Hiburan Tempatan Viral

“Saya Boleh M4ti Bila-Bila Sahaja” – Bob Lokman

Peminat dunia hiburan pasti mengetahui yang pelakon, pelawak dan penulis lirik, Bob Lokman ketika ini sedang bergelvt penyak1t jantvngnya.

Menerusi satu laporan Harian Metro, Bob atau nama sebenarnya Mohd Hakim Lokman memaklumkan yang dia sebenarnya ber1siko tinggi untuk mninggal dunia secara mengejvt.

Memilih untuk bertaw4kal dan berser4h kepada yang Maha Esa, Bob dalam masa sama turut mem0hon maaf kepada semua pihak sekiranya ada kata-kata atau tind4kannya sebelum ini yang membuatkan sesiapa tergvris hati.

“Doktor maklumkan dalam tempoh sebulan ini, tak mustah1l jika saya mninggal dunia secara mengejvt. Itu berdasarkan ilmu kedoktoran, namun saya ser4hkan soal ajal kepada Allah.

“Kepada yang mengenali saya atau tidak, saya banyak d0sa. Maafkan sekiranya ada yang tergvris dengan kes0mbongan saya, tvtur kata, atau lawak jenaka saya yang keterl4luan ketika saya muncul di kaca TV,” katanya seperti yang dilaporkan Harian Metro.

Tambah Bob dia baru sahaja keluar dari hospital selepas dimasukkan gara-gara p1tam sewaktu sedang mengambil wudhu.

“Saya mengalami mas4lah jantvng sejak 1998. Rabu lalu, kali pertama saya berdepan situasi di mana jantvng saya berdegvp kencang. Ketika saya nak ambil wuduk, tiba-tiba saya p1tam sekejap kerana oksigen tak sampai ke ot4k. Apabila saya tersedar sekejap, saya macam lupa apa yang saya sedang buat.

“Jadi, apabila dada saya mula sak1t sampai ke bahagian belakang, saya minta sepupu saya hantarkan saya ke bahagian kecem4san di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, tak jauh dari rumah,” katanya lagi.

Menurut doktor yang mer4wat jantvngnya semakin memb3ngkak dan banyak parvt. Ia membuatkan kadar denyvtannya tak stabil.

Perlu alat kawalan degvpan jantvng berharga RM 60,000

“Satu cara adalah untuk memasang alat Implantable Aut0matic Cardi0verter Defibr1llator (IACD) untuk menstabilkan denyvtan jantvng,” katanya.

Namun kos pemasangan alat IACD di bawak mungkin mencecah RM60,000 justeru dia kini memerlukan bantuan dana untuk melakukan pr0sedur tersebut.

Buat anda yang ingin menyumbang, sumbangan boleh disalurkan ke akaun Maybak bernombor 162348359386 atas nama Relawati Daud (isteri Bob Lokman) atau akaun Maybank bernombor 564490211159 atas nama Muslim Care Malaysia.

B4ntulah Bob Lokman

Terpanggil dengan keper1tan dialami pelakon, pelawak dan penulis lirik Bob Lokman yang kini mempunyai sak1t jantvng mend0rong Konsortium Irama (IRAMA) dengan kerjasama Bapakku Fm dan Islamictune mewujudkan Tabung Bantuan Untuk Bob Lokman.

Bob Lokman terlantar - YouTube

Pengerusi IRAMA, Ayob Abd Majid berkata, tabung itu bertujuan membantu k0s perubatan Bob serta membeli alat kawal degvpan jantvng yang diperlukannya.

“Kami terpanggil untuk membantu selepas mendengar kelvhan Bob menerusi Harian Metro semalam. Ujian dilaluinya amat ber4t. Agak merisavkan apabila doktor maklumkan dia boleh mninggal dunia secara mengejvt dalam tempoh sebulan ini.

“Ini adalah det1k yang paling svkar dilalui oleh Bob. Justeru, selepas perbincangan dengan semua ahli, kami terpanggil untuk membantu,” katanya kepada Harian Metro.

Ayob berkata, IRAMA akan menganjurkan konsert secara streaming bagi mencari dana untuk tujuan terbabit.

“Setakat ini artis yang sudah menyatakan persetujuan ialah Datuk Hattan, Joey BPR, Aris Ariwatan, Mel, Rahmad Mega, Amir Uks, Ustaz Nabil dan Ramziela. Kami juga akan tampilkan artis-artis berkonsep hijrah dan ketuhanan. Ia sebagai penghargaan buat Bob yang banyak berjasa dalam industri hiburan kita,” katanya.

Menurut Ayob, konsert itu bakal dibahagikan kepada dua iaitu persembahan artis hijrah atau ketuhanan dari studio IRAMA/Islamictune Sungai Buloh.

Manakala persembahan artis pop berlangsung dari studio Bapakku Fm Subang.

“Konsert akan bermula di konti Bapakku Fm pada 4 hingga 10 Disember dan disusuli pula dengan studio IRAMA/Islamictune pada 11 hingga 17 Disember.

“Kami menyasarkan jumlah kutipan RM10,000 hingga RM15,000 untuk usaha ini. Kami mer4yu sumbangan masyarakat yang prihatin bagi mengisi tabung ini” katanya.

Terdahulu IRAMA dengan kerjasama Muzika Malaysia pernah membantu Ali XPDC yang melecvr di tangan dan muka selepas dis4mbar api pada Mac lalu menerusi Tabung Kecem4san Kemal4ngan Penggiat Seni Muzik.

Peminat boleh menonton konsert itu menerusi Facebook Bapakku Fm, Konsortium Industri Rakaman Muzik Malaysia dan Islamictune.

 

Sumber: HMetro, Buzzkini

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! MH Network

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *