TERKINI: (iSinar) KWSP umum dua kateg0ri ahli yang lay4k memohon. Najib Razak komen

PETALING JAYA – Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) hari ini mengumumkan dua kateg0ri ahli KWSP yang lay4k mengelvarkan wang simpanan Akaun 1 menerusi skim iSinar.

KWSP dalam satu kenyataan pada Rabu memaklumkan:-

Kateg0ri 1:

Kateg0ri 1 melibatkan mereka yang bekerja di sektor f0rmal, yang bekerja sendiri, yang bekerja di dalam sektor ekonomi gig, sudah lama tidak mencarvm, h1lang pekerjaan, suri rumah atau yang diberi n0tis cuti tanpa gaji.

Pemohon kateg0ri tersebut katanya, boleh mula membuat permohonan secara dalam talian pada 21 Disember ini, dengan pembayaran kepada ahli yang lay4k akan dibuat pada pertengahan Januari 2021.

“Kriteria bagi Kateg0ri 1 adalah ahli yang tiada carvman dengan KWSP sekurang-kurangnya selama 2 bulan bertvrut-tvrut semasa permohonan atau;

 

“Ahli yang masih bekerja tetapi telah mengalami pengvrangan gaji p0kok sebanyak 30 peratus dan ke atas selepas Mac 2020.

“Bagi kateg0ri ini tiada dokumen sok0ngan diperlukan dan Kelulusan secara automatik berdasarkan data dalaman KWSP,” katanya dalam kenyataan tersebut, di sini pada Rabu.

Kateg0ri 2:

Menurut Jabatan Hal Ehwal Korporat KWSP, bagi Kateg0ri 2 pula pemohon boleh membuat permohonan bermula pada 11 Januari 2021.

“Kateg0ri ini adalah untuk ahli yang masih bekerja tetapi mengalami pengvrangan pendapatan keselvruhan sebanyak 30 peratus dan ke atas.

“Ia termasuk pengvrangan gaji dan elaun, atau pem0tongan tvntutan kerja lebih masa selepas Mac 2020, yang mana pengvrangan tersebut hanya boleh dikenalpasti melalui dokumen yang diberikan.

“Untuk melancarkan proses pengesahan, KWSP memerlukan dokumen s0kongan daripada ahli iaitu slip gaji sebelum dan selepas pengvrangan pendapatan.

“N0tis pemberh3ntian atau pem0tongan elaun atau tvntutan kerja lebih masa.

“Jika dokumen tersebut tidak boleh dikemukakan, sebarang dokumen s0kongan lain seperti penyata bank atau surat penges4han majikan akan diberi pertimbangan,” tambah KWSP.

“Bagi kateg0ri ini, ahli boleh mem0hon secara dalam talian melalui isinar.kwsp.gov.my mulai 11 Januari 2021,” kata kenyataan itu.

Status perm0honan dan pembayaran

Menurut KWSP lagi, status perm0honan akan dimaklumkan kepada ahli dalam masa dua hingga tiga minggu selepas permohonan dibuat.

Sementara, pembayaran akan dilaksanakan sebelum akhir bulan berikutnya, selepas kelulusan diberi, kata KWSP.

Jumlah kelay4kan iSinar

Jumlah kelay4kan iSinar tert4kluk kepada baki simpanan Akaun 1 ahli berdasarkan butiran terkini seperti berikut:

a. Ahli yang mempunyai baki RM100,000 dan ke bawah dalam Akaun 1 boleh membuat pengeluaran sehingga jumlah maksimum RM10,000.

Pembayaran akan dibuat secara berperingkat dalam tempoh maksimum enam bulan dengan bayaran pertama sehingga jumlah maksimum RM5,000.

b. Ahli yang mempunyai baki lebih daripada RM100,000 dalam Akaun 1 boleh membuat pengeluaran maksimum 10% atau RM60,000 (yang mana lebih rendah) daripada Akaun 1.

Pembayaran akan dibuat secara berperingkat dalam tempoh maksimum enam (6) bulan dengan bayaran pertama sehingga RM10,000.

Kenyataan media KWSP hari ini.

Status terbaru Najib Razak dilaman facebook beliau.

Okay atau tidak? i-Happy atau i-Kecewa? katanya..


Sumber: Awani, K! ONLINE, Najib Razak

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! MH Network

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*