‘Kartel’ tukar daging h4ram jadi halal, rakyat des4k ded4h jenama daging selamatkan rakyat

TIDAK terjangkau akal dengan siri pended4han Sinar Harian apabila terdapat kartel yang membungkus semula daging yang diimport tanpa penges4han halal daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Malah tergam4k menggunakan logo halal p4lsu sebelum menjualnya ke seluruh negara.

Demi untung yang berlipat ganda, kartel ini sanggup mengabaikan sens1t1viti rakyat Malaysia yang maj0ritinya Islam.


Pegawai operasi membuat pemer1ksaan daging sejuk beku dalam serbvan di sebuah gudang di Senai semalam. Foto: Sinar Harian.

Kita bernasib baik kes ini telah dikesan Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (Maqis) daripada terus dipasarkan.

Apa yang diharapkan bukan kartel ini sahaja dib0ngkarkan rangkaiannya tetapi kerja-kerja bawah tanah membelakangkan undang-undang yang lain perlu dihapvskan segera.

Ketua Pengarah Maqis, Saiful Yazan Alwi berkata, pihaknya juga sedang meny1asat bagaimana daging sejuk beku diselvdup dari China, Ukraine, Brazil dan Argentina boleh terlepas masuk ke negara ini.

Malah tindakan bi4dab itu juga mencampurkan dengan daging yang sah dan disimpan dalam peti simpanan bersuhu -18 darjah celsuis.

Ini membuat keres4han kepada rakyat sekiranya daging-daging telah dipasarkan seluruh negara.

Demi keuntungan syarikat tidak bertanggungjawab ini, tidak mustahil rakyat juga akan bersikap was-was kepada semua jenis daging sejuk beku dalam negara.

Boleh r0sak sistem ekonomi sekiranya hampir 30 juta rakyat Malaysia men0lak makan daging sejuk beku import!

Untuk mengh1langkan keres4han dalam hati, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) perlu mended4hkan jenama dan tempoh masa syarikat ini beroperasi.

Ini bukan soal d3ndam atau mer0sakkan perniagaan, tetapi soal halal h4ram kepada umat Islam dan risiko kesihatan kepada rakyat keseluruhannya.

Sekiranya kes seperti ini mel1batkan kel4laian dalam kalangan penjawat awam, perlu segerakan laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Pend4kwaan perlu dilakukan segera, usah berleng4h lagi.

Polis terima lap0ran kes kartel daging ‘halal’

Foto: Sinar Harian

Terdahulu, Polis menerima satu laporan berhubung isu penyelvdupan daging sejuk beku dan pem4lsuan dokumen yang dipercayai dilakukan sebuah gudang pembekal daging sejuk beku.

Perkara itu disahkan Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay.

“Laporan itu dibuat di Balai Senai, semalam. Laporan berkenaan isu terbab1t dan kes itu telah dirvjuk kepada pihak Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) untuk t1ndakan lanjut,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian semalam.

Sementara itu, sumber Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) berkata, pihaknya telah menyemak Borang Kastam 1 (K1) dan dapati dua pengimportan melalui Pelabuhan Tanjung Pelepas dan Pelabuhan Klang, Selangor.

Tambahnya, pihaknya juga akan bert1ndak mer4mpas daging sejuk beku yang tidak diikrar di dalam Borang K1.

“Setelah dirvjuk dengan pihak Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (Maqis), hampir 90 peratus daging sejuk beku adalah tidak dibenarkan masuk ke Malaysia kerana ia adalah lar4ngan mvtlak sebab ia dibawa dari negara tidak dibenarkan seperti Ukraine,” katanya.

Umat Islam b1mbang status halal daging

Foto: Sinar Harian

Dalam pada itu, rakyat di negara ini b1mbang dengan lambakan daging sejuk beku tidak halal berada di pasaran tempatan berikutan kegiatan kartel menyelvdup masuk daging sejuk beku dari China, Ukraine, Brazil dan Argentina yang kemudiannya dicampur dengan daging halal sebelum dijual.

