Kisah Masyarakat Tempatan Viral

“SiI4p aku join..”- M4ngsa D4kwa Rvgi Ribuan Ringgit, P0Iis Si4sat iShareFans. NGO des4k si4sat segera!

PETALING JAYA – P0Iis sedang menylasat skim peIaburan iShareFans di laman s0siaI yang didkwa telah memprdaya ramai mngsa sehingga melibatkan kervgiaan ribuan ringgit.

Sehingga semalam, dua Iaporan p0Iis telah diterima masing-masing di Sabah dan Pahang membabitkan kervgiaan berjumlah RM6,000.

Ketua Penolong Pengarah (Slasatan Jnayah Korporat/Kewangan) Jabatan Slasatan Jnayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, Datuk S. Sasikala Devi berkata, slasatan lanjut masih dijaIankan bagi mengenal pasti sejak bila kgiatan itu aktif dan m0dus o­perandinya.

“Kess dislasat di bawah Sksyen 420 Knun Kesksaan,” katanya di sini semalam.

NGO g3sa pihak berku4sa si4sat aplikasi iShareFans

Pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Gagasan Baru Harapan Malaysia membuat laporan polis bagi mendes4k pihak berkuasa melakukan si4satan segera terhadap penul4ran satu pr0mosi skim dikenali sebagai iShareFans yang didkwa telah men1pu ramai pihak.

Presidennya, Mohd. Zulfitri Mohd. Basir berkata, laporan itu dibuat kerana skim yang menggunakan sistem permainan wang (money game) itu didapati telah menggunakan sistem pengoperasian yang mer4gukan.

Kami telah mengesan satu ciapan yang dimuatnaik di Facebook rasmi Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) bertajuk “T1pu sc4m boleh buat duit? Money Game System Ponzi” di mana dalam hantaran tersebut meletakkan gambar yang dipercayai merupakan sebuah sistem dikenali sebagai iShareFans.

“Selepas diselidik, didapati skim ini menggunakan sistem yang mer4gukan sehubungan itu pihak kami tampil membuat laporan polis bagi mendes4k pihak berkuasa segera si4sat skim tersebut yang kini telah menjadi tvlar di laman sosial bagi mengelakkan ia digunakan sebagai platform pen1puan,” katanya.

Mohd. Zulfitri berkata demikian ketika tampil membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi di sini hari ini.

Katanya, pihaknya juga b1mbang lebih ramai akan terped4ya dengan skim tersebut susulan pengumuman kerajaan dalam Belanjawan 2021 mengenai pelbagai bantuan tunai terutama bagi golongan M40 dan B40.

“Kami bimbang pihak-pihak tidak bertanggungjawab mengambil kes3mpatan dengan menjalankan pen1puan terhadap rakyat yang kian terh1mpit akibat dari penul4ran C0vid-19 ini, kerana jika dilihat di laman sosial, sas4ran ahli mereka ialah daripada golongan berpendapatan rendah.

“Selain itu, turut menjadi ker1sauan ialah pihak tersebut meny4lahgunakan maklumat peribadi seperti butiran akaun dan maklumat diri kepada pihak tidak bert4nggvngj4wab kerana rata-rata ahli skim ini dikehendaki untuk memberikan nama dan nombor akaun bank mereka,” jelasnya.

Sejak semalam, skim iShareFans menjadi tular di laman Facebook selepas terdapat beberapa pihak memuatnaik kenyataan bahawa mereka dit1pu apabila pihak pengendali skim itu tidak dapat dihubungi dan wang yang diperoleh melalui skim itu turut tidak dapat dikeluarkan.

Difahamkan skim tersebut menawarkan pulangan berbentuk wang yang banyak dengan mudah di mana ahlinya akan diberi tugas untuk memberi tanda suka dan kongsi beberapa akaun laman sosial bagi mendapatkan g4njaran.

Setiap ahli juga perlu melaburkan wang ringgit mengikut pakej-pakej yang disediakan bagi mendapatkan semula pulangan modal yang dikeluarkan

Mngsa boleh tampiI buat Iap0ran p0Iis

Dalam pada itu, beliau turut memlnta mana-mana individu yang menjadi mngsa peIaburan berkenaan tampiI membuat Iaporan untuk tlndakan lanjut.

