Fahmi Reza a1bkan DG Hisham, peguam ini beritahu k3esannya

“Gambar ini memang tidak patut. Saya tidak setuju dan keterl—aluan. Begitu jugalah pendapat-pendapat rakyat Malaysia di ruang komen. “This is t0o much”. “Kalau nak att4ck politikus, kami faham tetapi kenapa s3rangan pada DG”.

Ada yang juga dalam komen yang menyokong, ini adalah ekspresi seni katanya untuk mengambarkan bahawa DG yang dikawal oleh politikus.

Ekspresi seni ini pelbagai caranya dan banyak gambarannya. Jadi mungkin ada hujah yang akan kata “Come onlah chill! Ini ekspresi seni”.

Pandangan saya ekspresi seni ini, biar kena pada agama, tempat, se—nsitiviti dan budaya. Ekspresi seni ada juga dalam bentuk nud—ity (b0gel) tetapi tidak diterima di negara kita kerana agama, budaya, sen—sitiviti dan fahaman.

Kalau kita ke luar negara, banyak patung-patung seni yang di tengah-tengah bandar dan juga di muzium-muzium. Ini memang bersesuaian dengan fahaman dan budaya mereka.

Saya teringat sewaktu pergi ke Italy dahulu, di setiap muzium ini kebanyakan ada patung-patung yang separuh b0gel, berb0gel penuh dan setiap yang ke muzium yang cintakan akan kesenian ukiran patung meneliti ianya sebagai satu hasil seni agung.

Waktu saya ke Muzium Galleria D’ Accademia Florence, di Italy. Ada satu hasil seni agung iaitu patung David of Michelangelo di dalam muzium tersebut.

Saban tahun ribuan manusia datang melihat hasil seni agung oleh Michelangelo ini. Patung ini seorang lelaki berb0gel dan ini adalah satu ekpresi seni oleh Michelangelo.

Patung ini dianggarkan dihasilkan pada sekitar 1501-1504. Kenapa patung David? Apa ekspresinya? Kalian boleh baca sendiri, ada banyak interpretasinya.

Masa kecil-kecil dahulu, saya selalu menonton filem dari Hollywood yang turut mempamerkan banyak babak-babak di luar negara.

Dalam hati, indahnya negara mereka. Ada patung-patung, ada ukiran-ukiran berbentuk dewa-dewi. Kenapa Malaysia tidak ada? Waktu itu, masih kecil tidak faham tentang isu sens-iviti agama, budaya dan fahaman.

Apabila besar baru saya faham tentang pelbagai isu dan tidak semua negara boleh mempraktikkan apa yang diamalkan oleh negara lain hanya kerana tujuan rasa cantik dan suka-suka. Semua perlu teliti latar belakang agama, budaya dan fahaman sebuah negara.

Saya rasa gambar yang meletakkan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah di dalam lvbang t4ndas atau lubang naj—is itu amat keterl4luan kerana itu adalah perbuatan yang meng—hina.

Sehinggakan berita portal di Singapura iaitu The Independent dan sebuah stesen televisyen China telah menamakan Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dinamakan sebagai antara doktor terbaik dunia kerana strategi menangani Covid-19.

“Sehingga hari ini saya berterima kasih dan akan terus berterima kasih kepada frontliners, Kementerian Kesihatan, PDRM, ATM, MKN dan lain-lain yang banyak berusaha untuk memastikan pen-ularan Covid-19 di Malaysia terkawal.

“Kalau saya sendiri memang tak sekuat itu untuk berkhidmat, siang malam dan meninggalkan urusan peribadi dan keluarga dan berk0rban untuk negara. Show some respect, please.

Oleh Nor Zabetha

Lukis wajah mirip Dr Noor Hisham dalam mangkuk tandas, Fahmi Reza disifatkan bi-adap

SEBELUM ini pelukis kontr0versi yang dikenali Fahmi Reza sering menjadi perhatian masyarakat akibat kerap mengut-uk ahli politik dalam negara melalui lukisan.

Antaranya lakarannya adalah badut menyerupai Ahli Parlimen Pekan yang juga bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Selain itu, baru-baru ini dia juga pernah membuat lakaran memaparkan imej seorang lelaki berjanggut dan memakai penutup kepala berwarna merah jambu. Grafik lelaki berkaca mata itu sedang menadah tangan sambil menghemb-us n4fas yang mengeluarkan tompok-tompok berwarna merah jambu menyerupai vir-us Covid-19.