Mereka berpendapat aktiviti menyelvdup masuk daging sejuk beku tidak halal tidak sepatutnya berlaku kerana perkara ia melibatkan soal makanan halal dan h4ram yang sangat penting bagi umat Islam khususnya di negara ini.

Guru Kelas Al-Quran Dan Fardhu Ain (KAFA), Noor Syamsheila Adira Mohamad Haris, 24, berkata, keg1atan itu kemungkinan sudah lama berlaku tanpa disedari orang ramai.

Dia mengakui mulai rasa t4kut dan ragu-ragu untuk membeli daging sejuk beku di pasar raya susulan pemb0ngkaran isu tersebut di Sinar Harian.

“Namun setelah saya membaca laporan mengenai isu ini, saya akan lebih berhati-hati dan mengel4k daripada membeli daging sejuk beku yang tiada logo halal yang disahkan,” katanya.

Bagi Muhd Shahmil Azli, 30, dia merasakan bahawa perkara seperti ini tidak wajar berlaku kerana ia melibatkan soal halal dan h4ram bagi umat Islam.

“Sebagai orang Islam, kita tidak boleh ambil sambil lewa perkara ini kerana ia mel1batkan makanan yang kita makan dan akan menjadi sebahagian daripada darah daging.

“T1ndakan teg4s perlu diambil terhadap pihak yang terlibat dalam jen4yah berkenaan,” katanya.

Sementara itu, peniaga daging di Pasar Moden Seksyen 6 di sini, Mohd Amran Thazuddin, 43, berkata, dia sentiasa memastikan bekalan daging diterima itu datang daripada pembekal yang sah.

“Jika saya was-was atau mendapati daging sejuk beku itu tidak diiktiraf halal oleh Jakim, saya akan bert1ndak menghantar semula bekalan daging itu dan membuat laporan kepada pihak berkuasa,” katanya.

Seorang lagi peniaga daging, Sulong Mohd, 66, berkata, perniagaannya masih tidak terjejas dengan isu berkenaan kerana pembeli masih percaya terhadap daging yang dijual.

“Saya yakin dengan bekalan daging yang dijual oleh pembekal yang merupakan rakan baik saya. Malah saya juga sudah lama berurusan dengannya,” katanya.

Kartel tukar daging h4ram jadi halal

Taktik j4hat kartel yang menyelvdup daging sejuk beku dari China, Ukraine, Brazil dan Argentina sebelum membvngkus semula daging tersebut dengan logo halal dan menjualnya ke pasaran seluruh Malaysia terb0ngkar dalam serbvan bersepadu pihak berkuasa di sebuah gudang di Senai semalam.

Hasil risikan Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (Maqis) kartel berkenaan dipercayai menyam4r sebagai syarikat pembekal daging sejuk beku telah menjadikan gudang berkenaan sebagai lokasi untuk membuat label dan cap p4lsu yang kemudiannya akan dit4mpal pada kotak daging yang telah dibvngkus semula itu.

T1ndakan itu dibuat bagi menyakinkan pemborong di Malaysia kononnya bekalan daging sejuk beku itu diperoleh dari negara yang dibenarkan pengimportannya sebelum dipercayai diedar ke pasaran tempatan.

Operasi diketuai oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) itu mendapati kartel terbabit mengupah pekerja warga asing bagi melakukan kerja pembvngkusan semula dengan mereka diberi kemudahan asrama penginapan di situ.

Pengarah Bahagian Dasar dan Perancangan Maqis, Siti Nur Ahmad (tiga dari kiri) bersama pihak berkuasa yang turut serta dalam 0perasi bersepadu di Senai semalam. Foto: Sinar Harian

Ketua Pengarah Maqis, Saiful Yazan Alwi berkata, dalam serbvan itu sebanyak 1,500 tan daging sejuk bernilai RM30 juta telah dis1ta.

“Buat masa ini kita masih menyi4sat lagi bagaimana daging sejuk beku yang kebanyakannya diselvdup dari China, Ukraine, Brazil dan Argentina boleh terlepas masuk,” katanya kepada Sinar Harian hari ini.

Operasi berkenaan turut disertai Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) Johor serta Jabatan Agama Islam Negeri Johor (JAINJ).


