(Video) D*d4h dalam l0kap: Anggota Polis dapat upah RM50 – RM1,500 sekali hantar- Datuk Ayob

Johor Bahru: Anggota polis yang bersek0ngkol bagi membekalkan d*d4h kepada tah4nan di dalam l0kap di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Tinggi menerima upah bagi setiap kali penghantaran.

Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, upah yang diterima antara RM50 hingga RM1,500.

Beliau berkata, keg1atan itu dipercayai bermula sejak awal November tahun ini.

“Mereka akan bersek0ngkol dengan pihak luar seperti kes ini anak perempuan ‘Datuk Ajim’ ini yang bawa (d*d4h) dan beri kepada anggota l0kap.

“Kemudian anggota ini yang akan bawa ser4h kepada mereka (b4nduan). Anggota yang membawa d*d4h ke dalam l0kap akan dib4yar.

GAMBAR hiasan. FOTO Bloomberg
GAMBAR hiasan. FOTO Bloomberg

“Svspek pertama anggota polis dib4yar RM1,500, seorang lagi anggota polis dib4yar RM500 dan anggota polis wanita dib4yar RM50. Bay4ran mengikut pakej (d*d4h) yang masuk. Bay4ran dibuat untuk sekali penghantaran,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor, di sini, hari ini.

Menurut Ayob Khan, sias4tan di dalam l0kap IPD terbabit, mendapati ada satu sel l0kap yang dijadikan p0rt mengh1sap d*d4h.

“Dalam l0kap IPD ini, ada satu sel yang dijadikan lokasi khas untuk menghis4p d*d4h.

“Ini tangk4pan pertama, kejadian mungkin banyak kali tapi tidak dapat dikesan, tiada pem4ntauan, tiada penyel1aan, mungkin tind4kan tidak diambil dan cuba mel1ndungi. Tidak ada melindvngi sekarang ini, tind4kan akan diambil,” katanya.

Dah buka kertas sias4tan terhadap 3 pegawai polis

Dalam pada itu, menurut laporan Harian Metro lagi Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor sudah membuka kertas sias4tan tatatertib terhadap tiga individu, berhubung penged4ran d*d4h dalam l0kap di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Tinggi.

Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, kertas sias4tan tatatertib dibuka terhadap Ketua Polis Daerah Kota Tinggi, Ketua Bahagian Sias4tan Jen4yah Nark0tik Kota Tinggi dan Ketua Polis Balai Kota Tinggi.

Katanya, sias4tan lanjut masih dijalankan jika ada mana-mana pegawai atau anggota yang terbabit dalam kes terbabit.

“Saya tek4nkan sejak saya mengambil alih negeri ini, aspek penyeliaan, kalau Ketua Polis daerah tidak selia dengan betul inilah yang akan berlaku. Penyeliaan dan akauntabiliti, kita akan jalankan tind4kan, sias4tan rapi dan tind4kan teg4s akan diambil terhadap mana-mana Ketua Polis daerah, ketua jabatan yang tidak menyelia dan tiada akauntabiliti.

AYOB Khan. FOTO BERNAMA
AYOB Khan. FOTO BERNAMA

“Memang ada arahan dari Pengarah Nark0tik Bukit Aman, setiap svspek yang dit4han selepas tujuh hari perlu dibuat sar1ngan air kenc1ng, tetapi ini tidak dijalankan. Selepas dapat laporan, kita daripada IPK Johor turun barulah mereka hendak buat uj1an sar1ngan air kenc1ng.

“Kita lihat hasil sias4tan, tapi dari aspek akauntabiliti dan penyeliaan itu memang tiada. Balai Kota Tinggi bawah IPD Kota Tinggi, kalau balai itu jauh dari IPD mungkin ada alasan, tetapi ini di bawah dagu dia.

“Tidak ada penyeliaan, itu saya tidak akan bert0lak ansur. Dari awal saya cakap Ketua Polis daerah, Ketua Jabatan yang mana tidak bertanggungjawab ini, tiada integriti, tiada akauntibiliti dan tidak ada penyeliaan. Saya akan ambil tind4kan,” katanya pada sidang media di IPK Johor, di sini, hari ini.

Menurut Ayob Khan, tidak men0lak kemungkinan mereka yang terbab1t akan digantvng tugas mengikut hasil sias4tan .

“Mungkin kita tengok ada tind4kan lebih tinggi itu bvang kerja, ada tind4kan lain juga selain tidak dibvang kerja”, katanya.

9 polis antara 10 dit4han

Sementara itu, menurut laporan sembilan anggota polis dan seorang awam dit4han dipercayai terl1bat dalam penged4ran d*d4h di dalam l0kap di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Tinggi, 29 November lalu.

Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, sembilan anggota polis berusia 20 hingga 36 tahun itu yang berpangkat koperal hingga konstabel adalah penjaga l0kap di IPD berkenaan.

Manakala seorang awam adalah anak kepada tah4nan dalam l0kap yang dikenali sebagai ‘Datuk Ajim’ berusia 23 tahun.

“Pen4ngk4pan ini adalah svsulan tind4kan Jabatan Si4satan Jen4yah Nark0tik (JSJN) IPD Kota Tinggi yang membuat uj1an sar1ngan air kenc1ng ke atas 16 bandvan daripada Penjara Ulu Choh yang dit4han di l0kap itu. Dalam uj1an itu lima tah4nan p0sitif d*d4h jenis methmphet4m1ne dan disi4sat mengikut S3ksyen 15 (1) (a) Akta D*d4h Berb4haya(ADB) 1952.

