Seorang ibu tinggalkan anak kecil lembam di sebuah pondok kecil. Lps 15 tahun ibu itu nangis bc surat peninggalan anaknya

 

20 tahun yang lalu saya melahirkan seorang bayi laki laki, wajahnya comel tetapi nampak semacam lembam. Suamiku Abu memberinya nama Amin.

Semakin lama semakin nampak jelas bahawa anak ini sedikit terkebelakang dalam erti lain lembam. Saya berniat mahu memberikannya kepada orang lain sahaja supaya dijadikan anak angkat sebab terasa sangat malu.

Namun Abu mencegah niat buruk itu. Akhirnya terpaksa saya membesarkannya juga.Pada tahun kedua kelahiran Amin, saya melahirkan pula seorang anak perempuan yang sanat cantik dan comel. Saya namakannya Aminah. Saya sangat menyayangi Aminah, begitu juga Abu.

Seringkali kami mengajaknya pergi ke taman untuk berhibur dan membeli pakaian budak yang cantik cantik. Namun tidak sama halnya dengan Amin. Ia hanya memiliki beberapa helai pakaian lama.

Abu berniat membelikannya, namun saya selalu melarang dengan alasan sudah tiada wang. Abu hanya terpaksa menuruti kata saya. Saat usia Aminah 2 tahun, suamiku Abu telah mennggal dunia. Amin pada ketika itu sudah berumur 4.

Hinggalah ke satu malam, malam di mana saya bermimpi mengenai seorang anak. Wajahnya segak namun kelihatan sangat pucat sekali. Dia melihat ke arah saya.

Sambil tersenyum dia berkata; “Makcik, makcik kenal ibu saya? Saya rindu sekali pada ibu!” Sesudah berkata demikian dia mulai pergi, namun saya menahannya. “Tunggu…, saya rasa saya kenal kamu. Siapa namamu wahai anak yang manis?”

“Nama saya Amin, makcik.”

“Amin…? Amin… Ya Tuhan! Benarkah engkau ni Amin???”

Saya terus tersentak dan terbangun dari tidur. Rasa bersalah, sesal dan pelbagai perasaan aneh yang lain menerpa diri saya pada masa itu juga.

Tiba tiba teringat kembali kisah yang terjadi dulu seperti sebuah filem yang ditayangkan kembali di kepala saya. Baru sekarang saya menyedari betapa jahatnya perbuatan saya dulu. Rasanya seperti mahu mti saja saat itu.

Ya, saya patut mti…, mti…, mti…!

“Amin.. Amin… Di manakah engkau, nak?”

Saya meninggalkan Amin di sana 15 tahun yang lalu. Dengan perasaan sedih saya berlari menghampiri pondok tersebut dan membuka pintu yang diperbuat daripada buluh itu. Gelap sekali. Tidak terlihat sesuatu apa pun di dalamnya!

Perlahan-lahan mata saya mulai terbiasa dengan kegelapan di dalam ruangan kecil itu. Namun saya tidak menemui sesiapapun di dalamnya.

Hanya ada sehelai kain buruk yang berlonggok di atas lantai tanah. Saya mengambil baju itu mengamatinya dengan betul-betul.

Mata mulai berkaca, saya kenal saiz baju itu. Ini adalah baju buruk yang dulu dipakai oleh Amin setiap hari.

Beberapa saat kemudian, dengan perasaan yang sangat sedih dan bersalah, saya pun keluar dari ruangan itu. Air mata saya mengalir dengan kuat.

‘Ibu, ibu!’

“Kerana tidak tahan melihat keadaannya, kadang-kadang saya memberinya makan dan mengajaknya tinggal bersama saya.

Walaupun saya orang miskin dan hanya bekerja sebagai pemungut sampah, namun saya sama sekali tidak akan meninggalkan anak saya seperti itu!”

Surat peninggalan Amin

“Tiga bulan yang lalu Amin meninggalkan sehelai kertas ini. Ia belajar menulis setiap hari selama bertahun tahun hanya untuk menulis ini untukmu…”

Saya pun membaca tulisan di kertas itu…

Tubuhnya sangat kurus, ia sangat lemah. Hanya demi menunggumu ia rela bertahan di belakang pondok ini tanpa berani masuk ke dalamnya.”

“Dia takut apabila ibunya datang, ibunya akan pergi lagi apabila melihatnya ada di dalam sana. Dia hanya berharap dapat melihat ibunya dari belakang pondok ini.”

“Meskipun hujan deras, dengan keadaannya yang lemah ia terus berkeras menunggu kamu di sana . Dosa kamu tidak akan terampun!”

“Ya Allah! Ampunkanlah dosaku! Amin, ampunkan ibu nak!”

Kisah diatas pernah tular beberapa tahun lepas. Tidak dapat kami pastikan kesahihannya ataupun hanyalah rekaan penulis semata mata.

Namun, terdapat pengajaran berharga yang dapat kita pelajari. Usahlah sesekali membezakan anak anak. Lumrah manusia, bila di depan mata tidak dihargai, namun bila sudah tiada disesali pula.

Moga kita dijauhkan dari sifat sebegitu. Kongsikan, moga dijadikan tauladan buat kita semua.

Sumber Kuasa Viral

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*