Kajian: Rakyat Malaysia Kahwinnya Kurang Tapi Bercer4i Ramai

Nampaknya ini laporan ini mungkin boleh menimbulkan kebimbangan di kalangan anak muda apabila statistik menunjukkan bilangan rakyat Malaysia berkahwin menurun dan jumlah percer4ian semakin meningkat.

Menurut Statistik Perkahwinan dan Percer4ian Malaysia 2020, jumlah rakyat Malaysia yang berkahwin menurun sebanyak 1.2 peratus kepada 203,821 orang, berbanding 206,352 orang pada tahun sebelumnya.

9 Prosedur Borang Nikah Untuk Daftar Berkahwin | Borang Nikah Online

Ramai pula yang bercer4i

Lebih mengejutkan, laporan juga menunjukkan jumlah percer4ian dalam kalangan rakyat negara ini meningkat 12 peratus kepada 56,975 pada 2019, berbanding 50,862 pada tahun sebelumnya.

Susulan penurunan jumlah perkahwinan, kadar perkahwinan umum bagi pengantin lelaki mencatatkan penurunan dari 50.7 kepada 50.1 per seribu populasi lelaki belum berkahwin dan berusia 18 tahun ke atas.

Trend serupa juga direkodkan untuk pengantin wanita yang mencatatkan penurunan dari 47.0 kepada 46.2 per seribu populasi wanita belum berkahwin berusia 16 tahun ke atas.

Purata umur wanita berkahwin meningkat

Purata umur pengantin lelaki kekal pada 28 tahun, manakala purata umur pengantin wanita meningkat dari 26 tahun (2018) kepada 27 tahun 2019.

Lelaki yang berkahwin lebih tinggi daripada wanita pada tahun 2019, dengan 50.1 peratus daripadanya sudah berkahwin. Manakala wanita yang berkahwin pula berada pada kadar 46.2 peratus.

Reunion antara punca ramai bercer4i

Dalam pada itu, kes percer4ian semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilihat ketara susulan t1ndakan pasangan suami atau isteri berlaku cvrang.

Walaupun sepanjang PKP mengkehendaki suami, isteri dan anak-anak tinggal di dalam rumah bagi mengelakkan wab4k C0vid-19 namun, kecvrangan tetap berlaku dengan adanya alat perhubungan seperti telefon bimbit dan media sosial.

Ia ditambah dengan trend pasangan yang suka mengadakan sesi pertemuan semula atau reunion dengan rakan-rakan lama yang sudah berkahwin dan berkeluarga.

Membuktikan kenyataan itu, peguam syarie Fakhrul Azman Abu Hassan berkata, pertemuan semula menjadi pvnca terujinya tahap kesetiaan pasangan apabila suami atau isteri mula berhubung semula dengan rakan lama.

“Bila mereka bertemu semula (misalnya ada suami atau isteri yang pernah menyukai seseorang pada masa lalu), ada pasangan yang saling berkongsi nombor telefon dan membentuk kumpulan melalui WhatsApp tanpa seg4n silu.

“Mula-mula suka kemudian hubungan menjadi lebih ser1us…disebabkan adanya media sosial jadi kecendervngan untuk berlaku cvrang tinggi,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia semalam.

Terdahulu, Utusan Malaysia melaporkan hasil pendedahan daripada Ketua Pengarah Jabatan Kehakiman Syariah, Datuk Dr. Mohd. Naim Mokhtar, sejumlah 6,569 pasangan bercer4i sejak 18 Mac hingga 18 Jun lalu.

Kes percer4ian tempoh PKP disifatkan tinggi akibat h1lang pendapatan, peng4ngguran dan tek4nan. Untuk rekod, Selangor mencatatkan 1,252 kes percer4ian diikuti Kedah (697 kes) dan Kelantan (659) manakala Perlis hanya mencatatkan 104 kes.

Penceraian di Malaysia Mengikut Negeri - Ini Punca, Statistik & Sebabnya

Mengulas lanjut, Fakhrul Azman mengingatkan pasangan suami isteri untuk mengelakkan perkara tersebut dengan mengambil penceg4han awal.

Ini kerana, kata beliau, adalah svkar untuk melepaskan diri sekiranya seseorang sudah dibelenggu dengan perasaan suka dan cinta selain daripada pasangan sendiri.

“El4kkanlah jika perbualan itu ke arah berlaku cvrang atau bercinta semula…sebelum terper4ngkap dengan perasaan sayang selain daripada pasangan masing-masing. Kena tahu b4tas katanya,” katanya.

Senada dengan kenyataan tersebut, Penolong Setiausaha Agung Persatuan Peguam Syarie Malaysia, Mohd. Ridhwan Hussin berkata, beliau tidak men0lak bahawa ia adalah hakikat sebenar.

“Sekarang zaman digital, jadi tindakan cvrang boleh dibvktikan melalui telefon bimbit pasangan atau di aplikasi pesanan ringkas Whatsapp, WeChat malah gambar di galeri telefon.

“Semasa PKP semua orang tidak tahu nak buat apa, tidak keluar rumah, jadi ada pasangan yang buka telefon suami atau isteri dan terbaca mesej-mesej yang tidak baik,” katanya.

Katanya lagi, beliau pernah mengendalikan kes percer4ian atas alasan tidak munasabah iaitu terdapat pasangan suami isteri yang bertel1ngkah semata-mata mahu meletakkan kucing peliharaan di dalam atau di luar rumah sedangkan ia bukanlah pvnca utama kepada percer4ian.

“Suami atau isteri, dia tidak mahu berterus-terang tentang sebab kenapa dia ingin bercer4i sehingga kucing yang terpaksa menjadi m4ngsa. Saya sebenarnya m4las nak layan kes-kes remeh seperti ini,” katanya.

 

Sumber: Bernama, Utusan Online

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! MH Network

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*