“Susulan itu, pada 29 November JSJN Ibu Pejabat Kontijen (IPK) Johor dibantu Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard IPK membuat pemer1ksaan di l0kap berkenaan.

“Hasil pemeriksaan polis berjaya mer4mpas d*d4h jenis sy4bu seberat 38.65 gram bernilai RM3,865, 42.25 gram d*d4h jenis her01n bernilai RM2,112.50 dan sejumlah temb4kau”, katanya pada sidang media di IPK Johor, di sini, hari ini.

Jelas Ayob Khan, hasil penemuan d*d4h itu, pihak polis membuat uj1an sar1ngan terhadap 129 bandvan di l0kap IPD berkenaan dan 22 daripada bandvan terbabit didapati p0sitif d*d4h.

Katanya 10 bandvan p0sitif d*d4h jenis methmphet4m1ne, 11 p0sitif jenis d*d4h M0rf1n dan satu jenis THC.

“Seramai 21 bandvan yang p0sitif d*d4h adalah warga tempatan, manakala seorang warganegara asing berumur lingkungan 20 hingga 45 tahun. Mereka disi4sat mengikut S3ksyen 15 (1) (a) Akta D*d4h Berb4haya 1952.

“Kertas sias4tan telah dibuka dibawah S3ksyen 39B ADB 1952, S3ksyen 39A (1) ADB 1952 dan S3ksyen 6 ADB 1952 bagi membolehkan sias4tan lanjut dijalankan.

“Hasil uj1an sar1ngan daripada sembilan anggota mendapati dua anggota polis lelaki dan wanita awam p0sitif d*d4h jenis methmphet4m1ne. Manakala seorang anggota polis yang dikesan p0sitif tadi turut mempunyai satu rekod kes4lahan lampau pada 2017 di bawah S3ksyen 395 K4nun Kes3ksaan (samvn berkumpulan).

“Tangk4pan dibuat bagi membantu sias4taan di bawah kertas sias4tan yang dibuka mengikut S3ksyen 39B ADB 1952, S3ksyen 39A (1) ADB 1952, S3ksyen 6 ADB 1952 dan S3ksyen 15 (1) (a) ADB 1952,” katanya.

D*d4h b0los masuk l0kap polis

Semalam dalam laporan Harian Metro, dilaporkan sejumlah d*d4h jenis sy4bu dan her01n dir4mpas daripada tah4nan rem4n di l0kap Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Tinggi dekat sini, Ahad lalu.

Uj1an sar1ngan air kenc1ng yang dijalankan Jabatan Sias4tan Jen4yah Nark0tik (JSJN) dan Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) terhadap 129 tah4nan rem4n di l0kap terbabit turut mendapati 22 daripadanya adalah p0sitif d*d4h.

Sumber berkata, empat anggota polis bertugas menjaga l0kap itu turut menjalani ujian sar1ngan air kenc1ng dan mendapati seorang daripadanya p0sitif d*d4h methmph3tam1ne.

Menurut sumber lagi, dipercayai anggota polis yang p0sitif d*d4h itu turut membawa masuk bekalan d*d4h ke dalam l0kap IPD Kota Tinggi.

“Malah sias4tan yang dilakukan mended4hkan terdapat dua lagi anggota polis terbabit dalam membantu tah4nan rem4n membawa masuk d*d4h dan temb4kau ke dalam l0kap polis.

“Usaha sedang dilakukan bagi mengesan dua anggota polis berkenaan dan sias4tan lanjut sedang dilakukan,” katanya.

Tiada komproni anggota polis seludup dadah dalam lokap - Kosmo Digital Timbalan Pengarah JSJN Bukit Aman, Datuk Kamarulzaman Mamat

Sementara itu, Timbalan Pengarah JSJN Bukit Aman, Datuk Kamarulzaman Mamat berkata, tiada anggota dan pegawai Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan terlep4s daripada t1ndakan jika didapati terbabit dalam penyelvdupan d*d4h di l0kap.

Katanya, t1ndakan teg4s akan diambil tanpa pilih kasih kepada anggota dan pegawai terbabit.

Menurutnya, sebelum ini Bukit Aman sudah mengambil tind4kan teg4s ke atas anggota dan pegawai yang terbabit dengan sind1ket penged4ran d*d4h seperti yang berlaku di Langkawi, Kedah.

“Kita akan menjalankan ujian sar1ngan air kenc1ng ke atas tah4nan l0kap melebihi seminggu untuk mengesan jika ada d*d4h b0los di bawa masuk ke dalam l0kap.

“Kita akan cari pvnca bagaimana d*d4h boleh masuk dalam l0kap. Tidak kira mana-mana balai pun,” katanya.

Kamarulzaman ditemui selepas program perasmian Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru Utara yang disempurnakan oleh Ketua Pengarah Agensi Anti D*d4h Kebangsaan (AADK), Datuk Seri Zulkifli Abdullah.

Kamarulzaman berkata, sias4tan terperinci akan dilakukan berhubung perkara itu termasuk mengenal pasti d4lang utama.

Katanya, beliau percaya berlaku penyelvdupan d*d4h ke dalam l0kap membabitkan pihak yang mengambil kesempatan terhadap penag1h d*d4h yang dit4han.

“Mereka menggunakan ruang yang l0pong untuk mengambil kesempatan dan keuntungan. Kita akan si4sat secara menyelvruh perkara ini,” katanya.

 

Sumber: HMetro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! MH Network

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*