang itu ada wang dan tidak terjejas, mereka tidak pergi ke KWSP untuk meminta-minta hak mereka, tetapi kalau mereka pergi dan sanggup berbaris lama, itu bermakna mereka betul-betul terdes4k dan memerlukan wang,” katanya.

Shazali berkata kerajaan juga seharusnya membenarkan para pencarvm mengelvarkan sejumlah wang bagi tujuan m0dal berniaga, untuk meneruskan kelangsvngan kehidupan yang terjej4s, dengan syarat mereka memb4yar semula pengelvaran yang dibuat.

MTUC sifatkan PRIHATIN pakej menyeluruh Presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) Datuk Abdul Halim Mansor. Foto: Berita Harian

Dalam pada itu, Presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) Datuk Abdul Halim Mansor berkata, bagi pencarvm yang terkelvar daripada syarat namun benar-benar memerlukan pengelvaran tersebut, seharusnya membuat rayu4n kepada KWSP.

“Meskipun syarat itu adalah ketetapan KWSP, namun pekerja boleh ke KWSP dan membuat rayu4n, saya berharap KWSP akan mempert1mbangkan mereka yang benar-benar memerlukan,” katanya.

Namun dalam masa sama, pencarvm yang layak membuat permohonan dan menerima wang i-Sinar mesti memahami bahawa ia adalah ‘wang bantuan kesuk4ran’, maka ia perlu dibelanja mengikut keperluan.

“MTUC khuat1r wang i-Sinar yang dikelvarkan dibelanjakan pada yang luar daripada yang di0bjektifkan dan selepas wang itu habis, mereka masih menghadapi kesuk4ran dan masih tidak mencarvm semula ke KWSP, ketika itu bantuan apa yang boleh dikeluarkan oleh KWSP dan kerajaan,” katanya.

Tambahnya, di bawah Akta Kerja 1955, sesuatu syarikat itu tidak boleh sewenang-wenangnya mem0tong gaji p0kok pekerja dan sebarang pem0tongan gaji perlu dim0hon terlebih dahulu kepada Jabatan Tenaga Kerja.

i-Sinar KWSP: Permohonan Pengeluaran RM10,000 Akaun 1 KWSP

Rabu lepas, KWSP mengumumkan dua kategori pencarvm yang layak membuat pengeluaran, yang mana kategori satu adalah pencarvm yang bekerja dalam sektor formal, bekerja sendiri, bekerja dalam sektor ekonomi gig, ahli yang sudah lama tidak mencarvm, h1lang pekerjaan, suri rumah atau ahli yang diberi n0tis cuti tanpa gaji.

Kriteria bagi kategori 1 adalah ahli yang tiada caruman dengan KWSP sekurang-kurangnya selama dua bulan berturut-turut semasa permohonan; atau ahli yang masih bekerja tetapi telah mengalami pengvrangan gaji p0kok sebanyak 30 peratus dan ke atas selepas Mac 2020.

Bagi kategori 2, ia adalah untuk ahli yang masih bekerja tetapi mengalami pengvrangan pendapatan keseluruhan sebanyak 30 peratus dan ke atas, termasuk pengvrangan gaji dan elaun, atau pemotongan tuntutan kerja lebih masa, selepas Mac 2020, dan pengvrangan itu hanya boleh dikenal pasti melalui dokumen yang diberikan.

KWSP tidak ‘tvtup pintu’, CEO KWSP tampil jernihkan keadaan berkenaan i-Sinar

Dalam pada itu, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dalam temubual bersama Astro Awani pada Khamis bersama CEO KWSP menyatakan kr1teria-kr1teria yang diletakkan dalam i-Sinar bukan bertujuan untuk ‘menvtup pintu’ kepada lapan juta pencarvm yang layak memohon kemudahan tersebut.

Don't compare EPF dividends with 10 years ago, says chief | Malaysia | Malay Mail

Sebaliknya, Ketua Pegawainya, Alizakri Alias berkata, pert1mbangan akan diberikan kepada semua ahli dengan mengambil kira situasi un1k yang dihadapi setiap ahli KWSP.

Menurut beliau, mana-mana ahli yang terjej4s boleh membuat permohonan mengikut Kategori 1 dan Kategori 2 seperti yang diumumkan KWSP pada Rabu.

Tidak ‘tvtup pintu’ bagi yang tak lep4s

“Setiap ahli yang terjej4s ini (mempunyai situasi yang) unik (bergantvng) kepada individu tersebut.

