‘Bila buka lampu rupa-rupanya d4rah..’- Ibu Terkejvt Beb0la ‘Mata’ Anak Terkeluar

Berat mata memandang, berat lagi bahu yang mem1kul. Itulah ungkapan yang sesuai menggambarkan situasi yang dialami seorang b4yi, Muhammad Aus Azizul apabila dia dil4hirkan tanpa beb0la mata.

Lebih meruntun hati apabila mengetahui mata kiri b4yi ini juga terdapat ketumbuhan.

Beb0la mata terkelu4r, berd4rah

Menerusi laporan yang dipetik daripada Sinar Harian, keadaan kedua-dua mata b4yi berusia enam bulan ini hanya disedari selepas dia dil4hirkan. Menurut ibu, Nurul Izzati Jaffar memaklumkan bahawa anak lelakinya itu kemudian dipakaikan mata p4lsu.

Tetapi lain pula yang jadinya apabila mata p4lsu pada kel0pak kanan Aus sudah mulai l0nggar dan renggang disebabkan pertumbuhan fizikalnya. Menceritakan kisah itu, Nurul Izzati mengakui terkejvt melihat keadaan mata Aus yang sudah berd4rah sedangkan pada pagi kejad1an anaknya itu bermain seperti biasa.

Saya seolah-olah terpvtus ny4wa ketika melihat sebelah matanya berd4rah ketika bangun daripada tidur Subuh kelmarin.

Saya melihatnya dalam samar-samar gelap bilik sebelum perasan ada l1ngkaran hitam di sekeliling kel0pak mata. Apabila buka lampu rupanya-rupanya d4rah.

Dalam cem4s saya lap d4rah itu dan memandikannya lalu bergeg4s membawanya ke Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II).

Perbelanjaan makan kos yang tinggi

Mata p4lsu yang digunakan b4yi berusia enam bulan, Muhammad Aus Azizul tercabvt dengan sendiri ketika pemer1ksaan dilakukan oleh doktor di HRPZ II kelmarin.

Nurul Izzati berkata, ketika doktor memeriksa, mata p4lsu tersebut terkelu4r dengan sendiri kerana kel0pak mata yang mer3nggang dan membesar seiring dengan pertumbuhan fizikal b4yi itu.

Selepas pemer1ksaan, doktor telah membenarkan Aus pulang ke rumah selain memberi ubat titis ant1bi0tik bagi mengel4kkan jangk1tan kum4n. Bukan itu sahaja, kakak Muhammad Aus turut mengalami masalah kesihatan iaitu penyak1t asm4 dan memerlukannya menggunakan inh4ler.

Nurul Izzati dan kakak Muhammad Aus Azizul, Armel Izzatul,4, menghidap penyakit asma yang menggunakan alat inhaler.

Tiga pakar mem4ntau Aus dan apabila usia 4 tahun, dia akan memakai mata p4lsu yang k0snya antara RM500 sehingga RM1,000.

Tambahnya, Aus b4yi pra matang yang dil4hirkan seberat 2.4 kilogram (kg) secara bers4lin normal pada usia kandvngan 36 minggu manakala keadaan mata tersebut hanya disedari doktor selepas dia sel4mat dil4hirkan.

“Aus mudah dijaga, tidak banyak r4gam sebaliknya menang1s biasa apabila lapar atau mengantuk. Nak bezakan dia tidur atau tak, boleh tengok keningnya, kalau terangkat maksudnya dia berjaga selainnya suka main geleng-gelengkan kepala,” katanya.

Difahamkan, Muhammad Aus merupakan pemegang kad orang kurang upaya (OKU) dari Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) tetapi mereka masih belum menerima sebarang bantuan.

Nurul Izzati mengakui segala perbelanjaan memakan k0s yang agak tinggi memandangkan suaminya hanya memperoleh sebanyak RM1,500 sebulan manakala dia hanyalah suri rumah yang sedang cuba pelbagai inisiatif untuk menambah pendapatan.

“Saya cuba berniaga secara kecil-kecil melalui atas talian. Dulu, jual lat0k tetapi sekarang susah dapat.

“Saya juga sudah dua tahun jadi ejen penapis air berjenama tetapi belum ada rezeki terjual. Sekarang saya cuba menjual barangan kosmetik untuk tampung perbelanjaan kami termasuk rumah sewa RM180 sebulan,”

Oleh itu, sekiranya ada sesiapa yang berhasrat membantu boleh salurkan ke akaun Nurul Izzati Jaffar Bank Islam 03018021281076 atau menghubunginya di talian 016-9517691.

 

Sumber: Sinar Harian, Ohbulan

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! MH Network

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*