Sementara itu, tlnjauan di laman Facebook iShareFans Malaysia, mendapati haIaman tersebut dicipta sejak 2014, namun difhamkan skim itu baru sahaja diperkenaIkan tahun ini.

Skim berkenaan dikatakan mnawarkan puIangan berbentuk wang yang bnyak dengan mudah di mana ahlinya akan diberi tugas untuk ‘Like dan Share’ beberapa akaun laman s0siaI seperti Facebook dan YouTube bagi mendapatkan ganjaran.

Setiap ahli juga perlu me­Iaburkan wang ringgit mengikut pakej-pakej yang disediakan bagi mendapatkan hasil daripada tugas ‘Like dan Share’ yang diberikan.

Semua peIabur juga perlu mendaftar makIumat diri mereka seperti nama dan nombor akaun bank di dalam sebuah laman web rasmi skim tersebut k0nonnya bagi memudahkan transaksi memindahkan wang yang dikumpuI dari tugasan ‘Like dan Share’.

Bagaimanapun, rata-rata pe­labur iShareFans mula berasa diri mereka ditlpu selepas gagaI memindahkan nilai wang terkumpul kepada akaun bank masing-masing dan cubaan untuk menghubungi syarikat ber­kenaan juga gagaI.

SiIap aku join

Seorang peIayar Facebook dikenali Aqil turut berk0ngsi pengalamannya menyertai skim tersebut di sebuah laman Facebook Page IShareFans Wemedia Scmmer.

“SiIap aku join (sertai). SiIap aku tak pernah jumpa group (halaman Facebook IShareFans Wemedia Scammer) ini dulu. Duit dah terIajak labur.

“Tak ada lah bnyak sangat (melabur). Platinum sahaja, tetapi RM600 itu duit juga. Satu sen pun tidak balik modal atas aIasan pengguna terlalu ramai,” katanya di laman Facebook itu semalam.

Selain itu, Aqil turut memuat naik tngkap Iayar cubaannya untuk menghubungi dua orang individu yang diprcayai be­ker­ja sebagai khidmat pelanggan iShareFans di aplikasi Whats­App, namun gagaI.

Lebih mengjutkan, beberapa tngkap Iayar daripada laman Facebook rasmi iShareFans yang kini telah ditetapkan dalam mod peribadi turut tuIar apabila terdapat seorang mngsa yang mendkwa telah menjuaI keretanya bagi mendapatkan modal untuk melabur.

“Tolong lah iShareFans, ja­ngan buat kami begini. Ramai yang percaya. Saya tanpa fikir panjang kerana semua kawan-kawan minta saya meIabur, saya jual kereta dan dapat RM3,000 lalu terus melabur. Sekarang mahu bawa isteri mengndung pergi buat pemeriksaan kesihatan terpksa tumpang kereta orang.

“Sebelum ini saya rncang jika dapat untung dari iShareFans sebelum bayi keluar bolehlah saya beli kereta yang eIok sebab kereta saya selalu r0sak. Dah labur, baru pertama kali mahu keluar­kan duit tetapi tidak berjaya,” katanya.

 

JSJK terima dua laporan kes pelaburan LikeShare

Terdahulu, Polis mengesahkan menerima dua laporan berka1tan kes pelaburan LikeShare yang dipercayai memperd4ya m4ngsa dengan kervgian berjumlah RM6,000 setakat ini.

Timbalan Pengarah (Si4satan) Jabatan Sias4tan Jena4ah Komersil Bukit Aman, Datuk S Sasikala Devi berkata, dua laporan itu dibuat m4ngsa di Sabah dan Pahang pada bulan ini.

“Sias4tan lanjut masih dijalankan untuk mengenal pasti sejak bila keg1atan itu aktif dan m0dus 0perandinya,” katanya.

Tegasnya, kes disi4sat di bawah Seksyen 420 K4nun Kes3ksaan.

Dalam pada itu, beliau meminta mana-mana individu yang menjadi m4ngsa pelaburan berkenaan tampil membuat laporan untuk tindakan lanjut JSJK.

 

Sumber : Sinar Harian, K! ONLNE

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! MH Network

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *