Kes cap palsu, tiga lagi anggota lmigresen ditqhan. Harga rqmpasan kenderaaan yang mereka beli secara tunai memang tak masuk akal

Kuala Lumpur: Tiga lagi anggotq Jabatan lmigresen Malaysia (JIM) ditahan Suruhanjaya PencegahanRasuah Malaysia (SPRM) semalam bagi membantu siasqtan kes pemqlsuan cap kemasukan wargaasing.

Menurut sumber, penqhanan mereka ini menjadikan jumlah terkini ditqhan adalah 63 orang terdiri 38 pegawai lmigresen, ejen (16) dan orang awam (9).

“Daripada jumlah itu 47 orang kena tudoh (OKT) masih dalam tqhananreman terdiri 34 pegawai JlM, 12 ejen dan seorang orang awam.

“Anggota JlM yang ditqhan semalam terdiri seorang lelaki dan dua wanita berusia 24 hingga 38 tahun ditqhan selepas hadir memberi keterangan di Ibu Pejabat SPRM,” katanya kepada Harian Metro.

Sumber berkata, mereka bertugas di kaunter Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2) dan dipercayai menjalankan aktiviti terbabit.

“SPRM turut merqmpas dua Volkswagen Golf, sebuah Toyota Wish, Yamqha NVX, Ducqti Panigale dan basikal Tarmac Specialized.

“Kesemua kenderaan terbabit dibeli secara tunai oleh anggota JlM terbabit di mana basikal itu sahaja dibeli RM45,000 selepas ubah suai manakala motosikal Ducqti PanigaIe pula dibeli dengan harga RM170,000,” katanya.

Kata sumber, permohonan reman dibuat hari ini di Mqhkamah Putrajaya bagi siasqtan mengikutSeksyen 17 (a) Akta SPRM 2009.

Harian Metro sebelum ini melaporkan SPRM merqmpas 32 kereta mewah bernilai lebih RM2 juta susulan penahanan 54 individu dalam siasqtan kess pemqlsuan urusan cap kemasukan wargaasing di pintu masuk antarabangsa negara.

SPRM sebelum ini mendedahkan lebih 30,000 wargaasing dipercayai bolos manakala RM14.5 juta wang sogokan diagihkan dalam kalangan kakitangan JlM sepanjang tempoh empat tahun lalu.

Angka itu diperoleh hasil penqhanan 27 anggota dan pegawai JIM yang mendedahkan aktivitirasuah menerusi proses penyediaan kaunter khas sejak 2017.

Secara purata, setiap tahun dalam tempoh empat tahun lalu, sebanyak RM3.6 juta diagih-agihkan sesama anggota dan pegawai JlM yang terbabit dengan sindlket ini.

Kemewahan kakitangan JlM yang terbabit dengan sindlket juga amat ketara berikutan mereka menggunakan wangrasuah diterima untuk membeli rumah, kereta mewah, beg tangan berjenama, barangan kemas dan tanah.

Sumber : HMetro

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih!

 

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*