Seni visual tersebut mendatangkan perasaan tidak senang warga maya kerana ada yang menganggap ia sebagai imej Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri.

Namun hari ini dia sekali lagi menaikkan kem4rahan dan mendapat kec-aman hebat apabila dia memuat naik poster lukisan digital yang memperlihatkan Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham di dalam mangkuk tandas.

Situasi kali ini dilihat berbeza apabila dia mensasarkan dan membuat lakaran membabitkan penjawat awam yang juga hero kesayangan rakyat Malaysia itu di dalam mangkuk tandas.

Menerusi ‘sequence’ foto itu pula jelas lakaran Dr Noor Hisham kemudiannya ditekan masuk ke dalam oleh seseorang.

Foto yang dimuat naiknya awal pagi tadi di Facebooknya, berkapsyen ‘please use the toilet’.

Posting tersebut ternyata menimbulkan pelbagai reaksi netizen dengan rata-rata mereka menge-cam hebat tindakannya yang dilihat terlalu bi-adap dan mel4mpau.

Malah ramai yang turut memintanya menghormati Dr Noor Hisham yang telah bertungkus lumus dan tanpa henti bekerja dalam menangani penularan w4bak Covid-19.

Kata mereka;

Muhamad Na’im Ab Razak – Ko ni dah terlampau free sangat ni Fahmi. Duk bajet rebel tak habis-habis. Mari datang Semporna ni. Aku serap kau masuk pasukan disin-fection. Boleh cuci tandas awam juga kalau kau dah suka sangat dengan tandas.

Megat Ishak – Not funny. Just disrespectful and in poor taste. You have no sense of humour and should stop thinking that you have. This is sh4meful.

Shah Redza Rosli – This is too much. Fahmi, politikus mungkin boleh disatira, tetapi tidak Dr Norhisham. Dia dan semua barisan hadapan telah berpenat lelah untuk mengawal pandemik ini. Sewajarnya kau menghormati beliau. Rakyat Malaysia menyayangi Dr Norhisham. Kau silap Fahmi, kau silap.

Radin Muhammad Hilman – Freedom of speech is everything but with consequences. You are liable to what you portrayed or said. It should be called responsible speech.

Thomas Thomas Fahmi – Just advise. U can poke and troll politician. But DG is hardworking to curb the pandemic. At least to show some respect to him.

Arif Atan – Kalau letak muka orang politik orang tak kisah. Letak DG silap besarlah. Kebebasan bersuara bukan lesen untuk b-iadab tak kena tempat.

Aminah Hamzah – Jika awak tidak dapat bantu negara dengan hasil seni awak dan kelebihan yang Allah berikan, hormatilah orang yang berusaha untuk kita, jika tidak mampu berterima kasih cukuplah dengan diam. Kesihanilah diri awak sebab awak tidak dapat menolong diri sendiri jauh sekali untuk menolong negara. Semoga awak dan kita semua diberi hidayah oleh Allah dan tahu berterima kasih kepada orang banyak berbakti.

Di harapkan pihak berkuasa mengambil tindakan tegas kepada Fahmi Reza seperti kes yang berlaku sebelum ini oleh akaun FB MGAG

A-ibkan Dr Noor Hisham, polis buka kertas siasatan

Kuala Lumpur: Polis membuka kertas siasatan ke atas pemilik akaun Facebook (FB) MGAG selepas didakwa memuat naik satu gambar ai-b Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah memakai seluar dal4m dan kain pelikat ketika membuat sidang media dari kediamannya.

Sebelum ini tular di media sosial gambar menga-ibkan Dr Noor Hisham dimuat naik akaun FB terbabit sehingga mendapat kecaman warganet.

Susulan itu pemilik FB terbabit kemudian membuat permohonan maaf dengan mendakwa perbuatan itu hanya sekadar gurauan.

Status berbaur penghinaan itu turut dipadam dan permohonan maaf pemilik akaun itu setakat ini menerima 11,000 komen dan dikongsi 465 dengan 8,600 membuat emoji m4rah.

Apa kata anda? Kongsikan bersama kami

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*