Duit RM40 Ribu Yang Disimpan Selama 8 Tahun ‘Hilang’ Dalam Sekelip Mata

 

WANG tunai berjumlah RM52,000 hangvs selepas rumah sewa seorang peniaga terb4kar dalam kejadian di Kampung Parit 10 Timur, Sungai Besar, semalam.

Dalam kejadian 3.30 petang itu, rumah itu hangvs termasuk tiga kenderaan iaitu van, Proton Iswara dan motosikal Kawasaki.

Pembekal barangan dan peralatan sekolah, Khatib Yusop, 38, berkata, ketika kejadian, dia sedang minum di kedai makan berhampiran sebelum menerima panggilan daripada jiran, Fazilla Mohd Hata, 33, memaklumkan keba karan itu.

“Jiran memaklumkan, ketika kejadian dia terdengar bunyi kaca meletup. Dia kemudian ternampak kepulan asap keluar dari bahagian dapur rumah sewa saya,” katanya ketika ditemui Harian Metro, hari ini.

Khatib berkata, dia yang bergegas pulang mendapati api mar4k memusn4hkan rumah menyebabkan dia gagal menyelamatkan barangan termasuk wang simpanan serta modal pusingan perniagaannya.

“Daripada jumlah RM52,000 itu, RM40,000 adalah wang simpanan yang saya kumpul sejak lapan tahun lalu manakala RM12,000 ialah modal pusingan perniagaan.

“Siapa yang tidak sedih duit yang dikumpul selama ini hangvs sekelip mata. Kebetulan, saya ada rancang beberapa perkara untuk menggunakan wang simpanan itu pada masa akan datang,” katanya yang mendakwa kerugian kira-kira RM200,000 tidak termasuk wang tunai itu.

Menurutnya, dia reda dengan kejadian ini dan akan tinggal sementara di Surau Hujung Parit 10 Timur.

Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Sungai Besar Penolong Penguasa Bomba Mohd Khuzaimey Ibrahim berkata, sembilan anggota dari BBP Sungai Besar dengan bantuan lapan anggota dari BBP Sekinchan dikejarkan ke lokasi kejadian.

“Sebaik tiba, rumah terbabit musn4h 90 peratus. Api berjaya dikawal 20 minit kemudian.

“Tiada m4ngsa dilaporkan ced3ra dalam kejadian itu. Punca keba karan dan jumlah kerugian masih dalam siasatan,” katanya.

Sumber : HMETRO ONLINE

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*