NGO Kata Tak Masuk Akal Rayhan Terus Diusir. Ini Kenyataan Mereka Yang Buat Ramai Tak Setuju

Kenyataan lelaki bernama Rayhan Kabir ketika dia muncul dalam dokumentari Al Jazeera “Locked Up in Malaysia’s Lockdown” telah menimbulkan kemarahan ramai.

Sejak itu pihak poIis dan imigresen mula memburu Rayhan di atas kata-katanya yang memburukkan nama baik Malaysia di mata dunia.

Pada petang jumaat, Rayhan berjaya ditahan di sebuah kondominium di Kuala Lumpur.

PoIis menahan Rayhan semalam dan akan menyoal siasatnya sebagai sebahagian daripada siasatan ke atas dokumentari tersebut.

Ketua Pengarah Imigresen, Khairul Dzaimee Daud berkata Rayhan akan diusir dari negara dan “menyenarai hitam” dia dari memasuki Malaysia pada masa akan datang.

Jabatan itu juga telah menarik balik permit kerjanya.

Menteri Dalam Negeri Hamzah Zainuddin, yang memantau jabatan poIis dan imigresen, mengatakan Rayhan akan direman selama 14 hari di pusat tahanan imigresen.

Rayhan menegaskan bahawa dia bercakap benar ketika ditemu ramah oleh Al Jazeera mengenai dakwaan penganiayaan terhadap pendatang tanpa izin oleh pihak berkuasa Malaysia semasa tempoh perintah kawalan pergerakan (PKP)

Kenyataan Al-Jazeera

Sementara itu, Al Jazeera dalam kenyataan di Twitter mengulas penangkapan Rayhan dengan berkata:

” Al Jazeera mendapati adalah sangat mengganggu apabila pekerja asing Bangladesh Md Rayhan Kabir telah ditangkap kerana memilih untuk bercakap tentang beberapa pengalaman golongan yang tidak mempunyai suara”.

Al Jazeera juga menyorot bahawa Rayhan juga mengalami gangguan secara dalam talian.

NGO Mahu Pastikan keselamatan ketika dalam tahanan

Dua NGO hak asasi manusia sejak itu menegaskan agar Rayhan diadili di mhkamah dan bukannya “dideportasi secara sewenang-wenang” sebelum dibuktikan bersalah.

Pengarah eksekutif Inisiatif Utara-Selatan Adrian Pereira mendesak Peguam Negara Idrus Harun untuk memastikan kedaulatan undang-undang ditegakkan dalam kes ini.

” Peguam Negara harus memastikan peraturan undang-undang dan bukan peraturan menurut undang-undang bagaimana Jabatan Imigresen menuduh Rayhan.

” Rayhan mesti diberi perbicaraan yang adil untuk membolehkannya menjelaskan dirinya sendiri dan tidak dihantar pulang secara sewenang-wenang,” katanya kepada Malaysiakini.

Pereira juga mendesak kerajaan untuk memastikan keselamatan Rayhan ketika dalam tahanan.

” Apa yang berlaku dalam tahanan adalah sesuatu yang dikhuatiri oleh banyak aktivis dan badan sivil.

” Setelah ditahan, kerajaan harus memastikan keselamatannya,” tegasnya.

Pereira juga menggesa reformasi undang-undang imigresen untuk memastikan para pendatang tidak akan menjadi korban atau dideportasi setelah mereka membuat aduan.

Peguam Charles Hector Fernandez dari NGO Malaysia Against Death Penalty and Torture (Madpet) juga bersetuju bahawa mhkamah harus memutuskan sama ada Rayhan perlu dihantar pulang atau tidak.

Dia tidak setuju bahawa pengusiran diputuskan melalui keputusan “pentadbiran”.

” Sekiranya pengusiran itu tidak dihentikan, kebimbangannya adalah banyak pihak yang percaya bahawa Malaysia hanya berusaha untuk mengelakkan perbicaraan yang adil.

” Sekiranya Malaysia benar-benar yakin bahawa dia melakukan jen4yah, maka tuduh dan bicara di mhkamah Malaysia sesuai dengan undang-undang Malaysia.

” Untuk menunjukkan bahawa Rayhan bersalah hanya kerana dia muncul di dokumentari tersebut, mungkin tidak masuk akal,” kata Fernandez dalam satu kenyataan.

Sumber Asiakini

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*