Saiful Yazan Alwi. Foto: Sinar Harian

Saiful Yazan berkata, m0dus 0perandi sind1ket terbabit adalah dengan mendapatkan stok daging sejuk beku dari luar negara sebelum dikatakan diselvdup melalui Pelabuhan Pasir Gudang dan Pelabuhan Tanjung Pelepas.

“Bagi memastikan keg1atan penyelvdupan terbabit berjaya, mereka (sind1ket) dipercayai akan menggunakan dokumen p4lsu termasuklah borang Kastam, permit import, sijil halal atau pun resit bayaran.

“Bagi meng4buri mata pihak berkuasa pula, sind1ket turut mengimport daging daripada sumber yang sah sebelum dibawa ke gudang terbabit di Senai,” katanya.


Pegawai Maqis menunjukkan cap p4lsu yang digunakan untuk proses pembungkusan semula daging sejuk beku. Foto: Sinar Harian

Saiful Yazan berkata, setelah itu, daging-daging terbabit akan diletakkan di satu bahagian khas untuk disimpan.

Katanya, pemeriksaan lanjut juga mendapati daging yang dicvrigai itu kemudian akan dibuat pembungkusan semula di dalam sebuah bilik yang dilengkapi mesin pemotong.

Difahamkan kerja-kerja pembungkusan itu dilakukan beberapa pekerja warga Bangladesh.

“Daging atau 0rgan dal4man tersebut akan dimasukkan di dalam kotak sebelum ditampal dengan pelekat serta dicap dan dilabel seakan-akan daging terbabit adalah halal.

“Sias4tan kita mendapati cap logo berkenaan ditempah dari sebuah premis percetakan di Ulu Tiram dekat sini. Malah, kita juga mengesan pembuatan pelekat yang dihasilkan sendiri di gudang berkenaan,” katanya.


Antara pelekat dan cap halal dipercayai p4lsu yang ditemui di dalam gudang. Foto: Sinar Harian

Tambahnya, daging ‘halal’ yang siap dibungkus semula kemudian akan diletakkan di peti simpanan bersuhu -18 darjah celcius. Malah ia juga dicampur dengan susunan daging lain yang memiliki sijil halal yang sah.

Katanya lagi, sias4tan awal pihaknya mengesy4ki ia adalah daripada sumber yang diperoleh dari loji peny3mb3lihan tidak sah dan tidak diiktiraf oleh pihak Jakim dan Jabatan Perkhidmatan Veterinar Malaysia.

“Di gudang ini dipercayai ada daging yang sah dan tidak sah. Kita percaya, kalau daging itu halal, tidak akan ada proses pembungkusan semula,” katanya.

Mengulas mengenai kaitan gudang serta pusat pemborong berkenaan jelasnya, pusat pemborong tersebut disy4ki mendapatkan bekalan daripada gudang terbabit berikutan penemuan bukti resit jualan yang ditemui.

“Selain itu, beberapa barang lain turut ditemui antaranya cap halal serta pelekat p4lsu yang digunakan sindi1ket berkenaan,” ujarnya.

Jelas Saiful, sias4tan masih dijalankan bagi mengenal pasti sejak bila kegiatan terbabit mula beroperasi selain mengesan rangkaian sind1ket yang lain.

“Kita masih menyiasat lokasi daging terbabit diedar,” katanya.

Tegasnya, Maqis memandang serius perkara ini dan tindakan undang-undang berkaitan serta akan bekerjasama dengan KPDNHEP untuk tindakan selanjutnya.

Sinar Harian 23 November lalu mula mended4hkan mengenai syarikat ejen fret (freight forwarder) yang menguruskan proses pengimportan daging sejuk beku halal mengambil jalan mudah mengimport daging sejuk beku dari negara yang tidak menerima kelulusan sah Jakim.

Keg1atan yang berlaku sejak beberapa tahun lalu itu did4kwa mendapat bantuan daripada ‘orang dalam’ di pintu masuk negara apabila kebanyakan daging sejuk beku import itu dibawa masuk menggunakan dokumen p4lsu.

 

Sumber: Sinar Harian

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! MH Network

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*