‘Dia Tertekan Diganggu Hantu’, Jawapan Isa Samad Bila Zahid Petik Nama Dia Terima Rasuuah RM3 Juta

Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad dalam pembelaannya di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini mendakwa bekas pegawai khas politiknya, terpaksa mengaitkan beliau dalam tudvhan rasu4h RM3 juta bagi melepaskan diri daripada pertudvhan rasu4h.

Bekas Pengerusi Felda itu mendakwa Muhammad Zahid Md Arip ada memberitahunya bahawa dia tertekan kerana diganggu ‘hantu’ di sel tahanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan terpaksa bertindak sedemikian.

” Saya jumpa dia (Muhammad Zahid) semasa bapa saudaranya meninggI dnia (kenalan Mohd Isa) pada 2018, saya bertanya khabar serta menegurnya mengapa kelihatan kurus. Dia kata semasa dalam tahanan reman ada macam-macam benda.

” Dia ditahan di bangunan lama SPRM, dia kata salah satu sel berhantu. Disebabkan ketakutan dan tertekan dia terpaksa ‘implicate’ (membabitkan) nama saya untuk melepaskan dirinya,”

Isa berkata demikian semasa pemeriksaan utama oleh peguamnya Datuk Salehuddin Saidin pada hari pertama prosiding bela diri terhadap sembilan pertudvhan rasu4h.

Mohd Isa yang juga bekas Menteri Besar Negeri Sembilan itu berkata beliau meminta Muhammad Zahid membetulkan kenyataan yang mengaitkannya itu, namun perkara itu tidak berlaku.

” Saya memintanya (Muhammad Zahid) betulkan, dia kata akan buat tetapi tiada ada apa berlaku sehingga saya berjumpanya di pejabat SPRM.

” Saya katakan lagi “Zahid betulkan sebelum bawa ke mahkamah sebab ini soal maruah saya”. Dia kata “kejap saya buat” tetapi tiada apa yang berlaku sehingga saya dibawa ke mahkamah,” katanya.

Beliau mendakwa ada meminta Muhammad Zahid yang juga saksi pendakwaan ke-16 itu membetulkan kenyataan itu kerana tidak terbabit dalam kes rasu4h berkenaan.

Sementara itu, Mohd Isa berkata Muhammad Zahid menggalas tugas sebagai pegawai khas politiknya pada 2011 hingga 2016 dan pelantikan itu atas permintaan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

” Saya bagi dia jawatan (pegawai khas politik) walaupun hati kecil ini tidak minat (Muhammad Zahid), sebab rekod dia tidak elok, suka lompat-lompat (politik).

” Perangai dia memang begitu, dia mesti nak lepaskan diri. Sebab itu dalam politik dia lompat-lompat di mana ada keuntungan, di situ dia akan pergi. Itu peribadi dia, style (perangai) dia,” katanya.

Menurut Mohd Isa, beliau memecat Muhammad Zahid sebagai pegawai khas politiknya kerana saksi pendakwaan ke-16 itu menyokong Pakatan Harapan.

Ditanya Salehuddin, adakah Muhammad Zahid menyerahkan wang sebanyak sembilan kali berjumlah RM3 juta di atas meja di pejabatnya di tingkat 49 Bangunan Felda, Mohd Isa menjawab: “Perkara itu tidak pernah berlaku dan mustahil berlaku.”

Mohd Isa berkata biliknya dikunci menggunakan kod khas dan hanya polis bantuan serta bekas setiausahanya Zuraida Ariffin@Shaari sahaja mempunyai kod tersebut.

” Saya juga tidak ingat kod bilik, sekiranya saya masuk ke pejabat, Zuraida akan terlebih dahulu membuka dan menyiapkan bilik saya.

” Ketika ketiadaan saya, tiada orang dibenarkan masuk ke bilik dan selain dari waktu tersebut, pejabat akan ditutup.

” Saya juga tidak berada di pejabat sepanjang masa kerana banyak urusan luar.

” Zuraida juga akan sentiasa berada di pejabat sekiranya saya masuk ke pejabat kerana dia akan menguruskan keperluan dan jadual saya di pejabat,” katanya.

Mohd Isa berdepan sembilan pertudvhan menerima rasu4h berjumlah RM3,090,000 daripada ahli lembaga Gegasan Abadi Properties Sdn Bhd, Ikhwan Zaidel menerusi Muhammad Zahid, sebagai tanda terima kasih bagi membantu meluluskan pembelian hotel oleh Felda Investment Corporation Sdn Bhd (FICSB) pada RM160 juta.

Semua kesalahan itu didakwa dilakukan di Tingkat 49, Menara Felda, Platinum Park, No. 11, Persiaran KLCC di sini antara 21 Julai 2014 dan 11 Disember 2015.

Setiap pertudvhan itu didakwa mengikut Seksyen 16(a)(A) Akta SPRM 2009 dan boleh dihukvm mengikut Seksyen 24(1) akta sama, yang membawa hukvman pnjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda jumlah atau nilai suapan atau RM10,000 mengikut yang mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Afzainizam Abdul Aziz. Perbicaraan di hadapan Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali.

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*