Dulu Juruterbang Pusing 1 Dunia, Kini ‘Pilot’ Pandu Van Jnazah Kejar Saham AKHlRAT

Sejak pndemik C0VlD-19 melanda seluruh dunia, banyak sektor komersial terjejas teruk. Antara yang sangat ketara sudah tentu sektor penerbangan kerana hampir seluruh dunia menyekat pergerakkan secara bebas rakyatnya ke luar negara masing-masing.

Oleh sebab itu, ramai juruterbang dan juga krew kapal terpaksa diberhentikan ataupun mengambil cuti tanpa gaji disebabkan syarikat penerbangan juga mengalami kerugian.

Pilot di darat

Hal ini samalah seperti dihadapi oleh seorang juruterbang pesawat komersial yang sudah 11 tahun berkhidmat dalam bidang tersebut. Ahmad Rashidi Mohd Nazri, 37 telah memilih untuk menjadi ‘pilot’ didarat pula selepas terkesan dengan pndemik ini.

Menerusi Faceb0ok Mohd Zulhairi Zainol yang juga merupakan pengasas Amalteam iaitu sukarelawan menguruskan jen4zah golongan tidak berkemampuan telah menceritakan berkenaan ‘pilot’ baharu van jen@zahnya.

Pandu van jnazah pula

Menurut sumber, Ahmad Rashidi merupakan seorang sukarelawan baharu yang menyertai Amalteam bagi membawa jen4zah ke destinasi yang dituju. Pada hari tersebut, dia bertugas untuk menghantar satu jen@zah dari Selayang menuju ke Melaka.

Dia turut mengagumi juruterbang itu yang langsung tidak kekok menguruskan jen4zah dan tidak memilih sebarang pekerjaan walaupn sedang berdepan cabaran dalam kerjaya.

Waktu cari saham akhirat

Ketika ditemu bual Harian Metro, Rashidi memaklumkan bahawa sejak Julai lalu dia kembali ke tanah air dan meneruskan kehidupan sambil mencari peluang lagi untuk kembali menyarung seragam juruterbang yang sudah sebati dengan jiwanya.

Dia yang sebelum ini bertugas di sebuah syarikat penerbangan komersial terkemuka yang berpangkalan di Abu Dhabi, Emriah Arab Bersatu (UAE) telah menyertai skim pemberhentian kakitangan susulan pndemik C0VlD-19.

“Jika sebelum ini saya sibuk terbang ke merata destinasi seluruh dunia namun selepas berhenti kerja, banyak masa terluang dan saya anggap ini adalah waktu terbaik untuk mencari saham akhirat.”

Walaupun sudah tidak bergelar juruterbang, namun dia puas dengan apa yang dilakukan kepada masyarakat kini. Dia juga berharap keadaan akan kembali pulih dan dapat meneruskan kerjaya sebagai pilot pada masa akan datang.

Semoga Allah meredhaimu

Susulan perkongsian tersebut di Faceb0ok sumber, Rata-rata warganet telah meninggalkan komen diruangan tersebut dengan memuji apa yang dilakukan oleh juruterbang itu dan mendoakan agar urusannya terus dipermudahkan kelak.

Masya Allah, tahniah abang pilot

Semoga lahir lebih ramai sukarelawan seperti ini

Sumber: omm

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*