“Kita tidak boleh menggunakan f0rmula sama sebagai penyelesaian kepada semua individu. Jadi, kita hendak memastikan setiap individu yang mempunyai isu-isu dan cab4ran-cab4ran yang tersendiri, kita akan memberi peluang kepada mereka untuk membuat permohonan di Kategori 2.

“Kita tidak mahu menvtup apa-apa pintu kepada ahli-ahli untuk mendapatkan wang bagi men0long mereka bert4han (kesan C0VID-19). Jadi, untuk Kategori 2, kita menyarankan kepada ahli-ahli untuk menyiapkan dokumen yang boleh menunjukkan kes4n (pendapatan) terjej4s dan hantar kepada KWSP bermula 11 Januari 2021.

“Kita akan membuat pert1mbangan untuk setiap orang kerana setiap orang (mempunyai) isu yang un1k,” katanya menerusi temu bual eksklusif dalam program Agenda AWANI pada Khamis.

Menerusi Kategori 1, kr1teria yang ditetapkan termasuk kepada ahli yang t1ada carvman dengan KWSP sekurang-kurangnya dua bulan berturut-turut; atau ahli yang masih bekerja tetapi telah mengalami pengvrangan gaji p0kok sebanyak 30 peratus dan ke atas selepas Mac 2020.

Bagi kategori tersebut, tiada dokumen s0kongan diperlukan dan kelulusan secara automatik akan diberikan berdasarkan data dalaman KWSP.

Tak lepas Kategori 1, boleh mohon buat di Kategori 2

Mengulas lanjut, Alizakri berkata, mana-mana ahli yang tidak memenuhi kriteria Kategori 1, masih mempunyai peluang untuk membuat permohonan di Kategori 2.

Alizakri menambah, pihaknya menyed4ri bahawa terdapat k3s-k3s tertentu di mana ahli tidak terl1bat dengan pengvrangan gaji p0kok sebanyak 30 peratus berikutan data yang dimiliki KWSP hanya mengambil kira gaji p0kok sahaja.

“Tetapi kita tahu ramai ahli kita yang mendapat pendapatan dari elaun atau kerja lebih masa, yang mana jumlah itu kita tidak mempunyai rekod. Jadi, kalau kita tengok p0tongan gaji p0kok, secara automatik kita nak mudahkan, cepatkan dan memastikan kesel4matan pencarvm ahli kita.

“(Justeru) saya hendak mengatakan kepada ahli kita, jangan risau. Kalau Kategori 1 tidak dapat masuk, kita ada pintu kedua (Kategori 2). Melalui pintu kedua, ahli hanya s1apkan dokumen untuk menges4hkan dan menolong KWSP untuk menolong ahli kita yang terjej4s,” jelas beliau.

Buka kaunter khas daftar i-Akaun KWSP | Harian Metro

Sementara itu, mana-mana ahli yang tidak memiliki dokumen s0kongan pula, Alizakri berkata, KWSP terbuka untuk mengadakan perb1ncangan dan meneliti situasi pemohon berkenaan.

“Sebab setiap orang berlainan, jadi datanglah kalau betul-betul memerlukan pert0longan dan tiada dokumen, datang berjumpa dengan pegawai kita.

“Tetapi ia mungkin mel4mbatkan sed1kit sebab kita mahu memastikan (wang tersebut) dapat dikeluarkan secepat mungkin,” katanya.

KWSP Kongsikan Senario-Senario Sebagai Contoh Ahli Yang Layak Mohon i-Sinar

Terbaru, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) melalui laman Twitter rasmi mereka ada berkongsikan beberapa senario-senario sebagai contoh bagi ahli yang layak memohon i-Sinar.

Menerusi perkongsian tersebut, KWSP memaklumkan bahawa ada ramai antara anda yang boleh memohon i-Sinar. Antara contoh senario yang diketengahkan oleh KWSP adalah seorang krew filem yang pendapatannya mengikut projek dan merupakan ahli KWSP serta sudah 3 tahun tidak mencarvm, dia l4yak dengan kelulusan secara automatik.

Antara contoh lain iaitu ahli KWSP yang menjadi suri rumah dengan menjual kuih dalam talian dan sudah 8 tahun tidak mencarum, dia juga layan serta dengan kelulusan secara automatik.

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut, ikuti perkongsiannya seperti berikut:

 

Sumber: BERNAMA, Siakap Keli, Awani

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! MH Network

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*